ΓΔ: 2645.64 -1.51% Τζίρος: 166.78 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 14:37:38
Κτίριο Κογκρέσου ΗΠΑ

Οι ΗΠΑ ξαναρχίζουν να μοιράζονται δεδομένα ραντάρ με την Ονδούρα

Η Ουάσιγκτον είχε αναστείλει τη συνεργασία με τη χώρα το 2014, όταν το κοινοβούλιο ενέκρινε σχέδιο νόμου που έδινε τη δυνατότητα στην Πολεμική Αεροπορία να καταρρίπτει αεροσκάφη αν υπήρχαν υποψίες ότι μετέφεραν ναρκωτικά.

Οι αρχές των ΗΠΑ ξανάρχισαν να μοιράζονται με αυτές της Ονδούρας δεδομένα από τα ραντάρ για την επιτήρηση και την καταδίωξη αεροσκαφών που υπάρχουν υποψίες πως μεταφέρουν ναρκωτικά, δήλωσε ανώτερος αξιωματικός των ένοπλων δυνάμεων της χώρας της κεντρικής Αμερικής χθες Δευτέρα.

Η Ουάσιγκτον είχε αναστείλει τη συνεργασία σε αυτό το επίπεδο με την Τεγκουσιγκάλπα το 2014, όταν το ονδουριανό κοινοβούλιο ενέκρινε σχέδιο νόμου που έδινε τη δυνατότητα στην Πολεμική Αεροπορία να καταρρίπτει αεροσκάφη αν υπήρχαν υποψίες ότι μετέφεραν ναρκωτικά.

Οι αρχές της Ονδούρας κατέρριψαν δύο αεροσκάφη που μετέφεραν ποσότητες ναρκωτικών το 2012. Οι ΗΠΑ είχαν αναστείλει και τότε τη συνεργασία, εξηγώντας πως παραβιάστηκε διμερής συμφωνία που απαγόρευε τις επιθέσεις εναντίον πολιτικών αεροσκαφών.

Ο αρχηγός του γενικού επιτελείου εθνικής άμυνας της Ονδούρας, ο αντιναύαρχος Χοσέ Φορτίν, μεταφόρτωσε στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης X (πρώην Twitter) επιστολή της αμερικανικής πρεσβείας που αναφέρει ότι το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ήρε περιορισμούς ώστε «να επιτραπεί η κυβέρνηση των ΗΠΑ να ξαναρχίσει την ανταλλαγή δεδομένων για την αεροπορική κίνηση σε πραγματικό χρόνο» με τις ονδουριανές αρχές.

Η επιστολή προς τον υπουργό Άμυνας –και πρώτο κύριο– της Ονδούρας, τον Χοσέ Μανουέλ Σελάγια, εξηγεί ότι η Τεγκουσιγκάλπα «έδειξε πως μπορεί να εφαρμόσει τις προσήκουσες διαδικασίες ασφαλείας».

Ο κ. Σελάγια ανέφερε μέσω X πως η αλλαγή πολιτικής αντανακλά «τη δέσμευση που έχει κάνει η πρόεδρος Σιομάρα Κάστρο στον αγώνα κατά της διακίνησης ναρκωτικών και στην ασφάλεια της περιοχής».

Το 2020, το Κογκρέσο (η Βουλή) της Ονδούρας πέρασε μεταρρύθμιση που αποτρέπει την κατάρριψη αεροσκαφών αν υπάρχουν ενδείξεις πως σε αυτά επιβαίνουν άνθρωποι που δεν εμπλέκονται σε διακίνηση ουσιών.

Στη χώρα της κεντρικής Αμερικής, σημαντικό ενδιάμεσο στη διακίνηση κοκαΐνης προς την αγορά των ΗΠΑ, οι στρατιωτικές αρχές ανακοίνωσαν πως το 2022 κατασχέθηκαν 7.134 κιλά της λευκής σκόνης, έναντι 17.832 το 2021.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κωστής Χατζηδάκης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Χατζηδάκης: Προστατεύουμε τα ελληνικά συμφέροντα με υπευθυνότητα

Ο Κωστής Χατζηδάκης δήλωσε στον ΣΚΑΪ ότι οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις βρίσκονται στο καλύτερο σημείο τους, τονίζοντας τη στήριξη του Ρούμπιο και την παραγγελία F-35, υπογραμμίζοντας τη διαφορά με την Τουρκία.
Ρένα Δούρου ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ρ. Δούρου: Ο Μ. Ρούμπιο μετατρέπει Ακρόπολη και Πνύκα σε ντεκόρ ακροδεξιάς

Η Ρένα Δούρου κατηγόρησε τον Αμερικανό ΥΠΕΞ Μ. Ρούμπιο για «ύβρη» και στηλίτευσε την ελληνική κυβέρνηση για σιωπή στις παρεμβάσεις ΗΠΑ σε ευρωπαϊκές υποθέσεις, χαρακτηρίζοντας την ασκούμενη εξωτερική πολιτική «επικίνδυνη» και δουλοπρεπή.
Ντόναλντ Τραμπ κοντινό
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Επίσημο αίτημα προς Ρωσία για διευκρινίσεις μετά τον θάνατο σε εργαστήριο πανώλης

Οι ΗΠΑ ζήτησαν επίσημα περισσότερες πληροφορίες από τη Ρωσία μετά τον θάνατο εργαζομένης σε εργαστήριο πανώλης στη Σιβηρία, ενώ ο Τραμπ επιθυμεί άμεση επικοινωνία με τον Πούτιν. Οι ρωσικές αρχές διαψεύδουν λήψη ειδικών μέτρων.
Ρούμπιο και Γεραπετρίτης
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γεραπετρίτης - Ρούμπιο: Νέο μνημόνιο πληροφοριών και επέκταση του αμερικανικού LNG

Γεραπετρίτης και Ρούμπιο επιβεβαίωσαν την ενίσχυση των σχέσεων Ελλάδας–ΗΠΑ, με έμφαση στο αμερικανικό LNG, την άμυνα, τις επενδύσεις και νέο μνημόνιο για την ανταλλαγή πληροφοριών.
Κιμμπερλι Γκιλφόιλ πορτραίτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κίμπερλι Γκίλφοϊλ: Οι σχέσεις ΗΠΑ-Ελλάδας στην ισχυρότερη φάση τους

Η πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Κίμπερλι Γκίλφοϊλ, τόνισε πως η επίσκεψη του ΥΠΕΞ Μάρκο Ρούμπιο στην Ελλάδα αναδεικνύει τη δύναμη της ελληνοαμερικανικής συμμαχίας και την κοινή δέσμευση για αμυντική, εμπορική και ενεργειακή συνεργασία.