ΓΔ: 2249.82 4.90% Τζίρος: 59.66 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 10:45:41
erdogan, tourkia, EE
Φωτο: Alexandros Michailidis / SOOC

Ερντογάν: Μίλησα με τον Μπάιντεν για τα F16 – Τα συνδέει με τη Σουηδία

Σχολίασε πως ο Αμερικανός πρόεδρος επανειλημμένως συνδέει το ζήτημα των μαχητικών και της πώλησης τους με την είσοδο της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ για το οποίο εκκρεμεί απόφαση της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης.

Το ζήτημα της αναβάθμισης των τουρκικών F-16 έθεσε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στον Αμερικανό ομόλογό του, Τζο Μπάιντεν, κατά τη σύντομη συνάντησή τους στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της G20, στο Νέο Δελχί. «Είχαμε μια συνάντηση με τον κ. Μπάιντεν, έστω και όρθιοι. Εκεί συζητήσαμε και το θέμα των F-16», δήλωσε ο Ερντογάν κατά τις δηλώσεις του με τη λήξη της συνόδου.

Επεσήμανε πως ο Αμερικανός πρόεδρος επανειλημμένως συνδέει το ζήτημα των μαχητικών και της πώλησης τους με την είσοδο της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ για το οποίο εκκρεμεί απόφαση της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης, λέγοντας πως και για το ζήτημα των μαχητικών οι ΗΠΑ έχουν να υπολογίσουν τα εμπόδια που θέτει το Κογκρέσο.

«Επανειλημμένως είπε ότι (η υπόθεση των F-16) συνδέεται με την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ (…) Αν εσύ συνδέεις τα F-16 με τη Σουηδία και λες ότι υπάρχει το Κογκρέσο μου να υπολογίσω, έχω και εγώ το δικό μου Κογκρέσο που είναι η Μεγάλη Τουρκική Εθνοσυνέλευση», τόνισε ο Ερντογάν. Πρόσθεσε ακόμη πως «η Σουηδία πρέπει να εκπληρώσει τα καθήκοντά της» και πως «η προσέγγιση αυτή μας ενοχλεί σοβαρά».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σημαία ΗΠΑ και Ιράν
ΔΙΕΘΝΗ

Πακιστάν και Τουρκία μεσολαβούν σε διαπραγματεύσεις ΗΠΑ και Ιράν

Πακιστάν παρέδωσε πρόταση των ΗΠΑ στο Ιράν για τον τερματισμό του πολέμου, σύμφωνα με ανώτερη ιρανική πηγή. Δεν έχει αποφασιστεί πού θα γίνουν οι διαπραγματεύσεις, με Τουρκία και Πακιστάν να εξετάζονται ως πιθανοί τόποι.
Κωνσταντίνος Μπαλωμένος
ΑΠΟΨΕΙΣ

Από παρατηρητής, πρωταγωνιστής η Ελλάδα στην Ανατολική Μεσόγειο

Η Ελλάδα ενισχύει τον γεωπολιτικό της ρόλο στην Ανατολική Μεσόγειο, αναλαμβάνοντας πρωτοβουλίες ασφάλειας και αφήνοντας την Τουρκία σε θέση αμηχανίας. Γράφει ο Δρ. Κωνσταντίνος Μπαλωμένος*.
Υπουργείο Εξωτερικών ΗΠΑ
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Πρόταση για προσθήκη της Τουρκίας σε λίστα θρησκευτικής παρακολούθησης

Η Επιτροπή USCIRF προτείνει ξανά την ένταξη της Τουρκίας στη «Λίστα Ειδικής Παρακολούθησης» για παραβιάσεις θρησκευτικής ελευθερίας, επικαλούμενη εξελίξεις στην ΕΕ και το ΕΔΑΔ για τη μεταχείριση ξένων χριστιανών στη χώρα.
Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Ερντογάν: Επιστρατεύουμε τα πάντα για την ειρήνη στην Τουρκία

Ο Ερντογάν τόνισε πως η Τουρκία κινητοποιεί κάθε μέσο για αποκλιμάκωση στην περιοχή, κατηγορώντας το Ισραήλ για αποσταθεροποίηση, ενώ υπογράμμισε τη σημασία της διπλωματίας με φόντο τον πόλεμο Ιράν-ΗΠΑ/Ισραήλ.
μαχητικό αεροσκάφος F-16
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Αντίδραση Μικς για τουρκικά F-16 στα κατεχόμενα Κύπρου

Έντονη ήταν η αντίδραση του Γκρέγκορι Μικς για την ανάπτυξη τουρκικών F-16 και συστημάτων αεράμυνας στα κατεχόμενα της Κύπρου, τονίζοντας ότι υπονομεύεται η κυριαρχία της Κύπρου και αυξάνονται οι εντάσεις στην περιοχή.
Ανώτατο Δικαστήριο ΗΠΑ
ΔΙΕΘΝΗ

Η Halkbank διευθέτησε στις ΗΠΑ ποινική υπόθεση για κυρώσεις στο Ιράν

Οι ΗΠΑ συμφώνησαν με την Halkbank για λήξη της ποινικής δίωξης, σε μια κίνηση που αποσκοπεί στον περιορισμό της στήριξης προς το Ιράν και βελτιώνει τις σχέσεις με την Τουρκία. Η τράπεζα πρέπει να συμμορφώνεται με κυρώσεις και εποπτεία.