ΓΔ: 1391.76 -0.42% Τζίρος: 28.65 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 12:21:00 DATA
Φώτο: ΦΑΓΕ

Το μικρό γαλακτοπωλείο της Ελλάδας που κατέκτησε τη διεθνή αγορά

Έφυγε από τη ζωή ο Κυριάκος Φιλίππου, ο άνθρωπος που μετέτρεψε ένα μικρό γαλακτοπωλείο στη ΦΑΓΕ, την ελληνική βιομηχανία που εξάγει το 85% των πωλήσεών της και διαθέτει παραγωγικές μονάδες σε δέκα χώρες.

Από ένα μικρό γαλακτοπωλείο που ξεκίνησε στις αρχές του περασμένου αιώνα, η ΦΑΓΕ έχει εξελιχθεί σε ένα κολοσσό, που έχει έδρα πλέον στο Λουξεμβούργο και μετά από 96 αναδεικνύεται σε leader της παγκόσμιας αγοράς γιαουρτιού. Σημαντικό μέρος της επιτυχίας αυτής οφείλει και στον Κυριάκο Φιλίππου που απεβίωσε χθες σε ηλικία 82 ετών.

Ο Κυριάκος Φιλίππου υπήρξε δια βίου επίτιμος πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της ΦΑΓΕ που είχε ως αιχμή την καινοτομία και την εξωστρέφεια. Είναι χαρακτηριστικό πως το πρώτο στραγγιστό γιαούρτι που παράχθηκε ποτέ επώνυμα στην Ελλάδα ήταν της ΦΑΓΕ το 1975. Είναι αναγνωρισμένο ως ελληνικό προϊόν και από τη Διεθνή Ομοσπονδία Γάλακτος και ο Κυριάκος Φιλίππου ήταν ο χημικός που είχε ανακαλύψει πρώτος τον τρόπο αδρανοποίησης του γιαουρτιού ώστε να μπορεί να τυποποιηθεί και να διαρκεί περισσότερο.

Οι πωλήσεις της ΦΑΓΕ εκτός Ελλάδος αποτελούν και την πλειονότητα των συνολικών πωλήσεων της εδώ και χρόνια. Από τη δεκαετία του 1980 που ξεκίνησε τις πρώτες εξαγωγές, μέχρι το 1998 που βρέθηκε στις ΗΠΑ, η ΦΑΓΕ διευρύνει το εξαγωγικό της αποτύπωμα και βρίσκεται πλέον σε περισσότερες από 40 χώρες παγκοσμίως.

Η ΦΑΓΕ έχει επίσης επεκταθεί και σε άλλες κατηγορίες γαλακτοκομικών και έχει γίνει μία από τις κορυφαίες ελληνικές εταιρείες γαλακτοκομικών προϊόντων. Εκτός από γιαούρτι, διαθέτει στην αγορά ένα ευρύ φάσμα των επώνυμων γαλακτοκομικών προϊόντων, όπως τα επιδόρπια γάλακτος, γάλα, κρέμα γάλακτος, και τυρί.

«Έκρηξη» κερδοφορίας παρά την πανδημία

Οι πωλήσεις του ομίλου ΦΑΓΕ αυξήθηκαν πέρυσι κατά 5,5% σε σχέση με τα επίπεδα του 2019 καθώς ανήλθαν στα 521,3 εκατ. ευρώ, ενώ στην Ελλάδα σημείωσαν άνοδο 4,3%. Η κερδοφορία διαμορφώθηκε στα 43,4 εκατ. δολάρια το 2020 έναντι 21,4 εκατ. το 2019 με τα EBITDA να φτάνουν τα 115,5 εκατ. δολάρια από 81,3 εκατ. δολάρια που ήταν την περυσινή περίοδο.

Η αγορά του εξωτερικού είχε την μερίδα του λέοντος, καθώς το αποτύπωμα της ΦΑΓΕ εκτός συνόρων είναι σημαντικό με τις πωλήσεις σε αξία εκτός Ελλάδας να αντιπροσωπεύουν το 84,8% των συνολικών πωλήσεων το 2020. Χαρακτηριστικά, σε Ιταλία και Ηνωμένο Βασίλειο οι πωλήσεις σε όγκο αυξήθηκαν κατά 8,2% και 12,7% αντίστοιχα ενώ οι πωλήσεις σε αξία ενισχύθηκαν κατά 15,6% και 11,8%. Στις ΗΠΑ οι πωλήσεις σε αξία αυξήθηκαν κατά 2% και σε όγκο κατά 7,6%.

Ο όμιλος ΦΑΓΕ διαθέτει ιδιοκτήτες μονάδες σε Κύπρο, Ιταλία, Βρετανία, Ιταλία, Ισπανία, Γαλλία, Γερμανία και Ολλανδία και με τα σήματα FAGE Total δραστηριοποιείται σε περισσότερες από 40 χώρες και βρίσκεται στην τέταρτη θέση των πωλήσεων στην αγορά των ΗΠΑ.

Διατηρεί παραγωγικές εγκαταστάσεις στις ΗΠΑ και στην Ελλάδα, ενώ πρόσφατα το σχέδιο για την δημιουργία εργοστασίου στο Λουξεμβούργο δεν υλοποιήθηκε εν μέσω αρκετής… «φασαρίας», με τον όμιλο να σχεδιάζει την πραγματοποίηση νέας επένδυσης στη Δυτική Ευρώπη. Οι ελληνικές εγκαταστάσεις που παράγουν περισσότερα από τα μισά γαλακτοκομικά προϊόντα του ομίλου αναμένεται να αυξήσουν την παραγωγή τους μέχρι να πραγματοποιηθεί η επένδυση του νέου εργοστασίου.

