ΓΔ: 2200.69 -0.11% Τζίρος: 172.27 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Τεχεράνη πανοραμική εικόνα
Η πόλη της Τεχεράνης με την ιρανική σημαία και τον Πύργο Μιλάντ στο φόντο.

Τα 44 χρόνια από την Ισλαμική Επανάσταση γιορτάζει σήμερα το Ιράν

Το 2021 και το 2022 οι εορτασμοί για την επέτειο από την Επανάσταση του 1979 ήταν περιορισμένοι λόγω της πανδημίας covid-19. Όμως φέτος η ιρανική κυβέρνηση επανέφερε την αίγλη των εκδηλώσεων, που οργανώνονται σε 1.400 πόλεις της χώρας.

Δεκάδες χιλιάδες Ιρανοί συνέρρευσαν σήμερα στο κέντρο της Τεχεράνης και άλλων μεγάλων πόλεων για να γιορτάσουν την 44η επέτειο από την Ισλαμική Επανάσταση. Ο Ιρανός πρόεδρος Εμπραχίμ Ραϊσί πρόκειται να εκφωνήσει ομιλία αργότερα σήμερα ενώπιον του πλήθους που έχει συγκεντρωθεί στην πλατεία Αζαντί (ελευθερία) στην Τεχεράνη.

Το 2021 και το 2022 οι εορτασμοί για την επέτειο από την Επανάσταση του 1979 ήταν περιορισμένοι λόγω της πανδημίας covid-19. Όμως φέτος η ιρανική κυβέρνηση επανέφερε την αίγλη των εκδηλώσεων, που οργανώνονται σε 1.400 πόλεις του Ιράν.

Στην πλατεία Αζαντί οι συγκεντρωμένοι κρατούν πορτρέτα του ανώτατου ηγέτη του Ιράν αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, του ιδρυτή της Ισλαμικής Δημοκρατίας Ρουχολάχ Χομεϊνί, αλλά και του Ιρανού στρατηγού Κασέμ Σουλεϊμανί ο οποίος σκοτώθηκε σε επιδρομή του αμερικανικού στρατού τον Ιανουάριο του 2020 στη Βαγδάτη.

Το πλήθος φώναζε «κάτω οι ΗΠΑ», «κάτω το Ισραήλ», «κάτω η Βρετανία», οι βασικοί αντίπαλοι της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν από το 1979, ενώ ζητούσε να στηριχθεί «ένα Ιράν ενωμένο, ισχυρό και σταθερό». Γύρω από την πλατεία είχαν τοποθετηθεί πύραυλοι Sejjil και drones Shahed 136.

Οι εορτασμοί πραγματοποιούνται την ώρα που η χώρα συγκλονίζεται από ένα κίνημα αμφισβήτησης μετά τον θάνατο στις 16 Σεπτεμβίου της Μαχσά Αμινί, μιας 22χρονης Κούρδισσας, η οποία πέθανε μετά τη σύλληψή της από την αστυνομία ηθών. Σύμφωνα με τις αρχές, εκατοντάδες άνθρωποι, ανάμεσά τους μέλη των δυνάμεων της τάξης, έχουν σκοτωθεί στις διαδηλώσεις, οι οποίες έχουν περιοριστεί τις τελευταίες εβδομάδες.

Χιλιάδες άνθρωποι, μεταξύ των οποίων προσωπικότητες του καλλιτεχνικού χώρου, δικηγόροι και δημοσιογράφοι, έχουν συλληφθεί. Με την ευκαιρία της σημερινής επετείου, οι ιρανικές αρχές ανακοίνωσαν την απελευθέρωση «σημαντικού αριθμού» κρατουμένων, ανάμεσά τους η Γαλλοϊρανή ερευνήτρια Φαριμπά Αντελκά, η οποία συνελήφθη τον Ιούνιο του 2019 και καταδικάστηκε σε πενταετή φυλάκιση επειδή «έθεσε σε κίνδυνο την εθνική ασφάλεια».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Επίθεση στη Βηρυτό
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ προς Νετανιάχου: Μόνο «χειρουργικά» πλήγματα στον Λίβανο

Ο Τραμπ δήλωσε στο Axios ότι συμβούλεψε τον Νετανιάχου να επιλέγει μόνο «χειρουργικά» πλήγματα κατά του Λιβάνου, αποφεύγοντας έναν πλήρη πόλεμο κατά της Χεζμπολά, για να προστατευτεί η εικόνα του Ισραήλ. Εξέφρασε επίσης τη συμπάθειά του για τον Λίβανο.
Ντόναλντ Τραμπ κοντινό
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Τραμπ εξετάζει το ενδεχόμενο μείωσης αμερικανικών στρατευμάτων στη Γερμανία

Ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε πως οι ΗΠΑ εξετάζουν τη μείωση της στρατιωτικής τους παρουσίας στη Γερμανία, μετά από διαφωνίες με τον Φρίντριχ Μερτς αναφορικά με σχόλια του γερμανού καγκελάριου για τον πόλεμο κατά του Ιράν.
Βλαντίμιρ Πούτιν και Ντόναλντ Τραμπ
ΔΙΕΘΝΗ

Πούτιν προς Τραμπ: Προειδοποίηση για «δυσμενείς συνέπειες» αν δράσει κατά Ιράν

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν προειδοποίησε τον Τζο Μπάιντεν για τις σοβαρές συνέπειες που θα έχει πιθανή στρατιωτική ενέργεια ΗΠΑ και Ισραήλ κατά του Ιράν, επηρεάζοντας όχι μόνο την περιοχή αλλά και ολόκληρη τη διεθνή κοινότητα.
Βλαντίμιρ Πούτιν και Ντόναλντ Τραμπ
ΔΙΕΘΝΗ

Τηλεφωνική συνομιλία Πούτιν-Τραμπ για Ιράν και Ουκρανία

Τηλεφωνική επικοινωνία είχαν οι πρόεδροι Ρωσίας και ΗΠΑ, Πούτιν και Τραμπ, συζητώντας για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα και τους τρόπους επίλυσης, ενώ ο Πούτιν πρότεινε προσωρινή κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία για την επέτειο της λήξης του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.
ΗΠΑ Ιράν σύγκρουση
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Ο υπουργός Άμυνας Χέγκσεθ υποστηρίζει ότι ο πόλεμος στο Ιράν δεν είναι αδιέξοδο

Ο Υπ. Άμυνας ΗΠΑ Πιτ Χέγκσεθ υπερασπίστηκε έξαλλα τον πόλεμο στο Ιράν στο Κογκρέσο, αρνούμενος ότι πρόκειται για αδιέξοδο και χαρακτηρίζοντας τους Δημοκρατικούς «αποτυχημένους» επειδή ασκούν κριτική στον πόλεμο που παραμένει αντιδημοφιλής.
Κυρώσεις ΗΠΑ κατά Ιράν
ΔΙΕΘΝΗ

Ιράν: Έκκληση Γαλιμπάφ για ενότητα ενάντια στον αμερικανικό αποκλεισμό

Ο πρόεδρος του ιρανικού κοινοβουλίου κάλεσε σε ενότητα απέναντι στις ΗΠΑ, καταγγέλλοντας τον ναυτικό αποκλεισμό και κατηγορώντας την Ουάσινγκτον ότι επιδιώκει να προκαλέσει εσωτερικές διαιρέσεις και οικονομική πίεση στο Ιράν.