Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου καταδίκασε το Βέλγιο για την υπερβολική διάρκεια των πολιτικών δικών, μέχρι και περισσότερα από επτά χρόνια μετά την κατάθεση της αρχικής αγωγής, και κάλεσε τις Βρυξέλλες να αντιμετωπίσει αυτό το «διαρθρωτικό πρόβλημα».
Στο Δικαστήριο προσέφυγε Βέλγος υπήκοος που είχε καταθέσει το 2015 αγωγή στην βελγική δικαιοσύνη για την ακύρωση πώλησης διαμερίσματος ελλείψει συγκατάθεσης.
Βελγικό δικαστήριο εξέδωσε μία πρώτη απόφαση το 2017, αλλά ο προσφεύγων κατέθεσε έφεση και η διαδικασία παραμένει σε εκκρεμότητα «έπειτα από επτά χρόνια και οκτώ μήνες», σημειώνει το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.
Αν και το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο του Βελγίου παραδέχθηκε ότι η βραδύτητα που επιδείχθηκε αναδεικνύει «δυσλειτουργίες της δικαιοσύνης», η βελγική κυβέρνηση «δεν παρέσχε εξηγήσεις σχετικά με τις καθυστερήσεις» όταν της ζητήθηκε από το Δικαστήριο.
Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου καταδίκασε το Βέλγιο για παραβίαση του δικαιώματος σε δίκη εντός εύλογου χρόνου, δικαιώματος που εγγυάται το άρθρο 6 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Οι Βρυξέλλες καλούνται να καταβάλουν στον προσφυγόντα το ποσόν των 5.000 ευρώ για ηθική βλάβη.
Το βασικό είναι ότι το Δικαστήριο σημειώνει ότι «τα προβλήματα που αφορούν την υπερβολική διάρκεια των διαδικασιών στην περιοχή της δικαστικής δικαιοδοσίας των Βρυξελλών» έχουν διαρθρωτικό χαρακτήρα και καλεί το βελγικό κράτος «να λάβει τα αναγκαία μέτρα για να εγγυηθεί το δικαίωμα της διεξαγωγής της δίκης εντός εύλογου χρόνου» στην περιοχή αυτή.
Οι υπερβολικές καθυστερήσεις στην πραγματοποίηση των ακροαματικών διαδικασιών και στην έκδοση των δικαστικών αποφάσεων «πλήττουν την εμπιστοσύνη» των πολιτών στο δικαστικό σύστημα και «θέτουν σε σοβαρό κίνδυνο το κράτος δικαίου», προειδοποιούν οι δικαστές του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.