ΓΔ: 2211.2 -1.12% Τζίρος: 284.98 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Φώτο: Shutterstock

Παραιτήθηκε ο πρωθυπουργός της Σλοβενίας Μάριαν Σάρετς

«Με αυτόν τον συνασπισμό, μ' αυτή την κατάσταση στο κοινοβούλιο, δεν μπορώ να ανταποκριθώ στις προσδοκίες του κόσμου, θα μπορώ να το κάνω έπειτα από εκλογές», δήλωσε ο Σάρετς κατά την ανακοίνωση της παραίτησής του.

Ο πρωθυπουργός της Σλοβενίας Μάριαν Σάρετς ανακοίνωσε σήμερα αιφνιδίως την παραίτησή του, δίνοντας τέλος στην κυβέρνησή του μειοψηφίας, η οποία αποτελείτο από πέντε κόμματα από το 2018, λέγοντας ότι ο κυβερνητικός του συνασπισμός δεν μπορεί να προωθήσει τις αλλαγές για τις οποίες έχει δεσμευτεί.
 
Ο κυβερνητικός συνασπισμός του Σάρετς διαθέτει μόνον 43 από τις 90 έδρες του κοινοβουλίου και έχασε την άτυπη υποστήριξη του αντιπολιτευόμενου κόμματος Η Αριστερά τον Νοέμβριο, κάτι το οποίο δυσχέρανε ακόμη περισσότερο την υιοθέτηση νομοσχεδίων στο κοινοβούλιο.
 
«Με αυτόν τον συνασπισμό, μ' αυτή την κατάσταση στο κοινοβούλιο, δεν μπορώ να ανταποκριθώ στις προσδοκίες του κόσμου, θα μπορώ να το κάνω έπειτα από εκλογές», δήλωσε ο Σάρετς κατά την ανακοίνωση της παραίτησής του.
 
Αναγνωρίζοντας ότι άλλα κόμματα στο κοινοβούλιο μπορεί να αποπειραθούν να σχηματίσουν έναν νέο κυβερνητικό συνασπισμό, πρόσθεσε ότι οι πρόωρες εκλογές θα ήταν το καλύτερο που θα μπορούσε να γίνει για το κράτος και τους πολίτες. «Το πιο έντιμο πράγμα που θα μπορούσαμε να κάνουμε είναι πρόωρες εκλογές, να ρωτήσω τον λαό αν με εμπιστεύεται και αν θέλει να συνεχίσω», σημείωσε.
 
Ο Σάρετς ανακοίνωσε την παραίτησή του μετά τις πληροφορίες που δημοσιεύτηκαν ότι ο υπουργός Οικονομικών Αντρέι Μπερτοντσέλι σκόπευε να παραιτηθεί λόγω των διαφορών που υπήρχαν στους κόλπους του κυβερνητικού συνασπισμού για μεταρρύθμιση του συστήματος υγειονομικής ασφάλισης.
 
Ο Σλοβένος πρόεδρος Μπόρουτ Πάχορ μπορεί πλέον να αρχίσει διαβουλεύσεις με τα κόμματα του κοινοβουλίου για να δει αν κάποιο από αυτά είναι σε θέση να σχηματίσει έναν νέο κυβερνητικό συνασπισμό.
 
Σύμφωνα με αναλυτές, το κεντροδεξιό αντιπολιτευόμενο Σλοβενικό Δημοκρατικό Κόμμα (SDS), το οποίο είναι το μεγαλύτερο στο κοινοβούλιο, είναι πιθανόν να προσπαθήσει να σχηματίσει νέα κυβέρνηση. Νέες εκλογές μπορούν να γίνουν μόνον αν αυτή η προσπάθεια αποτύχει.
 
Οι επόμενες εκλογές προγραμματίζονταν για τα μέσα του 2022. 
 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σημαία Eurovision
ΔΙΕΘΝΗ

Ιρλανδία, Ισπανία και Σλοβενία αποσύρονται από τη μετάδοση της Eurovision

Η δημόσια τηλεόραση της Ισπανίας, της Ιρλανδίας και της Σλοβενίας δεν θα μεταδώσει τη φετινή Eurovision λόγω της συμμετοχής του Ισραήλ. Αντί αυτού, θα προβληθούν εναλλακτικά προγράμματα αφιερωμένα στους Παλαιστίνιους ή άλλες εκπομπές.
Αστυνομικός ΗΠΑ στο καθήκον
ΔΙΕΘΝΗ

Κροατία: Τέσσερις νεκροί μετανάστες στα σύνορα με Σλοβενία

Τέσσερις μετανάστες βρέθηκαν νεκροί στα σύνορα Κροατίας-Σλοβενίας, δύο νοσηλεύονται σοβαρά και 13 οδηγήθηκαν σε κέντρο κράτησης, αφού διακινητής τους εγκατέλειψε. Ερευνώνται τα αίτια του τραγικού περιστατικού.
Σημαίες ΕΕ και Ισραήλ
ΔΙΕΘΝΗ

Ισπανία, Σλοβενία και Ιρλανδία ζητούν συζήτηση για αναστολή συμφωνίας ΕΕ-Ισραήλ

Η Ισπανία, η Σλοβενία και η Ιρλανδία ζήτησαν από την ΕΕ να εξετάσει την αναστολή της Συμφωνίας Σύνδεσης με το Ισραήλ, όπως ανακοίνωσε ο Ισπανός ΥΠΕΞ λίγο πριν τη συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών στο Λουξεμβούργο.
Ομπρέλα στη βροχή
ΔΙΕΘΝΗ

Σλοβενία: Χιλιάδες σπίτια χωρίς ρεύμα λόγω καταιγίδων και ανέμων

Σφοδρή καταιγίδα στη βόρεια Σλοβενία άφησε χιλιάδες νοικοκυριά χωρίς ρεύμα τη νύχτα, με ανέμους έως 150 χλμ/ώρα. Οι αρχές μιλούν για το χειρότερο φαινόμενο της τελευταίας δεκαετίας, που συνεχίζεται έως σήμερα.
Σημαία Σλοβενίας κυματίζει
ΔΙΕΘΝΗ

Σλοβενία: Διαρροή παράνομων ηχογραφήσεων διαφθοράς πριν τις εκλογές

Η σλοβενική κυβέρνηση καταγγέλλει «επίθεση στη δημοκρατία» μετά τη δημοσιοποίηση παράνομων ηχογραφήσεων που φέρεται να αποκαλύπτουν διαφθορά, λίγες μέρες πριν τις εκλογές, ενώ οι βασικοί υποψήφιοι κινούνται κοντά στις δημοσκοπήσεις.