ΓΔ: 2599.49 -0.67% Τζίρος: 194.92 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 16:52:37
Εκτοξευτής πυραύλων Ουκρανίας

Σταθεροποίησαν την κατάσταση γύρω από το Μπαχμούτ οι Ουκρανοί

Η επίθεση της Ρωσίας κατά της πόλης του Μπαχμούτ βρίσκεται σε μεγάλο μέρος σε παύση, πιθανότατα ως αποτέλεσμα της ακραίας φθοράς που έχουν υποστεί οι ρωσικές δυνάμεις.

Ο αρχηγός του γενικού επιτελείου των ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας δήλωσε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν καταφέρει «να σταθεροποιήσουν» την κατάσταση γύρω από το Μπαχμούτ, επίκεντρο σφοδρών μαχών με τις ρωσικές δυνάμεις στην ανατολική Ουκρανία. Η ουκρανική πόλη, με πληθυσμό 70.000 κατοίκων πριν από την ρωσική εισβολή, έχει εγκαταλειφθεί από τους κατοίκους της, είναι το θέατρο της μακρύτερης και αιματηρότερης μάχης από την έναρξη του πολέμου.

«Η πιο δύσκολη κατάσταση» της γραμμής του μετώπου εντοπίζεται γύρω από το Μπαχμούτ, δήλωσε χθες το βράδυ ο Βαλέρι Ζαλούζνι κατά την διάρκεια τηλεφωνικής του επικοινωνίας με τον αρχηγό του βρετανικού γενικού επιτελείου ναύαρχο Τόνι Ραντάκιν. «Χάρη στις εξαιρετικές προσπάθειες των αμυντικών δυνάμεων, καταφέρνουμε να σταθεροποιήσουμε την κατάσταση», έγραψε στο Facebook ο Βαλέρι Ζαλούζνι.

Σύμφωνα με τον απολογισμό των βρετανικών υπηρεσιών Πληροφοριών που δόθηκε σήμερα στην δημοσιότητα, «η επίθεση της Ρωσίας κατά της πόλης του Μπαχμούτ, στην περιοχή του Ντονμπάς, βρίσκεται σε μεγάλο μέρος σε παύση...πιθανότατα ως αποτέλεσμα της ακραίας φθοράς που έχουν υποστεί οι ρωσικές δυνάμεις». Οι βρετανικές υπηρεσίες Πληροφοριών κάνουν λόγο και για βαριές απώλειες της ουκρανικής πλευράς.

Ο διοικητής των χερσαίων δυνάμεων της Ουκρανίας Ολεξάντρ Σίρσκι δήλωσε την Πέμπτη στο Telegram ότι είναι πιθανόν οι ουκρανικές δυνάμεις να εξαπολύσουν «πολύ σύντομα» αντεπίθεση κατά των εξαντλημένων ρωσικών δυνάμεων. Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι επισκέφθηκε την Τετάρτη τα ουκρανικά στρατεύματα κοντά στην γραμμή του μετώπου στο Μπαχμούτ.

Ο Γεβγκένι Πριγκόζιν, αρχηγός της εταιρείας μισθοφόρων Wagner, οι δυνάμεις της οποίας βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του μετώπου αυτής της μάχης, δήλωσε την Δευτέρα ότι οι δυνάμεις του ελέγχουν το 70% περίπου της πόλης. Τις τελευταίες εβδομάδες, οι ρωσικές δυνάμεις προωθήθηκαν από βορρά και νότο στην ζώνη του Μπαχμούτ, αποκόπτοντας πολλές γραμμές τροφοδοσίας των ουκρανικών δυνάμεων.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Άνωθεν θέα ντρόουν πολέμου
ΔΙΕΘΝΗ

Ουκρανία: Μητέρα και γιος νεκροί από ρωσικά drones σε παραμεθόριο

Μητέρα και γιος 9 ετών σκοτώθηκαν από επίθεση ρωσικών drones στη Σούμι της Ουκρανίας. Η πυρκαγιά που ξέσπασε κατέστρεψε το σπίτι τους, ενώ τέσσερις τραυματίστηκαν σοβαρά, ανάμεσά τους ο πατέρας και η γιαγιά του αγοριού.
Επίθεση στο Κίεβο
ΔΙΕΘΝΗ

Τρεις νεκροί από ρωσικά πλήγματα στην περιφέρεια Κιέβου

Τρεις νεκροί, ανάμεσά τους ένα παιδί, και τρεις τραυματίες είναι ο απολογισμός ρωσικών πληγμάτων στην περιφέρεια του Κιέβου, σύμφωνα με τον Τιμούρ Τκατσένκο. Ζημιές καταγράφηκαν σε τρεις συνοικίες της πόλης Μπροβαρί.
Βολοντίμιρ Ζελένσκι ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Ζελένσκι: Ελπίδες για ειρήνη το φθινόπωρο μέσω πιέσεων στη Μόσχα

Ο Ζελένσκι δήλωσε ότι ελπίζει να ενταθούν οι πιέσεις στη Ρωσία έως το φθινόπωρο, συνδυάζοντας επιθέσεις drones, κυρώσεις και διπλωματία, ώστε να αναγκαστεί σε ειρήνη, αν και παραμένει αβέβαιος πότε θα συμβεί αυτό.
Σύστημα Patriot εκτόξευση
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Συμφωνία για ενίσχυση παραγωγής εξαρτημάτων Patriot και THAAD

Οι ΗΠΑ υπέγραψαν συμφωνία άνω των 3 δισ. δολαρίων με Lockheed Martin και Northrop Grumman για την αύξηση της παραγωγής πυραύλων Patriot και THAAD, λόγω της μείωσης των αποθεμάτων από τις συγκρούσεις σε Ιράν και Ουκρανία.
Σημαίες Ουκρανίας Ρωσίας χάρτης
ΔΙΕΘΝΗ

Ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν δύο επιπλέον χωριά στην Ουκρανία

Οι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν δύο χωριά, το Ολγχίβγκα στο Χάρκοβο και το Λιουμπίτσκε στη Ζαπορίζια, σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας. Το Reuters δεν μπόρεσε να επιβεβαιώσει τις πληροφορίες από τα πεδία μαχών.
Σημαίες Ηνωμένου Βασιλείου Ινδίας
ΔΙΕΘΝΗ

Βρετανία: Ο Μπέρναμ υπόσχεται τεχνολογική στήριξη στην Ουκρανία

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Άντι Μπέρναμ ανακοίνωσε ότι η χώρα του θα προσφέρει τεχνολογία κατά των παρεμβολών στην Ουκρανία, προστατεύοντας τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη της. Η ανακοίνωση έγινε παρουσία του Ζελένσκι στο Λονδίνο.