ΓΔ: 1392.21 -0.39% Τζίρος: 24.25 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 12:04:00 DATA
Φώτο: ΦΑΓΕ

Μπροστά σε πιθανή έρευνα η ΦΑΓΕ για πληρωμές σε εταιρείες - φαντάσματα

Η μεγάλη επένδυση στο Λουξεμβούργο που έμεινε στα χαρτιά και οι κατηγορίες ότι δαπανήθηκαν 53 εκατ. ευρώ για παροχή συμβουλών από εταιρείες συμφερόντων του βασικού μετόχου.

Ήταν 2012 όταν η ΦΑΓΕ έπαιρνε την απόφαση να μεταφέρει την έδρα της στο Λουξεμβούργο και το 2016 ανακοίνωνε πως θα δημιουργήσει μια μεγάλη μονάδα γιαουρτιού δυναμικότητας 80.000 τόνων ετησίως. Τον Σεπτέμβριο του 2020, όμως, η ΦΑΓΕ ανακοινώνει πως αποσύρεται από την επένδυση, λίγες μέρες μετά την κατάθεση αναφοράς στις εισαγγελικές αρχές από το Χριστιανικό Κοινωνικό Λαϊκό Κόμμα για πληρωμές δεκάδων εκατομμυρίων σε συμβουλευτικές εταιρείες «φαντάσματα».

Αυτό αποτέλεσε και τον τελευταίο κρίκο σε μια αλυσίδα που έβαλε οριστικό τέλος στην αμφιλεγόμενη επένδυση της ΦΑΓΕ στο Λουξεμβούργο, η οποία είχε ξεσηκώσει, τον τελευταίο χρόνο κυρίως, θύελλα αντιδράσεων από την τοπική κοινωνία για τις περιβαλλοντικές παραμέτρους της επένδυσης και, πρωτίστως, για τη μεγάλη κατανάλωση υδάτινων πόρων που θα προκαλούσε.

Ερωτηματικά για τη διαδρομή 53,4 εκατ. ευρώ

Στις 18 Σεπτεμβρίου, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο Λουξεμβούργο κατέθεσε αναφορά στον Γενικό Εισαγγελέα, ενώ στις 21 Σεπτεμβρίου έγινε γνωστή η οριστική εγκατάλειψη του επενδυτικού σχεδίου από τη ΦΑΓΕ.

Το Χριστιανικό Κοινωνικό Λαϊκό Κόμμα κατέθεσε έγγραφα στην Εισαγγελία που βασίζονται σε δημοσιεύματα της ιστοσελίδας Paperjam, η οποία ανέφερε, βασιζόμενη σε στοιχεία από τις οικονομικές καταστάσεις της ΦΑΓΕ, ότι η εταιρεία είχε δώσει τα τελευταία οκτώ χρόνια περισσότερα από 53,4 εκατ. ευρώ σε δυο συμβουλευτικές εταιρείες (Theta Phi and Alpha Phi), για οικονομικές υπηρεσίες. Όμως, οι δυο αυτές εταιρείες που λάμβαναν 600.000 ευρώ συνολικά σε μηνιαία βάση, δεν έχουν απασχολήσει ούτε έναν υπάλληλο από την στιγμή που ιδρύθηκαν, ενώ φέρονται να ανήκουν σε μέλη της οικογένειας Φιλίππου που ελέγχει τη ΦΑΓΕ.

Όπως αποκαλύπτει η ιστοσελίδα Paperjam, ο μόνος μέτοχος της Theta Phi είναι η Kappa Alpha Phi που έχει επίσης έδρα στο Λουξεμβούργο, ενώ η Alpha Phi ανήκει στην Iota Alpha Phi. Το τοπίο γίνεται ακόμα πιο ομιχλώδες, καθώς οι δυο αυτές εταιρείες έχουν τον ίδιο βασικό μέτοχο που είναι η Iota Kappa, η οποία έχει την έδρα της στον φορολογικό παράδεισο του Ντέλαγουερ στις ΗΠΑ. Με τη σειρά της, η Iota Kappa ανήκει στον Αθανάσιο Κύρο Κυριάκο Φιλίππου. Η Theta Phi και η Alpha Phi κατέχουν από το 50% η καθεμιά των μετοχών της Fage International, που αποτελεί την μητρική εταιρεία με έδρα το Λουξεμβούργο.

Σχολιάζοντας την υπόθεση της ΦΑΓΕ, ο πρώην δικηγόρος και βουλευτής Ρόι Ρίντινγκ ανέφερε: «πιστεύω πως ο εισαγγελέας θα έχει πολλή δουλειά». Προς το παρόν, πάντως, δεν έχει διαταχθεί έρευνα από το Γενικό Εισαγγελέα.

Όπως αναφέρουν τα ρεπορτάζ από το Λουξεμβούργο, η διοίκηση της Fage International κατηγορείται για χρήση των πόρων της εταιρείας η οποία δεν ήταν προς το συμφέρον της, αλλά υπέρ των διαχειριστών ή άλλων οργανισμών. Σύμφωνα με την εταιρική νομοθεσία της χώρας, η εταιρεία θα πρέπει να αποδείξει πώς ωφελήθηκε δαπανώντας 7,2 εκατ. ευρώ τον χρόνο για συμβούλους που δεν υπάρχουν και προφανώς δεν θα μπορούσαν να προσφέρουν χρήσιμες συμβουλές.

