ΓΔ: 2246.82 -2.26% Τζίρος: 240.84 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Σημαίες Ισραήλ και Λιβάνου
Σημαίες Ισραήλ και Λιβάνου ενωμένες, σύμβολο διπλωματίας ή σύγκρουσης.

ΗΠΑ: Ήρθε η ώρα να οριοθετηθούν τα χερσαία σύνορα Ισραήλ και Λιβάνου

«Ήρθε η ώρα να αναθεωρήσουμε το πλαίσιο (...) που επέτρεψε να επιτευχθεί ένα αποτέλεσμα στα θαλάσσια σύνορα, και επίσης να εργαστούμε για την ειρήνη», δήλωσε ο Αμερικανός απεσταλμένος 'Αμος Χοκστάιν.

Ο Αμερικανός απεσταλμένος 'Αμος Χοκστάιν δήλωσε την Πέμπτη ότι ήρθε η ώρα να οριοθετηθούν τα χερσαία σύνορα μεταξύ του Λιβάνου και του Ισραήλ, μετά την επίβλεψη μιας θαλάσσιας συμφωνίας μεταξύ των δύο χωρών, οι οποίες τεχνικά βρίσκονται σε πόλεμο.

«Ήρθε η ώρα να αναθεωρήσουμε το πλαίσιο (...) που επέτρεψε να επιτευχθεί ένα αποτέλεσμα στα θαλάσσια σύνορα, και επίσης να εργαστούμε για την ειρήνη», δήλωσε ο ανώτερος σύμβουλος του προέδρου Τζο Μπάιντεν για την ασφάλεια της Ενέργειας, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο τέλος μιας επίσκεψης στη Βηρυτό.

Τον Οκτώβριο του 2022, έπειτα από μακρά μεσολάβηση του Χοκστάιν, το Ισραήλ και ο Λίβανος υπέγραψαν μια «ιστορική» συμφωνία οριοθέτησης των θαλάσσιων συνόρων τους και άρσης των εμποδίων στην υπεράκτια έρευνα υδρογονανθράκων στην περιοχή.

Ο Λίβανος, ο οποίος βασίζεται στην παρουσία φυσικών πόρων για να αντιμετωπίσει μια πρωτοφανή οικονομική κρίση, άρχισε την περασμένη εβδομάδα την ερευνητική γεώτρηση στο τεμάχιο 9, θέση του πιθανού κοιτάσματος Κανά, μέρος του οποίου βρίσκεται στα χωρικά ύδατα του Ισραήλ.

«Τις τελευταίες μέρες, ήρθα εδώ για να έχω την άποψη της κυβέρνησης του Λιβάνου, να πάω στον νότο και να δω μόνος μου τη Μπλε Γραμμή και τα περίχωρά της προκειμένου να καταλάβω (...) τι χρειάζεται για να επιτευχθεί ένα αποτέλεσμα,» πρόσθεσε.

Μετά την αποχώρηση του ισραηλινού στρατού από τον νότιο Λίβανο το 2000 έπειτα από 22 χρόνια κατοχής, ο ΟΗΕ χάραξε μια «Μπλε Γραμμή» ορίζοντας τα σύνορα μεταξύ των δύο χωρών. Κυανόκρανοι του ΟΗΕ βρίσκονται στον νότιο Λίβανο από το 1978. Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ παρέτεινε την Πέμπτη τη θητεία της ειρηνευτικής δύναμης στον Λίβανο UNIFIL/Finul για έναν ακόμη χρόνο.

Προπύργιο του ισχυρού ένοπλου κινήματος Χεζμπολάχ, μαύρο πρόβατο για το Ισραήλ, η συνοριακή περιοχή στον νότιο Λίβανο είναι το πεδίο σποραδικής βίας μεταξύ των δύο στρατοπέδων. Επιπλέον, αρκετοί τομείς που βρίσκονται στα σύνορα είναι αντικείμενο διεκδικήσεων μεταξύ των δύο χωρών.

