ΓΔ: 2687.91 -0.40% Τζίρος: 548.46 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:35:03
Φώτο: Shutterstock

Μπρουνό λε Μερ: Μη αποδεκτές οι απειλές εναντίον Ελλάδας και Κύπρου

Στο πλευρό της Ελλάδας και της Κύπρου στέκεται ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών ο οποίος τόνισε την στήριξη της χώρας του και της ΕΕ.

«Ουδεμία απειλή κατά της κυπριακής και της ελληνικής κυριαρχίας θα γίνει αποδεκτή», ανέφερε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λε Μερ σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή», μιλώντας για τη σημασία του αγωγού EastMed για την Ευρώπη, αλλά και τις εντάσεις που δημιουργεί η εκμετάλλευση των πλουτοπαραγωγικών πηγών στην Ανατολική Μεσόγειο.

«Τόσο η Γαλλία, όσο και η Ε.Ε. στο σύνολό της έχουν σθεναρά υποστηρίξει την Αθήνα και τη Λευκωσία έναντι αυτών των απειλών», τόνισε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών.

Ο Λε Μερ αναγνώρισε ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε καλό δρόμο και μπορεί πλέον να ατενίζει το μέλλον με αισιοδοξία . «Η χώρα ξαναβρήκε την οδό της ανάπτυξης και η ανεργία μειώνεται. Η Ελλάδα ξαναβρίσκει την εμπιστοσύνη των επενδυτών. Αυτό είναι καλό νέο. Αυτό θα βοηθήσει την ανάπτυξη και θα βελτιώσει τα φορολογικά έσοδα. Άλλωστε η κατάσταση του τραπεζικού τομέα βελτιώνεται. Η χώρα τα κατάφερε στις προσπάθειες που απαιτήθηκαν από τους Έλληνες πολίτες και τις δημόσιες αρχές», ανέφερε.

Παράλληλα επισήμανε την πρόκληση να αποκτήσει σταθερή ανάπτυξη, να σεβαστεί τις δεσμεύσεις της για μεταρρυθμίσεις, αλλά και να επιδείξει «δημοσιονομική σοβαρότητα».

Σχετικά με τη μείωση του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα δήλωσε πως «η Ελλάδα και ο ελληνικός λαός έχουν αναλάβει σοβαρές δεσμεύσεις. Με ευχαρίστησή μου είδα ότι η Ελλάδα μπορούσε να εξέλθει από το πρόγραμμα τον Ιούνιο του 2018 κατόπιν απόφασης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης. Πάντως, τα δημόσια οικονομικά της Ελλάδας πρέπει να γίνουν περισσότερο βιώσιμα. Η Ελλάδα βρίσκεται στον σωστό δρόμο. Έχει σεβαστεί τον στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος το 2018 και πρέπει να συνεχίσει έτσι».

Ο κ. Λε Μερ κάλεσε μαζί με το Ελληνογαλλικό Οικονομικό Φόρουμ τις γαλλικές επιχειρήσεις να αναλάβουν μεγαλύτερες δεσμεύσεις στην Ελλάδα και να υποστηρίξουν την εκσυγχρονιστική πολιτική της χώρας που ακολουθεί ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κυριάκος Μητσοτάκης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Έρχονται μέτρα για φθηνότερο πετρέλαιο και επίδομα θέρμανσης

Ο πρωθυπουργός ανέφερε πως το έργο του ηλεκτρικού καλωδίου Κύπρου θα προχωρήσει σύντομα και τόνισε τη σημασία κυβερνητικής σταθερότητας μετά τις εκλογές, επισημαίνοντας ως μόνη ρεαλιστική πρόταση την αυτοδύναμη ΝΔ.
Υποθαλάσσιο καλώδιο Cyprus
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Κύπρου: Γαλλική ασπίδα απέναντι στην Τουρκία

Πώς η Αθήνα προσπαθεί μέσω Γαλλίας να ξεκλειδώσει την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδος - Κύπρου, παρακάμπτοντας την αναθεωρητική πολιτική της Άγκυρας. Συμφωνίες, διπλωματικοί ελιγμοί και η επιστροφή της Τουρκίας στην τακτική των παραβιάσεις.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Bloomberg: Κοινή λίστα κυρώσεων κατά Τουρκίας από Ελλάδα, Γαλλία και Κύπρο 

Σύμφωνα με το αμερικανικό πρακτορείο στη λίστα που κατέθεσαν οι τρεις χώρες περιλαμβάνονται συγκεκριμένα ονόματα Τούρκων αξιωματούχων στους οποίους ζητούν να επιβληθούν κυρώσεις.