ΓΔ: 2197.88 -0.24% Τζίρος: 43.90 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 12:21:42
Νίκος Χριστοδουλίδης Κύπρος
Φώτο: SOOC

Ευχές από τον Νίκο Χριστοδουλίδη για την 25η Μαρτίου 1821

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, μετά τη μαθητική παρέλαση για την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου, στη Λευκωσία, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ευχήθηκε «χρόνια πολλά σε όλους τους απανταχού Έλληνες, χρόνια πολλά στον απανταχού ελληνισμό».

Τώρα είναι η ώρα της διπλωματίας, δήλωσε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης, αναφερόμενος στις προσπάθειες για «σπάσιμο του αδιεξόδου στο Κυπριακό». Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, μετά τη μαθητική παρέλαση για την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου, στη Λευκωσία, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ευχήθηκε «χρόνια πολλά σε όλους τους απανταχού Έλληνες, χρόνια πολλά στον απανταχού ελληνισμό. Θέλω να συγχαρώ όλους όσοι συμμετείχαν στην παρέλαση, ειδικά τα παιδιά μας, τους μαθητές μας, που είναι το μέλλον της πατρίδας μας, όλους αυτούς για τους οποίους πρέπει να κάνουμε περισσότερα.

Από κει και πέρα ο αγώνας του 1821 είναι ένας αγώνας με πολλά και διαχρονικά μηνύματα. Και είναι πολύ ορθό -και αυτό θα συνεχίσουμε να πράττουμε- να τιμούμε τέτοιες σημαντικές επετείους μέσα από παρελάσεις, εκδηλώσεις. Το πιο σημαντικό, όμως, είναι να παίρνουμε τα αναγκαία μηνύματα, τα αναγκαία διδάγματα και αυτά να τα μετουσιώνουμε στη σημερινή πραγματικότητα στον τρόπο που εμείς κινούμαστε.

Το μήνυμα που εγώ κρατώ, ειδικότερα στην παρούσα συγκυρία, είναι ότι μετά από 400 χρόνια σκλαβιάς, οι Έλληνες δεν συμβιβάστηκαν με την οθωμανική κατοχή και αυτό το μήνυμα είναι που θέλω και εγώ να στείλω, ότι δεν συμβιβαζόμαστε με την κατοχή, δεν συμβιβαζόμαστε με τη διχοτόμηση.

Γνωρίζουμε πολύ καλά τα δεδομένα, τις δυσκολίες, τα προβλήματα, έχουμε έντονες ανησυχίες από την ενδεχόμενη συνέχιση της παράνομης κατάστασης πραγμάτων, του απαράδεκτου στάτους κβο, και θα πράξουμε ό,τι είναι δυνατόν αυτή μας η ανησυχία να μετουσιώνεται σε πρωτοβουλίες, συγκεκριμένες πρωτοβουλίες. Και θα πράξουμε ό,τι είναι δυνατόν, έτσι ώστε να απελευθερώσουμε τον τόπο μας, να επανενώσουμε την πατρίδα μας».

Πρόσθεσε ότι, με αφορμή και την ανάδειξή του στην Προεδρία της Δημοκρατίας, «έχουμε αναλάβει συγκεκριμένη πρωτοβουλία, πάντα σε συνεννόηση και σε συντονισμό με την ελληνική κυβέρνηση. Μια συνεννόηση και ένας συντονισμός που θα ενισχύονται καθημερινά και δεν μπορεί να επηρεαστούν αρνητικά από την οποιαδήποτε εξέλιξη και ευελπιστούμε ότι σύντομα, ειδικότερα σε ό,τι αφορά το σπάσιμο του αδιεξόδου και την επανέναρξη των συνομιλιών, μετά τις εκλογές στην Τουρκία θα έχουμε συγκεκριμένα αποτελέσματα».

