ΓΔ: 2623.03 0.66% Τζίρος: 450.92 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Ντμίτρι Μεντβέντεφ ομιλία
Φώτο: Shutterstock

Νέες απειλές Μεντβέντεφ για χρήση πυρηνικών ενάντια στην Ουκρανία

Ο αντιπρόεδρος το Ρωσικού Συμβουλίου Ασφάλειας, ανέφερε σήμερα σε ανάρτηση του ότι η Ρωσία θα μπορούσε να πιεστεί και να υπαναχωρήσει έναντι του πυρηνικού της δόγματος, σε ένα τέτοιο σενάριο.

Ο πρώην πρόεδρος της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ, ο οποίος έχει αναφερθεί πολλές φορές στο παρελθόν για τη χρήση πυρηνικών όπλων στην Ουκρανία, δήλωσε ότι η Μόσχα θα πρέπει να χρησιμοποιήσει πυρηνικό όπλο εάν η εξελισσόμενη αντεπίθεση του Κιέβου είναι επιτυχής.

Ο Μεντβέντεφ, αναπληρωτής πρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας, ενός οργάνου στο οποίο προεδρεύει ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, ανέφερε σε ανάρτησή του στους επίσημους λογαριασμούς του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι η Ρωσία θα αναγκαστεί να καταφύγει στη χρήση πυρηνικών σε ένα τέτοιο σενάριο.
«Φανταστείτε ότι αν η... επίθεση, η οποία υποστηρίζεται από το ΝΑΤΟ, ήταν επιτυχής και ξεριζώσουν ένα μέρος της γης μας, τότε θα αναγκαστούμε να χρησιμοποιήσουμε πυρηνικά όπλα σύμφωνα με τους κανόνες ενός διατάγματος του προέδρου της Ρωσίας» σημείωσε ενώ επισήμανε ότι «απλώς δεν θα υπήρχε άλλη επιλογή. Έτσι, οι εχθροί μας θα πρέπει να προσεύχονται για την (επιτυχία) των πολεμιστών μας. Φροντίζουν να μην ανάψει μια παγκόσμια πυρηνική πυρκαγιά».

Ο Μεντβέντεφ, ο οποίος έχει αυτοχαρακτηριστεί ως μία από τις πιο επιθετικές φωνές της Μόσχας, φάνηκε να αναφέρεται σε μέρος του πυρηνικού δόγματος της Ρωσίας, το οποίο ορίζει ότι τα πυρηνικά όπλα μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως απάντηση σε επίθεση κατά της Ρωσίας που πραγματοποιείται με συμβατικά όπλα και απειλεί την ύπαρξη του ρωσικού κράτους.

Η Ουκρανία προσπαθεί να ανακτήσει εδάφη τα οποία η Ρωσία έχει προσαρτήσει μονομερώς και έχει ανακηρύξει ως μέρος της δικής της επικράτειας, μια κίνηση που καταδικάστηκε από το Κίεβο και μεγάλο μέρος της Δύσης.

Ο Πούτιν δήλωσε το Σάββατο ότι δεν υπήρχαν σοβαρές αλλαγές στο πεδίο της μάχης για να αναφερθούν τις τελευταίες ημέρες και ότι η Ουκρανία είχε χάσει μεγάλες ποσότητες στρατιωτικού εξοπλισμού από τις 4 Ιουνίου. Το Κίεβο λέει ότι οι δυνάμεις του σημειώνουν κάποια πρόοδο στην προσπάθειά τους να ανακαταλάβουν εδάφη, αν και με βραδύτερο ρυθμό από τον επιθυμητό.

Οι επικριτές του Κρεμλίνου έχουν κατηγορήσει στο παρελθόν τον Μεντβέντεφ ότι κάνει ακραίες δηλώσεις σε μια προσπάθεια να αποτρέψει τις δυτικές χώρες να συνεχίσουν να προμηθεύουν την Ουκρανία με όπλα.
 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σημαίες Ουκρανίας Ρωσίας χάρτης
ΔΙΕΘΝΗ

Η Ουκρανία σταματά επιδρομές σε ρωσικά διυλιστήρια λόγω πίεσης Τραμπ

Οι ουκρανικές δυνάμεις ανέστειλαν ανεπίσημα τις επιθέσεις σε ρωσικά διυλιστήρια λόγω αμερικανικών πιέσεων, σύμφωνα με τη Wall Street Journal. Η παύση θα διαρκέσει έως τις αμερικανικές εκλογές και ίσως παραταθεί, με αντάλλαγμα παύση ρωσικών επιθέσεων.
Κατεστραμμένο κτίριο Ουκρανία
ΔΙΕΘΝΗ

Ουκρανία: Πάνω από 250 Κολομβιανοί νεκροί, σχεδόν 1.000 αγνοούνται

Σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών της Κολομβίας, 256 Κολομβιανοί έχασαν τη ζωή τους και 973 αγνοούνται στον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας, όπου συμμετέχουν χιλιάδες Κολομβιανοί, κυρίως ως μισθοφόροι λόγω της στρατιωτικής τους εμπειρίας.
Το Κίεβο βομβαρδίζεται
ΔΙΕΘΝΗ

Ρωσική πυραυλική επίθεση στο Κίεβο: Ένας νεκρός στην Ουκρανία

Ρωσική επίθεση με βαλλιστικούς πυραύλους στο Κίεβο προκάλεσε το θάνατο ενός ανθρώπου, ζημιές σε κτίρια και πυρκαγιές, σύμφωνα με Ουκρανούς αξιωματούχους. Οι επιθέσεις σημειώθηκαν αργά το βράδυ της Πέμπτης.
Βολοντίμιρ Ζελένσκι ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Ζελένσκι: Νέες πληροφορίες για ρωσικές επιθέσεις με βαλλιστικούς πυραύλους

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ανέφερε πως υπάρχουν πληροφορίες για ρωσικές προετοιμασίες νέων επιθέσεων με βαλλιστικούς πυραύλους και τόνισε την ανάγκη η Ουκρανία να διαθέτει τα κατάλληλα μέσα άμυνας για να τις αντιμετωπίσει.
Σύγκρουση Ρωσίας Ουκρανίας
ΔΙΕΘΝΗ

Κρεμλίνο: Οι ουκρανικές επιθέσεις ίσως επηρεάσουν τις ειρηνευτικές συνομιλίες

Ο Γιούρι Ουσακόφ δήλωσε ότι η στάση της Μόσχας στις τριμερείς διαπραγματεύσεις με Ουκρανία και ΗΠΑ θα επηρεαστεί αν υπάρξει μεγάλη ουκρανική επίθεση στη ρωσική αργία της 4ης Νοεμβρίου.
Κατεστραμμένο κτίριο Ουκρανία
ΔΙΕΘΝΗ

27 Ουγκαντέζοι νεκροί ή αγνοούμενοι πολεμώντας για τη Ρωσία στην Ουκρανία

Σύμφωνα με επιστολή της πρεσβείας της Ουγκάντας στη Μόσχα, 27 Ουγκαντέζοι που κατετάγησαν στον ρωσικό στρατό στην Ουκρανία θεωρούνται νεκροί ή αγνοούμενοι. Οι πληροφορίες προέρχονται μέσω ρωσικής διπλωματικής διακοίνωσης.