ΓΔ: 2559.18 -0.35% Τζίρος: 356.96 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:04
Ειδικές Δυνάμεις
Τμήμα των Ελληνικών Ειδικών Δυνάμεων που συμμετείχε στην πολυεθνική διακλαδική άσκηση "Μέδουσα 15 - 2026", στην παραλία του Μάλεμε Χανίων. Credits: BusinessDaily

Το BD στη «Μέδουσα»: Η Ελλάδα εκπέμπει μήνυμα ισχύος στην Ανατολική Μεσόγειο

Μήνυμα ισχύος έστειλε η Αθήνα μέσα από την πολυεθνική διακλαδική άσκηση «Μέδουσα 15 - 2026» και την κοινή ναυτική άσκηση με το Ισραήλ. Ενόχληση της Τουρκίας για την μεγάλη άσκηση στην Αν. Μεσόγειο.

Μήνυμα ισχύος προς την Άγκυρα από την Ανατολική Μεσόγειο, όπου αναμένεται να παιχτεί η επόμενη πράξη στα Ελληνοτουρκικά με φόντο και την επανέναρξη των ερευνών για την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Κύπρου, εξέπεμψε η Αθήνα τις προηγούμενες ημέρες.

Η στρατηγική των υψηλών τόνων που έχει υιοθετήσει η Τουρκία με επίκεντρο τα «αποστρατιωτικοποιημένα» νησιά και τις «γκρίζες ζώνες» συνοδεύεται και από πράξεις. 

Ενδεικτικές, πέραν των παραβιάσεων, ήταν οι υπερπτήσεις της Παρασκευής (18/9). Δύο οπλισμένα τουρκικά μαχητικά F-16 πέταξαν άνωθεν της νήσου Ρω που ανήκει στο σύμπλεγμα της Μεγίστης (Καστελόριζο), το οποίο η Άγκυρα έχει στοχοποιήσει εσχάτως.

Η έτερη υπέρπτηση πραγματοποιήθηκε από τουρκικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος (UAV) πάνω από τη Ζουράφα (γνωστή και ως Λαδοξέρα), μια ακατοίκητη νησίδα στα ανατολικά της Σαμοθράκης που κατά την Άγκυρα εμπίπτει στους γεωγραφικούς σχηματισμούς ακαθόριστης κυριαρχίας.

Ένοπλες Δυνάμεις

Στιγμιότυπο από την πολυεθνική διακλαδική άσκηση "Μέδουσα 15 - 2026"


«Μέδουσα»

Μόνο τυχαίο δεν πρέπει να θεωρείται ότι την ημέρα των τουρκικών υπερπτήσεων ολοκληρώθηκε η πολυεθνική διακλαδική Τακτική Άσκηση Μετά Στρατευμάτων (ΤΑΜΣ) «Μέδουσα 15 - 2026», μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου και με τη συμμετοχή των Κύπρου, Γαλλίας και Ιταλίας. 

Το BusinessDaily ήταν παρών και παρακολούθησε την άσκηση.

Το γεωγραφικό επίκεντρο της φετινής Μέδουσας, που ξεκίνησε στις 10 Σεπτεμβρίου, ήταν η ευρύτερη περιοχή της Κρήτης και του Μυρτώου Πελάγους, δηλαδή και εντός «εύρους» του τουρκολιβυκού μνημονίου. 

Σκοπός της άσκησης είναι η ενίσχυση της συνεργασίας και της διαλειτουργικότητας μεταξύ τωνσυμμετεχουσών Ενόπλων Δυνάμεων, μέσω κοινών διακλαδικών επιχειρησιακών δραστηριοτήτων.

Επιπλέον, σύμφωνα με αρμόδιους αξιωματούχους του ΓΕΕΘΑ, η άσκηση κρίνεται ως πολύ σημαντική για δύο λόγους: αφενός γιατί αποκτά μεγαλύτερη δυναμική, αφετέρου διότι φέτος ενσωμάτωσε τα διδάγματα από τις σύγχρονες συγκρούσεις (Ουκρανία και Μέση Ανατολή), με τη χρήση UAVs και drones καμικάζι τύπου First Point View (FPV) να περιλαμβάνονται σε όλα τα σενάριά της.

Ένοπλες Δυνάμεις

Στιγμιότυπο από την πολυεθνική διακλαδική άσκηση "Μέδουσα 15 - 2026"

Σύνθετες αεροναυτικές επιχειρήσεις

Στην άσκηση μετείχαν μαχητικά αεροσκάφη F-16, ελικόπτερα μεταφοράς Chinook, επιθετικά Apache και αναγνωρίσεως Kiowa, οι φρεγάτες Ψαρά και Νικηφόρος Φωκάς, πυραυλάκατοι, υποβρύχια, το αρματαγωγό «Ρόδος» και το αιγυπτιακό ελικοπτεροφόρο Γκαμάλ Αμπντέλ Νάσερ, με την περιοχή να καθίσταται θέατρο σύνθετων αεροναυτικών επιχειρήσεων.