Ο υπουργός Οικονομικών Φρανζ Φαγιό, υπερασπίστηκε τις συναλλαγές αυτές, αναφέροντας πως μπορεί να πραγματοποιήθηκαν για φορολογικούς λόγους, χωρίς πάντως να μπορεί να πείσει την αντιπολίτευση, ενώ κάλεσε όποιον διαθέτει στοιχεία να τα καταθέσει ενώπιον της Δικαιοσύνης.

Ωστόσο χρηματοοικονομικοί αναλυτές που επικαλείται δημοσίευμα του RTL, δηλώνουν επιφυλακτικοί και σημειώνουν ότι είναι πρόωρο να εξαχθούν συμπεράσματα, καθώς λείπουν πολλές λεπτομέρειες και στοιχεία για να υπάρχει ολοκληρωμένη εικόνα.

Μια τεράστια επένδυση που έμεινε στα χαρτιά

Όταν, το 2016, η ΦΑΓΕ ανακοίνωνε τα σχέδια της για την δημιουργία της μονάδας στο Λουξεμβούργο κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί τι θα ακολουθήσει. Πλέον η γαλακτοβιομηχανία έχει πουλήσει στην κυβέρνηση του Λουξεμβούργου τα 15 εκτάρια που είχε αγοράσει αντί 30 εκατ. ευρώ στην ίδια τιμή που τα απέκτησε, ενώ ο Φρανζ Φαγιό εκφράζει την απογοήτευσή του για την εξέλιξη αυτή.

Το νέο εργοστάσιο υπολογιζόταν πως θα απαιτούσε επένδυση περίπου 280 εκατ. ευρώ και θα δημιουργούσε 300 θέσεις εργασίας όταν θα λειτουργούσε πλήρως το 2018, ενισχύοντας την θέση της ΦΑΓΕ στην αγορά. Όμως οι περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις δεν ήρθαν ποτέ για τη γαλακτοβιομηχανία, ενώ η επένδυση συγκέντρωνε και τα «πυρά» της αντιπολίτευσης.

Χαρακτηριστικά, το νέο εργοστάσιο υπολογιζόταν πως θα χρειαζόταν 2,5 εκατ. λίτρα νερού την ημέρα για να λειτουργεί, όσο περίπου και μια πόλη 18.000 κατοίκων. Παράλληλα, η μονάδα της ΦΑΓΕ είχε εκτιμηθεί ότι θα ενέτεινε το κυκλοφοριακό πρόβλημα με 15% αύξηση των οχημάτων στους ήδη βεβαρυμμένους δρόμους της περιοχής.

Το καλοκαίρι του 2019, η διαδημοτική κοινοπραξία για τη διανομή νερού στις κοινότητες του νότου στο Λουξεμβούργο (Syndicat des Eaux du Sud), αναφερόμενη στο ζήτημα της υψηλής κατανάλωσης νερού στο σχεδιαζόμενο εργοστάσιο, είχε υπογραμμίσει ότι «οι κάτοικοι της περιοχής δεν χρειάζεται να ανησυχούν για την έλλειψη πόσιμου νερού».

Στις αρχές Σεπτεμβρίου, ο Φαγιό είχε βρεθεί στο στόχαστρο όταν δεν κατάφερε να δώσει πειστικές απαντήσεις στα ερωτήματα της αντιπολίτευσης για το ποιος ανέλαβε τα έξοδα της περιβαλλοντικής μελέτης για το εργοστάσιο -υπήρχαν αιτιάσεις πληρώθηκε με κρατικούς πόρους. Παράλληλα, ο Ζοσέ Λορσί του κόμματος των Πρασίνων είχε δηλώσει στην Paperjam πως η ΦΑΓΕ απέκτησε την έκταση γης με τιμή 20.000 ευρώ ανά 100 τ.μ., ενώ στην αγορά η τιμή είναι στα 80.000 ευρώ.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Η οδύσσεια της ΦΑΓΕ για το «στήσιμο» νέου εργοστασίου στην Ευρώπη

Ενώ έχουν υπογραφεί συμφωνίες σχετικές με τη νέα μονάδα που ξεπερνούν τα 27 εκατ. ευρώ, η διοίκηση της ΦΑΓΕ δεν αποκαλύπτει σε ποια χώρα θα εγκατασταθεί. Το «ναυάγιο» της επένδυσης στο Λουξεμβούργο.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Το μικρό γαλακτοπωλείο της Ελλάδας που κατέκτησε τη διεθνή αγορά

Έφυγε από τη ζωή ο Κυριάκος Φιλίππου, ο άνθρωπος που μετέτρεψε ένα μικρό γαλακτοπωλείο στη ΦΑΓΕ, την ελληνική βιομηχανία που εξάγει το 85% των πωλήσεών της και διαθέτει παραγωγικές μονάδες σε δέκα χώρες.
dodoni-dwdwni-galaktobiomixania
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Παραμένει σε αυτόνομη πορεία η ΔΩΔΩΝΗ, στα 120 εκατ. ο τζίρος το 2020

Διαψεύδουν τα σενάρια εξαγοράς από την CVC πηγές της γαλακτοβιομηχανίας. Διψήφιο το ποσοστό αύξησης πωλήσεων τον προηγούμενο χρόνο, ενώ εξετάζεται η ανάπτυξη του δικτύου διανομής και η διάθεση νέων προϊόντων.