ΓΔ: 1404.26 0.27% Τζίρος: 128.35 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Psaria, Fish, Fishery
Πηγή: Ελληνική Οργάνωση Παραγωγών Υδατοκαλλιέργειας (ΕΛΟΠΥ)

Οκτώ μη δεσμευτικές προσφορές για την Avramar, οι επόμενες κινήσεις των τραπεζών

Oι τράπεζες θα καταρτίσουν short list και θα ζητήσουν από τους επιλεγέντες να υποβάλουν σύντομα δεσμευτικές προσφορές. «Παγωμένα» τα δάνεια από τις αρχές του 2024, το ύψος των οποίων έχει ανέλθει πλέον στα 356 εκατ.

Οκτώ είναι τελικά οι ενδιαφερόμενοι που υπέβαλαν μη δεσμευτικές προσφορές για την εξαγορά του ιχθυοκαλλιεργητικού ομίλου Avramar στο πλαίσιο του διαγωνισμού που διεξάγει η Deloitte για λογαριασμό των πιστωτριών τραπεζών.

Το φάκελο του διαγωνισμού είχαν παραλάβει 12 εταιρείες, εκ των οποίων οι 8 αποφάσισαν να προχωρήσουν στη δεύτερη φάση. Στις τράπεζες δεν πανηγυρίζουν, καθώς γνωρίζουν πως το διακύβευμα είναι να κατατεθούν το επόμενο διάστημα ανταγωνιστικές δεσμευτικές προτάσεις.

Πλέον οι τέσσερις συστημικές τράπεζες (Eurobank, Εθνική, Πειραιώς, Alpha)  που αποτελούν τους πιστωτές της Avramar θα εξετάσουν τις προσφορές και θα καταρτίσουν μια short list εταιρειών από τις οποίες θα ζητήσουν να υποβάλλουν δεσμευτικές προσφορές. Στη short list εταιρειών θα ενταχθούν αυτές που θα προσφέρουν καλύτερο τίμημα (συμπεριλαμβανομένου του ύψους του κουρέματος των δανείων που θα ζητήσουν), ενώ ρόλο θα παίξει και ο τρόπος καταβολής του τιμήματος, αλλά και οι ρυθμιστικές υποχρεώσεις, δηλαδή να μην προκύψουν κολλήματα από την Επιτροπή Ανταγωνισμού, αν ο ενδιαφερόμενος έχει μεγάλο αποτύπωμα στην ελληνική αγορά ιχθυοκαλλιεργειών.

Τα ονόματα των ενδιαφερομένων δεν έχουν γίνει γνωστά αλλά πρόκειται τόσο για εγχώριους ομίλους, όσο και για εταιρείες του εξωτερικού. 

Η εταιρεία λειτουργεί κανονικά με την τελευταία «ένεση» των 20 εκατ. ευρώ από τις τράπεζες που έχουν ανεβάσει το ύψος των δανείων της Avramar προς τους δανειστές στα 356 εκατ. ευρώ. Η εταιρεία εμφανίζει έλλειμμα ρευστότητας και προσπαθεί με τις εισροές που έχει να ικανοποιήσει προμηθευτές και δανειστές.

Με φειδώ η αξιοποίηση της επιπλέον χρηματοδότησης των 20 εκατ ευρώ

Η Deloitte που έχει αναλάβει και την παρακολούθηση της ρευστότητας διαχειρίζεται με φειδώ τα 20 εκατ. ευρώ τα οποία ακόμη δεν έχει εξαντλήσει γιατί γνωρίζει πως ο νέος ιδιοκτήτης - αν προκύψει από το διαγωνισμό- θα αργήσει να αναλάβει τις τύχες της εταιρείας.

Εδώ θα πρέπει να διευκρινιστεί πως πωλούνται μόνο οι εν Ελλάδι δραστηριότητες της Avramar και όχι «πακέτο» με την ισπανική θυγατρική και για αυτές αποκλειστικά έχουν υποβληθεί οι σχετικές προσφορές. 