Την τελευταία ημέρα της «Μέδουσας» έγιναν: 

  • 17 αλεξιπτωτικές ρίψεις ελεύθερης πτώσης από τα 8.000 πόδια
  • Διείσδυση από αέρος με άλμα ελεύθερης πτώσης
  • Τερματική Καθοδήγηση Αεροσκάφους από JTAC
  • Ναυτικές και ανθυποβρυχιακές επιχειρήσεις
  • Καταρρίχηση από ελικόπτερα με τη μέθοδο «Fast Rope» και 
  • Συνδυασμένη αποβατική και αεραποβατική ενέργεια με την υποστήριξη μαχητικών αεροσκαφών και επιθετικών ελικοπτέρων.

Απόβαση και drones

Οι αποβατικές ενέργειες, που είχαν στόχο την κατάληψη της παραλίας του Μάλεμε (Χανιά), τη δημιουργία προγεφυρώματος και την προστασία εδαφών τακτικής σημασίας, πραγματοποιήθηκαν από μικτές δυνάμεις καταδρομών Ελλάδας, Αιγύπτου και Κύπρου.

Νωρίς το πρωί της Παρασκευής, Αιγύπτιοι βατραχάνθρωποι πραγματοποίησαν βυθομέτρηση και λεπτομερή αναγνώριση (χαρτογράφηση, εντοπισμό και εξουδετέρωση εμποδίων, έλεγχο της σύστασης του βυθού και της ακτής) στην παραλία όπου αργότερα πραγματοποιήθηκαν οι αποβατικές ενέργειες.

Ακόμα, η άσκηση έδωσε έμφαση στα μη επανδρωμένα συστήματα. 

Συγκεκριμένα, χρησιμοποιήθηκαν περιπλανώμενα πυρομαχικά -γνωστά και ως drones καμικάζι ή αυτοκτονίας- για πραγματοποίηση πληγμάτων εχθρικών στόχων. 

Ενώ δοκιμάστηκε και η αντιμετώπιση επιθέσεων από σμήνη μη επανδρωμένων αεροσκαφών (drone swarm), με τη χρήση του «Κένταυρου», του ελληνικής κατασκευής αντι-drone συστήματος (C-UAS).

Πέρα από τις μετέχουσες χώρες, στην άσκηση παρέστησαν ως παρατηρητές τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Σερβία, η Μοζαμβίκη και το Μπαχρέιν.

Ελικόπτερο των ενόπλων δυνάμεων

Στιγμιότυπο από την πολυεθνική διακλαδική άσκηση "Μέδουσα 15 - 2026"

Παρών ο Α/ΓΕΕΘΑ

Την Ημέρα Διακεκριμένων Επισκεπτών (DV Day), από τη Φ/Γ Ψαρά παρακολούθησαν ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Δημήτριος Χούπης, ο Αιγύπτιος ομόλογός του Αντιστράτηγος Άχμεντ Φάτι Ιμπραήμ Χαλίφα, ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Φρουράς της Κυπριακής Δημοκρατίας Αντιστράτηγος Εμμανουήλ Θεοδώρου, καθώς και ο υποδιοικητής των Γαλλικών Ναυτικών Δυνάμεων Μεσογείου (Deputy/OPS CECMED) Υποναύαρχος Μακάρα Ουκ.

Παρόντες ήταν επίσης ο Αρχηγός ΓΕΣ Αντιστράτηγος Γεώργιος Κωστίδης, ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Δημήτριος-Ελευθέριος Κατάρας ΠΝ και ο Αρχηγός ΓΕΑ Αντιπτέραρχος (Ι) Δημοσθένης Γρηγοριάδης, καθώς και οι νεοδιορισθέντες πρέσβεις Γαλλίας και Αιγύπτου στην Ελλάδα, Νικόλας Κασσιανίδης και Μουράντ Μουράντ, αντίστοιχα.

Μαζί και στη Μεσόγειο Αθήνα - Ιερουσαλήμ

Λίγες ώρες νωρίτερα έγινε γνωστό ότι τα Πολεμικά Ναυτικά Ελλάδας και Ισραήλ πραγματοποίησαν κοινή ναυτική άσκηση στη Μεσόγειο, στην οποία συμμετέχουν δύο φρεγάτες από ελληνικής πλευράς και δύο πυραυλάκατοι από ισραηλινής.

