ΓΔ: 2492.71 1.49% Τζίρος: 263.07 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Kherson-Xersona-Ukraine
Φωτο: Shutterstock

Καταστροφές 2,4 δισ. ευρώ στην πολιτιστική κληρονομιά της Ουκρανίας

Σύμφωνα με την Unesco η ρωσική εισβολή προκάλεσε επίσης κατάρρευση τομέων της ουκρανικής οικονομίας που συνδέονται με τον πολιτισμό, που εκτιμάται σε απώλειες 15,1 δισ. δολαρίων.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία προκάλεσε καταστροφές ύψους 2,4 δισ. ευρώ στην πολιτιστική κληρονομιά και τον πολιτιστικό τομέα της χώρας και έχει ως αποτέλεσμα να χαθούν 13,9 δισ. ευρώ σε έσοδα στους τομείς της ψυχαγωγίας, των τεχνών και του τουρισμού, σύμφωνα με εκτιμήσεις της Unesco που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα.

Σύμφωνα με τον οργανισμό αυτό του ΟΗΕ που εδρεύει στο Παρίσι και του οποίου η γενική διευθύντρια Οντρέ Αζουλέ βρέθηκε σήμερα στην Ουκρανία, 248 μνημεία έχουν υποστεί ζημιές, εκ των οποίων ορισμένα έχουν καταστραφεί εντελώς, ιδιαίτερα στο ανατολικό τμήμα της χώρας.

Η ρωσική εισβολή προκάλεσε επίσης κατάρρευση τομέων της ουκρανικής οικονομίας που συνδέονται με τον πολιτισμό, συμπεριλαμβανομένου «του τουρισμού, των τεχνών, των αθλημάτων, της ψυχαγωγίας, της πολιτιστικής βιομηχανίας», που εκτιμάται σε απώλειες 15,1 δισ. δολαρίων (13,9 δισ. ευρώ), σύμφωνα με στέλεχος της Unesco.

«Θα στηρίξουμε τις ουκρανικές αρχές στην εκπόνηση ενός εθνικού σχεδίου ανοικοδόμηση του πολιτιστικού τομέα», ανακοίνωσε η Αζουλέ, που εκτιμά τις συνολικές ανάγκες χρηματοδότησης για την ανασυγκρότηση και επανεκκίνηση του τομέα αυτού στα 6,4 δισ. ευρώ.

Επτά πολιτιστικά μνημεία και ένα μνημείο φυσικής κληρονομιάς στην Ουκρανία ανήκουν στον κατάλογο Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Unesco, μεταξύ των οποίων το ιστορικό κέντρο της Οδησσού, που σε γενικές γραμμές γλίτωσε από τον έναν χρόνο πολέμου, και το οποίο εντάχθηκε στη σχετική λίστα φέτος.

Δεκαέξι άλλες τοποθεσίες, μεταξύ των οποίων η πόλη Τσερνίχιβ, που υπέστη καταστροφές κατά τους πρώτους μήνες του πολέμου, εμφανίζονται στην «ενδεικτική» λίστα της Unesco. Το Κίεβο πρέπει να υποβάλει την υποψηφιότητά τους προκειμένου να ενταχθούν στον κατάλογο της παγκόσμιας κληρονομιάς της Unesco.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κατεστραμμένη πολυκατοικία Κίεβο
ΔΙΕΘΝΗ

Ουκρανοί ζωγράφοι παλεύουν με το κρύο καθώς συνεχίζονται οι ρωσικοί βομβαρδισμοί

Ο σουρεαλιστής ζωγράφος Γιούρι Ντενισένκοφ στο παγωμένο του στούντιο στο Κίεβο προσπαθεί να δουλέψει, ενώ η έλλειψη θέρμανσης λόγω βομβαρδισμών κάνει το χειμώνα σκληρό, δυσκολεύοντας ακόμα και την έξοδο του χρώματος από το σωληνάριο.
Λίνα Μενδώνη ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μενδώνη: Αποτρόπαια η λεηλασία των Ρώσων στο Μουσείο της Μελιτόπολης

«Ζητήσαμε μέτρα για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς της Ουκρανίας, συγκεκριμένα, τη δημιουργία Red List για την αποτροπή της παράνομης διακίνησής τους», τόνισε η υπουργός Πολιτισμού.
Κατεστραμμένο κτίριο Ουκρανίας
ΔΙΕΘΝΗ

Ρωσική επίθεση στη Σούμι της Ουκρανίας: Τρεις νεκροί

Ρωσική επίθεση σε ταχυδρομείο στη Σούμι της Ουκρανίας προκάλεσε τρεις νεκρούς και δύο τραυματίες, σύμφωνα με την τοπική στρατιωτική διοίκηση. Το χτύπημα σημειώθηκε τη νύχτα, όπως ανακοινώθηκε μέσω Telegram.
Σημαίες Ρωσίας και ΕΕ
ΔΙΕΘΝΗ

Η ΕΕ καλεί τον Ρώσο πρέσβη για ζημιές στο προξενείο Λετονίας στη Σλαβιάνσκ

Η ΕΕ θα καλέσει τον Ρώσο πρέσβη λόγω επίθεσης στο Σλοβιάνσκ και ζημιών στο προξενείο Λετονίας, ανακοίνωσε η Κάγια Κάλας, που τόνισε πως οι επιθέσεις προκαλούν απώλειες αμάχων και θα προτείνει νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας.
Βλαντίμιρ Πούτιν πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Το Κρεμλίνο: Περιμένουμε νέες αμερικανικές προτάσεις για Ουκρανία

Το Κρεμλίνο δήλωσε ότι θεωρεί ειλικρινείς τις προσπάθειες των ΗΠΑ για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία, αλλά θα συνεχίσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις μέχρι να πετύχει τους στόχους του, περιμένοντας νέες αμερικανικές προτάσεις.