Ο Χοκστάιν απηύθυνε επίσης έκκληση για εκλογή προέδρου στον Λίβανο ο οποίος θα «εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις» που απαιτούνται για την αποδέσμευση διεθνούς βοηθείας. Η θέση αυτή είναι κενή από τον Οκτώβριο του 2022.

«Ανυπομονώ να δω πόσο γρήγορα θα εφαρμοστούν οι μεταρρυθμίσεις και είμαι απογοητευμένος έπειτα από όλες τις χαμένες ευκαιρίες», δήλωσε.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του, ο Χοκστάιν μετέβη με ελικόπτερο στη Μπάαλμπεκ (ανατολικά), όπου έχει ισχυρή παρουσία η Χεζμπολάχ.

Το 2006, σε έναν καταστροφικό πόλεμο μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ, σκοτώθηκαν περισσότεροι από 1.200 Λιβανέζοι, κυρίως άμαχοι, και 160 Ισραηλινοί, ως επί το πλείστον στρατιώτες.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σημαίες Ισραήλ και Λιβάνου
ΔΙΕΘΝΗ

Λίβανος: Ζητά εγγυήσεις ΗΠΑ για εκεχειρία, επίθεση Σαλάμ στη Χεζμπολάχ

Ο Λίβανος καλωσορίζει την 45ήμερη παράταση της κατάπαυσης του πυρός με το Ισραήλ, ζητώντας ταυτόχρονα ανεξάρτητο μηχανισμό επιτήρησης και εγγυήσεις από τις ΗΠΑ για βιώσιμη σταθερότητα και αποτροπή αποτυχιών του παρελθόντος.
Σημαίες Ισραήλ και Λιβάνου
ΔΙΕΘΝΗ

Θετικό κλίμα στην πρώτη μέρα συνομιλιών Ισραήλ-Λιβάνου στις ΗΠΑ

Θετικές και παραγωγικές ήταν οι συνομιλίες Ισραήλ-Λιβάνου για την κατάπαυση του πυρός, σύμφωνα με Αμερικανό αξιωματούχο. Οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν και σήμερα, με την ελπίδα για περαιτέρω πρόοδο.
Ισραηλινό μαχητικό αεροσκάφος
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Ισραηλινός πρέσβης στη Γαλλία: «Προδοσία» η απαγόρευση διέλευσης όπλων

Σφοδρή κριτική ασκεί ο Ισραηλινός πρέσβης στη Γαλλία, Ζοσουά Ζάρκα, θεωρώντας «προδοσία» την απαγόρευση διέλευσης αμερικανικού οπλισμού προς Ισραήλ από τον γαλλικό εναέριο χώρο και καταγγέλλει επιδείνωση των διμερών σχέσεων.
Μάρκο Ρούμπιο ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

ΥΠΕΞ ΗΠΑ: Δέκα νεκροί ναυτικοί στο Ορμούζ, πιθανολογείται συμφωνία Λιβάνου-Ισραήλ

Δέκα ναυτικοί έχασαν τη ζωή τους στη συνεχιζόμενη σύγκρουση στα Στενά του Ορμούζ, σύμφωνα με τον ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Μάρκο Ρούμπιο. Οι ΗΠΑ θα ενισχύσουν τη ναυτική παρουσία και θα στοχεύουν απειλητικά ιρανικά σκάφη και drones.
Ντόναλντ Τραμπ ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Ζήτησα από Νετανιάχου «χειρουργικά» πλήγματα στον Λίβανο

Ο Τραμπ δήλωσε στο Axios ότι συμβούλεψε τον Νετανιάχου να επιλέγει μόνο «χειρουργικά» πλήγματα κατά του Λιβάνου, αποφεύγοντας έναν πλήρη πόλεμο κατά της Χεζμπολά, για να προστατευτεί η εικόνα του Ισραήλ. Εξέφρασε επίσης τη συμπάθειά του για τον Λίβανο.