Από το γαλακτοπωλείο στη Πατησίων στο εργοστάσιο στις ΗΠΑ

Η οικογένεια Φιλίππου σε όλα τα χρόνια της δραστηριοποίησης της, αποτέλεσε από τους πρωτοπόρους καθώς εισήγαγε την χονδρική διανομή γιαουρτιού, αλλά και την εισαγωγή επώνυμων προϊόντων γιαουρτιού, πριν επεκταθεί σχεδόν σε κάθε ήπειρο.

Ττο μακρινό 1926 ξεκινάει η ιστορία της ΦΑΓΕ όταν στην οδό Πατησίων, ο Αθανάσιος Φιλίππου άνοιγε ένα νέο γαλακτοπωλείο, που πρόσφερε στους πελάτες εξαιρετικής ποιότητας γιαούρτι και γλυκά. Η φήμη του εξαπλώθηκε και συνέχισε να εξελίσσεται, με την πρόοδο να διακόπτεται βιαίως λόγω του Β’ Παγκοσμίου πολέμου.

Μέχρι που το 1950 και ενώ η Ελλάδα αναγεννιόταν, η ΦΑΓΕ δημιουργεί την πρώτη αλυσίδα χονδρικής διανομής γιαουρτιού στην χώρα με σκοπό να ανταποκριθεί στις αυξημένες ανάγκες της εποχής. Πλέον το γιαούρτι της οικογένειας Φιλίππου διανέμεται σε διάφορα σημεία της Αττικής με τις πωλήσεις να αυξάνονται διαρκώς, κάτι που οδήγησε στην δημιουργία ενός καινοτόμου εργαστηρίου για τον έλεγχο του γάλακτος και της βιοτεχνίας παραγωγής γιαουρτιού στο Γαλάτσι το 1964 από την δεύτερη γενιά και τα αδέλφια Ιωάννης και Κυριάκος Φιλίππου.

Η ΦΑΓΕ αρχίζει και κυριαρχεί στην αγορά του γιαουρτιού, αναπτύσσοντας συνεχώς τις δραστηριότητές της και γίνεται το 1970 η πρώτη εταιρεία που εισήγαγε τα επώνυμα προϊόντα γιαουρτιού στην ελληνική αγορά. Καθώς η ζήτηση για τα προϊόντα της αυξάνεται, η εταιρεία μετακομίζει τις εγκαταστάσεις της το 1974 από το Γαλάτσι στην Μεταμόρφωση.

Μέχρι τότε στην ελληνική αγορά γιαουρτιού κυριαρχούσαν οι χύμα πωλήσεις, με τους καταναλωτές να μην γνωρίζουν τον παραγωγό. Η απόφαση της γαλακτοβιομηχανίας να εισάγει επώνυμα προϊόντα που έφεραν το σήματα ΦΑΓΕ, πωλούνταν σε μικρότερα και σφραγισμένα κύπελλα, με όμορφα σχεδιασμένη συσκευασία αποδείχθηκε καίριας σημασίας για την καθιέρωσή της και τις αλλαγές που έφερε στην αγορά γιαουρτιού.

Οι «χρυσές» δεκαετίες των 80’s και 90’s για την ελληνική οικονομία αποδεικνύονται εξίσου κερδοφόρες και για την ΦΑΓΕ καθώς η εταιρεία βγαίνει εκτός ελληνικών συνόρων και ξεκινάει τις εξαγωγές σε Βρετανία και Ιταλία. Από τότε η εταιρεία αναπτύσσεται συνεχώς και καθιερώνεται στην διεθνή αγορά, ενώ στις ΗΠΑ μένει όρθια παρά την αναμέτρηση με κολοσσούς όπως η Danone και η Chobani.

Τη δεκαετία του 1990, η ΦΑΓΕ μπαίνει στην αγορά τυροκομικών, παρασκευάζοντας παραδοσιακό ελληνικό τυρί, ενώ το 1993 εισήλθε στην αγορά φρέσκου γάλακτος όπου αποχώρησε το 2016 πουλώντας και το εργοστάσιο στο Αμύνταιο Φλώρινας.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

ΦΑΓΕ: Τα πρώτα εμπόδια στην κατασκευή μεγάλης μονάδας στην Ολλανδία

Παρατηρήσεις και ερωτήματα για την περιβαλλοντική βιωσιμότητα του εργοστασίου διατυπώνουν δημοτικές παρατάξεις. Θεωρείται διασφαλισμένη, πάντως, η αποδοχή της επένδυσης από την τοπική κοινωνία.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Η οδύσσεια της ΦΑΓΕ για το «στήσιμο» νέου εργοστασίου στην Ευρώπη

Ενώ έχουν υπογραφεί συμφωνίες σχετικές με τη νέα μονάδα που ξεπερνούν τα 27 εκατ. ευρώ, η διοίκηση της ΦΑΓΕ δεν αποκαλύπτει σε ποια χώρα θα εγκατασταθεί. Το «ναυάγιο» της επένδυσης στο Λουξεμβούργο.