ΓΔ: 2063.49 0.20% Τζίρος: 77.18 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 15:24:39
Σι Τζινπίνγκ Κίνα
Ο Πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ δίπλα στη σημαία της Κίνας σε επίσημη εμφάνιση.

Η Κίνα απειλεί με αντίποινα τις ΗΠΑ αν επιβληθούν νέες κυρώσεις

Ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Ουάνγκ Ουενμπίν σημείωσε πως οι ΗΠΑ χρησιμοποίησαν ως πρόσχημα το περιστατικό με το μπαλόνι για να επιβάλλουν παρανόμως κυρώσεις σε κινεζικές εταιρείες και θεσμούς.

Η Κίνα ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει σε αντίμετρα εναντίον αμερικανικών οντοτήτων που υπονομεύουν την κινεζική κυριαρχία, ανακοίνωσε σήμερα σε συνέντευξη Τύπου το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών.

Ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Ουάνγκ Ουενμπίν έκανε την ανακοίνωση αυτή κατά την έναρξη της τακτικής ενημέρωσης των δημοσιογράφων, αφού οι ΗΠΑ κατέρριψαν ένα κινεζικό μπαλόνι και δήλωσαν ότι θα επιβάλουν κυρώσεις σε έξι εταιρείες που συνδέονται με το κινεζικό πρόγραμμα μπαλονιών παρακολούθησης.

«Οι ΗΠΑ καταχράσθηκαν ισχύ, αντέδρασαν υπερβολικά, κλιμάκωσαν την κατάσταση και το χρησιμοποίησαν ως πρόσχημα για να επιβάλουν παρανόμως κυρώσεις σε κινεζικές εταιρείες και θεσμούς», δήλωσε ο Ουενμπίν. «Η Κίνα αντιτίθεται αποφασιστικά σ' αυτό και θα προχωρήσει βάσει του νόμου σε αντίμετρα εναντίον αμερικανικών οντοτήτων που υπονομεύουν την κυριαρχία και την ασφάλεια της Κίνας».

Ο Ουενμπίν υπογράμμισε πως η Κίνα θα διαφυλάξει αποφασιστικά την εθνική κυριαρχία της και τα θεμιτά δικαιώματα και συμφέροντά της.

Υπενθυμίζουμε πως πριν μερικές μέρες ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, σε ερώτηση για το αν η Κίνα δεν υπήρξε ειλικρινής σχετικά με τη λειτουργία του μπαλονιού και εάν το περιστατικό θα μπορούσε να οδηγήσει σε περισσότερες κυρώσεις για τις κινεζικές εταιρείες ανέφερε πως «εξετάζουμε τη λήψη μέτρων κατά οντοτήτων της Κίνας που συνδέονται με την εισβολή του μπαλονιού στον εναέριο χώρο των ΗΠΑ. Θα συνεχίσουμε τις προσπάθειες για να αποκαλύψουμε και να αντιμετωπίσουμε τις δραστηριότητες επιτήρησης της Κίνας, που αποτελούν απειλή για την εθνική μας ασφάλεια, όπως και των συμμάχων και εταίρων μας».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ο Λευκός Οίκος
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Ο Λευκός Οίκος κατηγορεί την Alibaba για στήριξη του κινεζικού στρατού

Η Ουάσινγκτον κατηγορεί την Alibaba ότι στηρίζει τεχνολογικά τον κινεζικό στρατό σε επιθέσεις κατά αμερικανικών στόχων, σύμφωνα με υπόμνημα εθνικής ασφάλειας που αποκαλύπτουν οι Financial Times. Δεν υπήρξε άμεσα σχολιασμός από Alibaba ή Κίνα.
Σημαίες Κίνας και ΗΠΑ
ΔΙΕΘΝΗ

Η Κίνα αντιδρά έντονα στην αμερικανική πώληση όπλων στην Ταϊβάν

Η Κίνα αντέδρασε έντονα στην πρώτη έγκριση πώλησης όπλων των ΗΠΑ στην Ταϊβάν μετά την επιστροφή Τραμπ στην εξουσία, προειδοποιώντας πως θα λάβει κάθε αναγκαίο μέτρο για να προστατεύσει την εδαφική της ακεραιότητα και ασφάλεια.
Έκθεση αυτοκινήτου Σαγκάη
ΔΙΕΘΝΗ

Συνεργασίες αμερικανικών εταιριών τροφίμων με Κίνα στην 8η CIIE

Η αμερικανική Dynamite υπέγραψε νέες συμφωνίες με κινεζικές εταιρείες σε ζωοτροφές, υδατοκαλλιέργειες και διατροφή κατοικίδιων στην CIIE, ενώ οι ΗΠΑ διατηρούν για 7η χρονιά το μεγαλύτερο εκθεσιακό χώρο και αυξάνουν τις μακροπρόθεσμες συνεργασίες.
Σημαίες Κίνας και ΗΠΑ
ΔΙΕΘΝΗ

Ο επικεφαλής του FBI στην Κίνα για συνομιλίες για φαιντανύλη και ασφάλεια

Ο διευθυντής του FBI, Κας Πατέλ, επισκέφθηκε την Κίνα για συνομιλίες σχετικά με τη φαιντανύλη και θέματα επιβολής του νόμου, μετά από συνάντηση ηγετών ΗΠΑ-Κίνας. Η επίσκεψη δεν είχε ανακοινωθεί επίσημα.
ΗΠΑ Κίνα εμπορικός πόλεμος
ΔΙΕΘΝΗ

Κίνα: Άρση ειδικών λιμενικών τελών για αμερικανικά πλοία από το Πεκίνο

Η Κίνα σταματά τα ειδικά λιμενικά τέλη σε αμερικανικά πλοία και εφαρμόζει νέα μέτρα αποκλιμάκωσης στη διαμάχη με τις ΗΠΑ, αφού οι ηγέτες των δύο χωρών συμφώνησαν να άρουν ορισμένους αμοιβαίους δασμούς.