ΓΔ: 2314.88 -0.85% Τζίρος: 390.18 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:26:36
Φώτο: Shutterstock

Τεράστια οικολογική καταστροφή προκαλεί η παραγωγή φοινικέλαιου

Καταστροφική αποδεικνύεται η βιομηχανία του φοινικέλαιου καθώς ευθύνεται για την απώλεια τουλάχιστον του 39% των δασών στο νησί Βόρνεο, γνωστού για τη βιοποικιλότητά του, από το 2000 ως το 2018.

Η βιομηχανία του φοινικέλαιου ευθύνεται για την απώλεια τουλάχιστον του 39% των δασών στο νησί Βόρνεο, γνωστού για τη βιοποικιλότητά του, από το 2000 ως το 2018, σύμφωνα με έρευνα ινστιτούτου με έδρα την Ινδονησία.

Τα στοιχεία του Center for International Forestry Research (CIFOR) έρχονται στη δημοσιότητα την ώρα που πυρκαγιές κατακαίουν το Βόρνεο και άλλες περιοχές της Ινδονησίας, με αποτέλεσμα πυκνός καπνός να έχει καλύψει μεγάλο μέρος της Νοτιοανατολικής Ασίας προκαλώντας σοβαρή ατμοσφαιρική μόλυνση στις γειτονικές Σιγκαπούρη και τη Μαλαισία.

Κάποιοι καλλιεργητές ελαιοφοινίκων, από τους οποίους προέρχεται το φοινικέλαιο, κατηγορούνται ότι κόβουν και καίνε δέντρα προκειμένου να δημιουργήσουν εδάφη για να επεκτείνουν τις καλλιέργειές τους. Η βιομηχανία του φοινικέλαιου κατηγορείται εδώ και χρόνια για την αποψίλωση των δασών του Μπόρνεο, με αποτέλεσμα να τίθεται σε κίνδυνο η ζωή πολλών ειδών, όπως οι ουρακοτάνγκοι και οι πυγμαίοι ελέφαντες.

Το Βόρνεο έχει χάσει 63 εκ. στρέμματα δάσους από το 2000 ως το 2018, σύμφωνα με τα στοιχεία του CIFOR. Η βιομηχανία φοινικέλαιου ευθύνεται για το 35% της αποψίλωσης των δασών στην περιοχή του Βόρνεο που ανήκει στην Ινδονησία και για το 46% της περιοχής που ανήκει στη Μαλαισία.

«Αυτή είναι μια συντηρητική εκτίμηση. Δεν περιλαμβάνει όλες τις δασικές περιοχές που έχουν επηρεαστεί από την επέκταση των καλλιεργειών», δήλωσε ο Νταβίντ Γκαβό του CIFOR.

Η Ινδονησία και η Μαλαισία παράγουν περίπου το 85% του φοινικέλαιου παγκοσμίως, ένα συστατικό που χρησιμοποιείται σε διάφορα προϊόντα, από τα σαπούνια και τα κραγιόν ως την πίτσα και το βιοντίζελ.

Ωστόσο ο Γκαβό επεσήμανε ότι η αποψίλωση των δασών προκειμένου να επεκταθεί η καλλιέργεια ελαιοφοινίκων έχει επιβραδυνθεί μετά το 2012 εξαιτίας της μείωσης των τιμών του φοινικέλαιου και της απαγόρευσης που ισχύει στην Ινδονησία για τη δημιουργία νέων φυτειών.

Εκπρόσωπος του υπουργείου της Μαλαισίας που είναι αρμόδιο για το φοινικέλαιο εξήγησε ότι η κυβέρνηση έχει υιοθετήσει πολιτικές για να περιορίσει τις καλλιέργειες σε μια περιοχή 65 εκ. στρεμμάτων.

Το 2018 οι περιοχές καλλιέργειας των ελαιοφοινίκων στη Μαλαισία κάλυπταν μια περιοχή περίπου 58 εκ. στρεμμάτων.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Χρήματα και αριθμομηχανή
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΛΓΑ: 6,4 εκατ. ευρώ σε αγρότες για ζημιές από τον παγετό Άνοιξης 2025

Σήμερα καταβάλλονται 6,4 εκατ. ευρώ σε παραγωγούς που επλήγησαν από τον παγετό Άνοιξης 2025. Οι προκαταβολές καλύπτουν το 75% της εκτίμησης και ο ΕΛΓΑ συνεχίζει τις πληρωμές που φτάνουν πλέον στα 128 εκατ. ευρώ.
Δορυφόρος πάνω από Γη
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νέος ψηφιακός γεωχωρικός χάρτης: Προστασία καλλιεργειών με δορυφόρους

Σε εξέλιξη βρίσκεται η μεγαλύτερη μεταρρύθμιση στις αγροτικές ενισχύσεις, με αξιοποίηση δορυφορικών εικόνων και δεδομένων Κτηματολογίου, προσφέροντας σαφή εικόνα του εδάφους και ενισχύοντας τη δικαιοσύνη και τη διαφάνεια στις πληρωμές.
Τρακτέρ σε μπλόκο αγροτών
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σταδιακή αποχώρηση αγροτών και κτηνοτρόφων από τα μπλόκα στη Βόρεια Ελλάδα

Σταδιακά επιστρέφουν στα χωριά και τις μονάδες τους οι αγρότες και κτηνοτρόφοι της Βόρειας Ελλάδας, μετά από κινητοποιήσεις ενάμιση μήνα. Αύριο αποχωρούν από τα τελευταία μπλόκα σε εθνικές οδούς και κομβικά σημεία της περιοχής.
Τρακτέρ σε πορεία διαμαρτυρίας
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Δ. Μακεδονία: Συνεχίζονται οι αγροτικές κινητοποιήσεις στο μπλόκο Σιάτιστας

Σε εξέλιξη παραμένουν οι αγροτικές κινητοποιήσεις στη Δυτική Μακεδονία, με μπλόκα σε Σιάτιστα και Φιλώτα, διανομές προϊόντων, προγραμματισμένο συλλαλητήριο και συμβολικούς αποκλεισμούς ενόψει διαλόγου με την κυβέρνηση.
Ελληνικό Κοινοβούλιο συνεδρίαση
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νέα τροπολογία για παράταση εισφοράς ΕΛΓΑ και προκαταβολές σε παραγωγούς

Παράταση ως 30/9/2026 για την εισφορά ΕΛΓΑ και δυνατότητα προκαταβολών έως 80% σε πληγέντες παραγωγούς προβλέπει νέα τροπολογία, στο πλαίσιο έκτακτων μέτρων στήριξης του πρωτογενούς τομέα.
Κεραυνός στον ουρανό
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κακοκαιρία στην Ήπειρο: Ζημιές σε καλλιέργειες, δρόμους και γέφυρες

Σοβαρές ζημιές και αποκλεισμένα χωριά άφησε πίσω της η κακοκαιρία στην Ήπειρο, με πλημμυρισμένους δρόμους, κατολισθήσεις και κατεστραμμένες υποδομές, ενώ η γέφυρα στον Άραχθο υπέστη ζημιές.