ΓΔ: 2345.89 -0.87% Τζίρος: 338.94 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 16:31:41
Φώτο: Shutterstock

ΗΠΑ: Ανοίγει ο δρόμος για πώληση αεροσκαφών F-35 στην Ελλάδα

Όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος της επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας όταν μια χώρα ευθυγραμμίζεται στις αξίες της με εμάς και υπάρχει επίσης στρατηγικό ενδιαφέρον, τότε δεν έχω κανένα πρόβλημα να υπογράψω.

Το πράσινο φως στην πώληση των F-35 στην Ελλάδα έδωσε ο πρόεδρος της επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας Ρόμπερτ Μενέντεζ, όπως ανακοίνωσε ο ίδιος από το Delphi Economic Forum στην Ουάσιγκτον.

Βάσει της διαδικασίας πρέπει να συμφωνήσουν επίσης ο Ρεπουμπλικανός αντιπρόεδρος της επιτροπής, Τζιμ Ρις, καθώς και ο πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος στην αντίστοιχη επιτροπή στην Βουλή (Μάικλ Μακόλ, Γκρέγκορι Μικς).

Όταν εξασφαλιστεί αυτή η συναίνεση, κάτι που εκτιμάται ότι είναι ζήτημα χρόνου, τότε η αμερικανική κυβέρνηση θα ειδοποιήσει επίσημα το Κογκρέσο για την πώληση των F-35 στην Ελλάδα και από εκεί και πέρα θα ακολουθηθεί η προβλεπόμενη διαδικασία για την επικύρωση της αμυντικής σύμβασης.

«Χαίρομαι που πριν από δύο ημέρες υπέγραψα για τα F35 στην Ελληνική Δημοκρατία και το έκανα όχι επειδή είμαι απλώς οπαδός του ελληνικού λαού, αλλά επειδή πρόκειται για μια χώρα που μοιράζεται τις αξίες μας, που είναι ευθυγραμμισμένη μαζί μας σε πράγματα που είναι σημαντικά στον κόσμο: δημοκρατία, ανθρώπινα δικαιώματα, κράτος δικαίου, μια χώρα που δεν είναι πολεμοχαρής προς τους γείτονές της, αλλά το αντίθετο. Έτσι, όταν μια χώρα ευθυγραμμίζεται στις αξίες της με εμάς και υπάρχει επίσης στρατηγικό ενδιαφέρον, τότε δεν έχω κανένα πρόβλημα να υπογράψω ως πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων με αρμοδιότητα τις πωλήσεις όπλων, δεν είχα κανένα πρόβλημα να υπογράψω υπό αυτές τις συνθήκες. Όταν όμως μια χώρα επιδεικνύει το αντίθετο, τότε ναι, έχω πρόβλημα», δήλωσε ο Ρ. Μενέντεζ.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τζόρτζια Μελόνι Ιταλία
ΔΙΕΘΝΗ

Μελόνι - Βανς στο Μιλάνο: Έμφαση στη στρατηγική συνεργασία Ιταλίας - ΗΠΑ

Η πρωθυπουργός της Ιταλίας, Τζόρτζια Μελόνι, συναντήθηκε με τον Αμερικανό αντιπρόεδρο Τζέι Ντι Βανς στο Μιλάνο ενόψει της τελετής έναρξης των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων, επιβεβαιώνοντας τις ισχυρές σχέσεις Ιταλίας-ΗΠΑ.
Ντόναλντ Τραμπ πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Τραμπ δημοσιεύει βίντεο με το ζεύγος Ομπάμα ως πιθήκους

Ο Ντόναλντ Τραμπ ανάρτησε στο Truth Social βίντεο που απεικονίζει τους Ομπάμα ως πιθήκους, επιχειρώντας να παρουσιάσει αποδείξεις εκλογικής νοθείας του 2020. Το μονταρισμένο στιγμιότυπο εμφανίζεται για δύο δευτερόλεπτα.
Ντόναλντ Τραμπ κοντινό
ΔΙΕΘΝΗ

Δημοσίευση βίντεο του Τραμπ με το ζεύγος Ομπάμα ως πιθήκους

Ο Ντόναλντ Τραμπ δημοσίευσε στη Truth Social βίντεο που παρουσιάζει τους Μπαράκ και Μισέλ Ομπάμα ως πιθήκους, ισχυριζόμενο νοθεία στις εκλογές του 2020 και περιλαμβάνει προσβλητικό μοντάζ δύο δευτερολέπτων.
Σημαία ΗΠΑ και Ιράν
ΔΙΕΘΝΗ

Ξεκίνησαν οι συνομιλίες Ιράν-ΗΠΑ στο Ομάν, διαβεβαιώσεις από Τεχεράνη

Στο Ομάν ξεκίνησαν συνομιλίες Ιράν-ΗΠΑ για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης, με το ενδεχόμενο στρατιωτικής επέμβασης από τις ΗΠΑ ανοιχτό, μετά τις επιθέσεις του Ιουνίου. Εκπροσωπούν οι Άραγτσί και Γουίτκοφ.
Σημαία ΗΠΑ και Ιράν
ΔΙΕΘΝΗ

Λευκός Οίκος: Ο Τραμπ έχει επιλογές πέρα από τη διπλωματία με Ιράν

Η Κάρολαϊν Λέβιτ δήλωσε πως ο Τραμπ εστιάζει στις αυριανές συνομιλίες ΗΠΑ-Ιράν στο Ομάν, επιδιώκοντας συμφωνία, ενώ προειδοποίησε ότι διαθέτει και άλλες επιλογές εκτός διπλωματίας, ως επικεφαλής του ισχυρότερου στρατού.