Σχετικά με τις υποχρεώσεις της εταιρείας, οι πληροφορίες αναφέρουν πως έως το τέλος του 2023 πλήρωνε κανονικά τόκους στις τράπεζες αλλά το 2024 τα δάνεια είναι «παγωμένα». Υπάρχουν όμως ανεξόφλητες υποχρεώσεις προς τους προμηθευτές που προϊόντος του χρόνου είναι πιθανό να διογκώνονται. Η εταιρεία εμφανίζει μειωμένα αλλά θετικά EBITDA και το γεγονός ότι κατάφερε να βγάλει όλο το 2023 χωρίς χρηματοδότηση δείχνει τη δυναμική της, υποστηρίζουν από τις τράπεζες.

Πως έφτασε στο σημείο μηδέν και η στάση των βασικών μετόχων

Υπενθυμίζεται πως η Avramar ξαφνικά στα μέσα του 2022 ενημέρωσε τους πιστωτές ότι δεν μπορεί να υπηρετήσει το αρχικό business plan και πως χρειάζονταν νέα χρηματοδότηση. Η διοίκηση είχε ακολουθήσει μια λανθασμένη -όπως αποδείχτηκε- πολιτική τιμών που οδήγησε σε πολύ χαμηλότερες εισπράξεις, την ίδια ώρα που οι βασικοί μέτοχοι Mubadala και Amerra δεν εμφανίζονταν διατεθειμένοι να στηρίξουν την επένδυσή τους

Με τη χορήγηση επιπλέον χρηματοδότησης των 20 εκατ. ευρώ οι τράπεζες έλαβαν ενέχυρο τις μετοχές και δρομολόγησαν την πώληση της εταιρείας. Από το όποιο τίμημα προκύψει, επειδή η συμφωνία προβλέπει και κούρεμα δανείων, οι μέτοχοι Mubadala και Αmerra δεν πρόκειται να λάβουν κάτι αφού θα είναι οι τελευταίοι στη λίστα για ικανοποιηθούν. 

Η τελευταία καταμέτρηση της ιχθυόμαζας στο τέλος του 2023 έδειξε ότι υπάρχουν 45.000 τόνοι στους κλωβούς της εταιρείας, αλλά για να διατηρηθεί όμως το νούμερο αυτό πρέπει τα ψάρια να τρέφονται στην ώρα τους επαρκώς, κάτι που κοστίζει αφού οι τιμές των πρώτων υλών διατηρούνται ψηλά. Φήμες ότι η εταιρεία λόγω έλλειψης ρευστότητας πουλάει τα ψάρια της χωρίς να έχουν αναπτυχθεί δεν έχουν επιβεβαιωθεί.

Η κατάσταση με την Avramar έχει καταστήσει τον κλάδο «κόκκινο πανί» για τις τράπεζες και σε περίπτωση που η εταιρεία δεν διασωθεί και οι τράπεζες χάσουν τα χρήματά τους, τα απόνερα της χρεοκοπίας θα επηρεάσουν όλο τον κλάδο σε ότι αφορά στις σχέσεις τους με τις τράπεζες, ακόμη και τις υγιείς εταιρείες. 
 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Psaria, Fish, Fishery
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Μονόδρομος η πώληση της Avramar για να μειώσουν οι τράπεζες τη ζημιά

Αναζήτηση αγοραστή της μεγαλύτερης εταιρείας ιχθυοκαλλιεργειών στη Μεσόγειο. Οι τράπεζες δεν έχουν χορηγήσει κεφάλαιο για τη λειτουργία της, ενώ λευκή πετσέτα έριξαν οι οικονομικά εύρωστοι μέτοχοι. Ο ρόλος της Deloitte.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Fund με ινδικά κεφάλαια από το Switzgroup για επενδύσεις στην Ελλάδα

Θα μετέχουν το ίδιο το Switzgroup, Ινδοί και Έλληνες επιχειρηματίες. Στόχος, να δημιουργηθεί μια δύναμη πυρός 200 εκατ ευρώ για τοποθετήσεις σε μικρομεσαίες δυναμικές ελληνικές επιχειρήσεις στον ευρύτερο κλάδο των τροφίμων.
Psaria, Fish, Fishery
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Αvramar: Στόχος η πώληση, αλλά και plan Β για παραμονή των τραπεζών

Η έκτακτη χρηματοδότηση των 20 εκατ. ακόμη δεν έχει εκταμιευτεί. Στα 230 εκατ. ευρώ η αξία του ιχθυοπληθυσμού που πρέπει να τραφεί επαρκώς για να μην απαξιωθεί. Ο ρόλος των Αράβων στην ανάταξη της εταιρείας.