Οι δυνάμεις εκπαιδεύτηκαν σε σειρά επιχειρησιακών σεναρίων, μεταξύ των οποίων καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, καθώς και ο εντοπισμός και η αντιμετώπιση απειλών στο θαλάσσιο περιβάλλον.

Η άσκηση εντάσσεται στο Πρόγραμμα Αμυντικής Συνεργασίας (ΠΑΣ) Ελλάδας-Ισραήλ για το έτος 2026, καθώς και στη γενικότερη ενισχυόμενη συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών στους τομείς της άμυνας, της ασφάλειας και των εξοπλισμών.

Με προεξάρχουσα τη Γαλλία, με την οποία η Ελλάδα διατηρεί συμφωνία αμυντικής συνεργασίας με ρήτρα αμοιβαίας συνδρομής, η στρατηγική σχέση της Αθήνας με την Ιερουσαλήμ, καθώς και η διατήρηση ενός ανάλογου επιπέδου σχέσεων με το Κάιρο -μια πιο σύνθετη εξίσωση- αποτελούν τον βασικό εξωτερικό εξισορροπητικό πυλώνα της απέναντι στην Άγκυρα.

Αντίπραξη «Θαλάσσιος Λύκος»

Εν τω μεταξύ, ξεκινά σήμερα και ολοκληρώνεται στις 24 Σεπτεμβρίου, η άσκηση του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού «Θαλάσσιος Λύκος» (Denizkurdu-I), σε Μαύρη Θάλασσα, Θάλασσα του Μαρμαρά, Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο.

Στη διακλαδική άσκηση αναμένεται να συμμετάσχουν περίπου 100 πλοία, 50 αεροσκάφη και 14.000 άτομα προσωπικό, με στοιχεία όχι μόνο από το Ναυτικό, αλλά και από τον Στρατό Ξηράς, την Πολεμική Αεροπορία και την Ακτοφυλακή. 

Στόχος, σύμφωνα με το τουρκικό υπουργείο Άμυνας, είναι η ανάπτυξη ικανοτήτων λήψης αποφάσεων σε περιβάλλον πολλαπλών απειλών, καθώς και η δοκιμή διαδικασιών διαλειτουργικότητας.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Υποθαλάσσιο καλώδιο Cyprus
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Κύπρου: Γαλλική ασπίδα απέναντι στην Τουρκία

Πώς η Αθήνα προσπαθεί μέσω Γαλλίας να ξεκλειδώσει την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδος - Κύπρου, παρακάμπτοντας την αναθεωρητική πολιτική της Άγκυρας. Συμφωνίες, διπλωματικοί ελιγμοί και η επιστροφή της Τουρκίας στην τακτική των παραβιάσεις.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Bloomberg: Κοινή λίστα κυρώσεων κατά Τουρκίας από Ελλάδα, Γαλλία και Κύπρο 

Σύμφωνα με το αμερικανικό πρακτορείο στη λίστα που κατέθεσαν οι τρεις χώρες περιλαμβάνονται συγκεκριμένα ονόματα Τούρκων αξιωματούχων στους οποίους ζητούν να επιβληθούν κυρώσεις.
Σημαία ΗΠΑ και Ελλάδας
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Διπλωματική πηγή: «Ευαισθησία δεν σημαίνει δικαίωμα» για GSI, Τουρκία, F-35

Ανώτατη διπλωματική πηγή ξεκαθάρισε πως οι «ευαισθησίες» τρίτων χωρών δεν συνιστούν δικαίωμα, απαντώντας σε δηλώσεις του Αμερικανού ΥΠΕΞ για το έργο Great Sea Interconnector κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα.
Σταύρος Παπασταύρου ομιλία Βουλή
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σχέδια για μεταφορά κυπριακού αερίου στην Ευρώπη μέσω Ελλάδας το 2028

Το πρώτο φορτίο φυσικού αερίου από το κοίτασμα «Κρόνος» της Κύπρου θα μεταφερθεί μέσω Αιγύπτου και Ελλάδας στον «Κάθετο Διάδρομο», ενισχύοντας την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης. Η ροή αναμένεται το πρώτο εξάμηνο του 2028.
Σημαίες ΕΕ και Τουρκίας
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Μανιάτης ζητά αποκλεισμό Τουρκίας από ευρωπαϊκά αμυντικά προγράμματα

Ο Γιάννης Μανιάτης ζητά αποκλεισμό της Τουρκίας από ευρωπαϊκά αμυντικά προγράμματα, εφόσον παραμένει η αμφισβήτηση κυριαρχικών δικαιωμάτων Ελλάδας και Κύπρου, καθώς και αυστηρά μέτρα για εξαγωγές όπλων και προστασία ενεργειακών υποδομών.