Ερωτηθείς πώς αντιμετωπίστηκε στις Βρυξέλλες η πρότασή του για το Κυπριακό, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «έχω αναφέρει και χθες ότι είμαι ικανοποιημένος από όλα όσα έχω ακούσει στις Βρυξέλλες μέσα από τις συζητήσεις μου με τους προέδρους των τριών θεσμικών Οργάνων, με ξένους ηγέτες, είτε στο πλαίσιο του ΕΛΚ είτε του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Έχουμε πει αρκετά για αυτή την προσπάθεια.

Τώρα είναι η ώρα της διπλωματίας και πρέπει να αφήσουμε τη διπλωματία να κάνει τη δουλειά της και ευελπιστούμε να υπάρξει αποτέλεσμα με χρονικό ορίζοντα τις τουρκικές εκλογές. Αυτή τη στιγμή εκείνο που πρέπει να γίνει είναι να αφήσουμε τη διπλωματία να κάνει αυτό που πρέπει να κάνει».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Βασίλης Κικίλιας πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στην Κύπρο ο Κικίλιας για ναυτικούς και θαλάσσιες μεταφορές

Ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Βασίλης Κικίλιας, συμμετέχει στην Υπουργική Διάσκεψη για τους Ναυτικούς στη Λεμεσό και στο Άτυπο Συμβούλιο της Ε.Ε. για τις θαλάσσιες μεταφορές.
Σημαία Ηνωμένων Εθνών
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πρόεδρος της Επιτροπής Διεθνούς Δικαίου του ΟΗΕ ο Ανδρέας Μαυρογιάννης

Ο Ανδρέας Μαυρογιάννης, εξέχων Κύπριος διπλωμάτης, εξελέγη Πρόεδρος της 77ης Συνόδου της Επιτροπής Διεθνούς Δικαίου του ΟΗΕ, επιβεβαιώνοντας τον διεθνή ρόλο του σε μια κρίσιμη περίοδο για το διεθνές δίκαιο.
Γιάννης Χατζηθεοδοσίου πορτραίτο
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Συναντήσεις Χατζηθεοδοσίου στην Κύπρο για ενίσχυση επιχειρηματικών σχέσεων

Ο πρόεδρος του ΕΕΑ, Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, επισκέφθηκε την Κύπρο για συναντήσεις ενίσχυσης ελληνοκυπριακής συνεργασίας στις ΜμΕ, στο πλαίσιο του 11ου ΠΣΕΑΔ, με κυβερνητικά στελέχη και φορείς, συνοδευόμενος από τον Δ. Γαβαλάκη.
Υποβρύχιο καλώδιο ΑΔΜΗΕ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ένα δισ. ζητούν από την ΕΤΕπ Ελλάδα και Κύπρος για την ηλεκτρική διασύνδεση

Ελλάδα και Κύπρος ζητούν από την ΕΤΕπ, χρηματοδότηση σχεδόν 1 δισ. ευρώ για την ελεκτρική διασύνδεση (GSI,) με την τελική, κρίσιμη για την πορεία του έργου, απάντηση να αναμένεται εντός έξι μηνών.
Κυριάκος Μητσοτάκης και Εμανουέλ Μακρόν
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ελλάδα και Γαλλία επαναβεβαιώνουν τη στενή συνεργασία τους

Ο Εμανουέλ Μακρόν τόνισε τη σημασία του άρθρου 42.7 της ΕΕ για αλληλεγγύη χωρίς εναλλακτικές, υπογραμμίζοντας πως η ρήτρα αμοιβαίας συνδρομής με την Ελλάδα είναι αδιαπραγμάτευτη. Ο Κ. Μητσοτάκης μίλησε για στρατηγικό βάθος της συμφωνίας.
κτίριο Google Cloud
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Η Cloud Office διακρίνεται στο Google Cloud, κάνει επέκταση στην Κύπρο

Η Cloud Office καταγράφει ισχυρή ανάπτυξη στην Ελλάδα μετά το άνοιγμα γραφείου στην Αθήνα το 2024, με τετραπλασιασμό εσόδων το 2025 και νέα πελατεία. Επεκτείνεται στην Κύπρο, ενδυναμώνοντας τη θέση της στη ΝΑ Ευρώπη και την EMEA.