ΓΔ: 2102.41 1.82% Τζίρος: 290.61 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:08:43
Σημαία ΗΠΑ και Ιράν
Φώτο: Shutterstock

Οι ΗΠΑ δηλώνουν άγνοια για τη σύλληψη πετρελαιοφόρων τους από το Ιράν

Η ιρανική κρατική τηλεόραση μετέδωσε την Παρασκευή ότι συνελήφθησαν δυο ξένα πετρελαιοφόρα δεξαμενόπλοια που κατά την Τεχεράνη επιδίδονταν σε λαθρεμπόριο καυσίμων στον Κόλπο, προσθέτοντας ότι τα πληρώματά τους έχουν τεθεί υπό κράτηση.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ ανέφερε χθες Σάββατο πως δεν έχει λάβει γνώση για «πρόσφατες συλλήψεις πετρελαιοφόρων δεξαμενόπλοιων στα διεθνή ύδατα», μετά την ανακοίνωση του Ιράν την προηγουμένη πως κατασχέθηκαν δυο πλοία που ενέχονται σε λαθρεμπόριο καυσίμων. «Δεν έχουμε λάβει γνώση για καμιά πρόσφατη σύλληψη πετρελαιοφόρων δεξαμενόπλοιων στα διεθνή ύδατα», ανέφερε εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου σε ανακοίνωσή του που έλαβε το Γαλλικό Πρακτορείο.

Η ιρανική κρατική τηλεόραση μετέδωσε την Παρασκευή ότι συνελήφθησαν δυο ξένα πετρελαιοφόρα δεξαμενόπλοια που κατά την Τεχεράνη επιδίδονταν σε λαθρεμπόριο καυσίμων στον Κόλπο, προσθέτοντας ότι τα πληρώματά τους έχουν τεθεί υπό κράτηση. «Οι ναυτικές δυνάμεις των Φρουρών της Επανάστασης συνέλαβαν κατά τη διάρκεια των τελευταίων δυο ημερών δυο πλοία», δήλωσε στην κρατική τηλεόραση ο ναύαρχος Μοχάμαντ-Σαρίφ Σιραλί, αξιωματικό των Φρουρών. «Τα δυο δεξαμενόπλοια που συνελήφθησαν, τα Steven και Crown, πλέουν υπό σημαίες Παναμά και Τανζανίας και μετέφεραν πάνω από 1,5 εκατ. λίτρα ιρανικού πετρελαίου και αερίου», πρόσθεσε ο ίδιος.

«Τριάντα επτά μέλη των πληρωμάτων παραδόθηκαν στις δικαστικές αρχές του λιμένα Μασάρ», στο νοτιοδυτικό τμήμα της χώρας, πάντα σύμφωνα με τον ναύαρχο. Τις τελευταίες εβδομάδες, ο αμερικανός στρατός έχει αυξήσει την παρουσία του στον Κόλπο, καθώς όπως λέει το Ιράν κουρσεύει πλοία, ή αποπειράται να το κάνει, σε αυτή τη θαλάσσια οδό, που χαρακτηρίζεται στρατηγικής σημασίας για το παγκόσμιο εμπόριο, ειδικά για τη μεταφορά πετρελαίου.

«Αμερικανικές ναυτικές δυνάμεις, σε συντονισμό με εταίρους του συνασπισμού, έχουν λάβει θέσεις κατά τρόπο ώστε να εγγυώνται την ασφάλεια διεθνών ναυτικών οδών και να προστατεύουν την ελευθερία της ναυσιπλοΐας στον Κόλπο», ανέφερε χθες ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου. Την 6η Ιουλίου, οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωναν πως οι Φρουροί της Επανάστασης συνέλαβαν εμπορικό πλοίο στον Κόλπο· μια ημέρα νωρίτερα, κατηγορούσαν τις ιρανικές δυνάμεις πως έκαναν άλλες δυο απόπειρες σύλληψης πλοίων στα ανοικτά των ακτών του Ομάν.

Η Τεχεράνη από την πλευρά της είχε αναφέρει τότε πως το πλοίο που συνελήφθη μετέφερε «λαθραία πάνω από ένα εκατομμύριο λίτρα καυσίμου»

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ντόναλντ Τραμπ συνέντευξη Τύπου
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Πιθανά σημεία συμφωνίας με Ιράν – Κοντά σε λήξη του πολέμου

Ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι ΗΠΑ και Ιράν είχαν ουσιαστικές συνομιλίες με σημαντική πρόοδο, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο άμεσης συμφωνίας για τον τερματισμό του πολέμου. Διαπραγματεύσεις έγιναν από Γουίτκοφ και Κούσνερ.
Ντόναλντ Τραμπ συνέντευξη Τύπου
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Οι ΗΠΑ έχουν «σημαντικά σημεία συμφωνίας» με το Ιράν

Ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι οι ΗΠΑ είχαν ισχυρές συνομιλίες με το Ιράν και σημαντικά σημεία συμφωνίας, ενώ διαπραγματεύσεις συνεχίζονται. Οι επαφές έγιναν από Γουίτκοφ και Κούσνερ, με Ιρανό «ανώτερο ηγέτη», όχι τον Μοτζταμπά Χαμενεΐ.
Ντόναλντ Τραμπ ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Θετικό κλίμα και σημεία συμφωνίας στις επαφές με το Ιράν

Ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε πως οι ΗΠΑ είχαν σημαντικές συνομιλίες με το Ιράν, με σημεία συμφωνίας, και ότι οι διαπραγματεύσεις, αν παραμείνουν παραγωγικές, ίσως οδηγήσουν σύντομα σε συμφωνία. Οι συνομιλίες έγιναν με Ιρανό ηγέτη εκτός του ανώτατου.
Ντόναλντ Τραμπ πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Το Ιράν θέλει συμφωνία που μπορεί να κλείσει μέσα σε πέντε ημέρες

Ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε στο Fox Business Network ότι το Ιράν επιδιώκει επειγόντως συμφωνία, η οποία μπορεί να συναφθεί σε πέντε ημέρες ή και νωρίτερα, ενώ ανέφερε πρόσφατες συνομιλίες των απεσταλμένων ΗΠΑ με Ιρανούς αξιωματούχους.
Ντόναλντ Τραμπ κοντινό
ΔΙΕΘΝΗ

Κρεμλίνο: Μόνο η διπλωματία μπορεί να αποκλιμακώσει την κρίση Ιράν-ΗΠΑ

Το Κρεμλίνο τόνισε πως μόνο η πολιτική και διπλωματική οδός μπορεί να οδηγήσει σε αποκλιμάκωση στη Μέση Ανατολή και προειδοποίησε κατά ενδεχόμενης επίθεσης στον πυρηνικό σταθμό Μπουσέρ, όπου εργάζονται Ρώσοι ειδικοί.