ΓΔ: 2087.17 -1.09% Τζίρος: 253.70 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:04
Φώτο: Shutterstock

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Δεν επιβεβαιώνεται επίσκεψη του Μπλίνκεν στην Άγκυρα

Υπενθυμίζεται ότι η επίσκεψη του Αμερικανού ΥΠΕΞ στο Μόναχο θα ολοκληρωθεί στις 19 Φεβρουαρίου και στη συνέχεια θα ταξιδέψει στην Ελλάδα μεταξύ 20 και 21 Φεβρουαρίου.

«Όσον αφορά την ερώτησή σας σχετικά με το ταξίδι του υπουργού, δεν έχουμε να επιβεβαιώσουμε κάποιο ταξίδι αυτή τη στιγμή», απάντησε ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου σε ερώτηση των Ελλήνων ανταποκριτών σχετικά με τις πληροφορίες που θέλουν τον Άντονι Μπλίνκεν να επισκέπτεται τη γειτονική χώρα. Υπενθυμίζεται ότι η επίσκεψη του Αμερικανού ΥΠΕΞ στο Μόναχο θα ολοκληρωθεί στις 19 Φεβρουαρίου και στη συνέχεια θα ταξιδέψει στην Ελλάδα μεταξύ 20 και 21 Φεβρουαρίου.

Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ τοποθετήθηκε και για το λεκτικό επεισόδιο που σημειώθηκε μεταξύ του Τούρκου υπουργού Εσωτερικών, Σουλεϊμάν Σοϊλού, και του Αμερικανού πρέσβη, Τζέφρι Φλέικ, απορρίπτοντας κατηγορηματικά τις κατηγορίες που διατύπωσε ο Τούρκος υπουργός. Όπως τόνισε, «οποιοσδήποτε υπαινιγμός ότι η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών είναι συνένοχη ή υποστηρίζει τις προσπάθειες αποσταθεροποίησης της Τουρκίας είναι ψευδής. Η Τουρκία είναι ένας μακροχρόνιος και πολύτιμος σύμμαχος στο ΝΑΤΟ και εταίρος ασφαλείας των ΗΠΑ».

Αφορμή για το επεισόδιο στάθηκε η ταξιδιωτική οδηγία που εξέδωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την Τουρκία, η οποία προειδοποιούσε τους Αμερικανούς πολίτες για τυχόν τρομοκρατικές ενέργειες μετά το κάψιμο αντιτύπων του Κορανίου στη Σουηδία και τη Δανία κατά τη διάρκεια αντιτουρκικών διαδηλώσεων. Οι συγκεκριμένες διαδηλώσεις οδήγησαν τις ΗΠΑ μαζί με οκτώ ευρωπαϊκές χώρες να λάβουν μέτρα εκδίδοντας ταξιδιωτικές οδηγίες ή κλείνοντας προσωρινά τις πρεσβείες και τα προξενεία τους.

Οι συγκεκριμένες ταξιδιωτικές οδηγίες προκάλεσαν την έντονη ενόχληση του κ. Σοϊλού, ο οποίος επιτέθηκε φραστικά στον Αμερικανό πρέσβη κατά τη διάρκεια εκδήλωσης στην Αττάλεια. «Πάρτε τα βρωμερά χέρια σας από την Τουρκία. Είμαι πολύ σαφής. Ξέρω πολύ καλά πώς θα θέλατε να δημιουργήσετε αλληλοσπαραγμό στην Τουρκία. Σβήστε το πλατύ σας χαμόγελο και κρατείστε το μακριά από την Τουρκία», είπε ο κ. Σοϊλού απευθυνόμενος στον Τζέφρι Φλέικ. Μάλιστα, ο Τούρκος υπουργός κατηγόρησε και τις αμερικανικές πρεσβείες στην Ευρώπη ότι συντονίζονται για να ελέγξουν την ήπειρο.

Στην απάντηση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ αναφέρεται ακόμη πως «το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ δεν έχει μεγαλύτερη προτεραιότητα από τη προστασία και την ασφάλεια των Αμερικανών πολιτών στο εξωτερικό» και «οι πρεσβείες και τα προξενεία των ΗΠΑ στο εξωτερικό εκδίδουν ειδοποιήσεις για να προειδοποιούν τους Αμερικανούς πολίτες για συγκεκριμένα γεγονότα και αλλαγές που συμβαίνουν τοπικά, σε πραγματικό χρόνο. Αυτό πραγματοποιείται χωρίς να λαμβάνονται υπόψη διμερείς πολιτικοί ή οικονομικοί παράγοντες».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σημαία Αιγύπτου αεροδρόμιο
ΔΙΕΘΝΗ

Άρχισε η σύνοδος στην Αίγυπτο για τον τερματισμό του πολέμου στη Γάζα

Ο Τραμπ και μεσολαβητές από Αίγυπτο, Κατάρ και Τουρκία υπέγραψαν συμφωνία κατάπαυσης πυρός στη Γάζα. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ χαρακτήρισε τη μέρα «υπέροχη για τη Μέση Ανατολή» και συναντήθηκε με τον Μαχμούντ Αμπάς στη σύνοδο.
Σφύρα δικαιοσύνης ΗΠΑ
ΔΙΕΘΝΗ

Ανώτατο Δικαστήριο ΗΠΑ: Όχι σε ασυλία για την τουρκική Halkbank

Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ απέρριψε το αίτημα της Halkbank να σταματήσει η δίκη για το ρόλο της στην παραβίαση κυρώσεων κατά του Ιράν. Η τράπεζα κατηγορείται για ξέπλυμα χρήματος και απάτη μέσω του αμερικανικού τραπεζικού συστήματος.
Ντόναλντ Τραμπ και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν
ΔΙΕΘΝΗ

Επικοινωνία Ερντογάν με Τραμπ μέσω τηλεφώνου στην Τουρκία

Ο Ερντογάν μίλησε τηλεφωνικά με τον Τραμπ, τονίζοντας τη σημασία ενίσχυσης της συνεργασίας ΗΠΑ-Τουρκίας, ιδιαίτερα στην αμυντική βιομηχανία, ενώ υπογράμμισε τις προσπάθειες της Τουρκίας για ειρήνη στη Γάζα.
Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Η Τουρκία συνεχίζει τις αγορές ρωσικού φυσικού αερίου, λέει ο Μπαϊρακτάρ

Η Τουρκία θα συνεχίσει να αγοράζει φυσικό αέριο από τη Ρωσία, διεμήνυσε ο υπουργός Ενέργειας Αλπαρσλάν Μπαϊρακτάρ, παρά τις πιέσεις των ΗΠΑ, τονίζοντας πως πρέπει να διασφαλιστεί η ενεργειακή επάρκεια ενόψει του χειμώνα.
Ντόναλντ Τραμπ και Ρετζέπ Ερντογάν
ΔΙΕΘΝΗ

Ερντογάν: Σύντομα θετικά αποτελέσματα από τη συνάντηση με Τραμπ

Ο Ερντογάν δήλωσε πως τα θετικά αποτελέσματα της συνάντησής του με τον Τραμπ σύντομα θα φανούν, επισημαίνοντας ότι συζήτησαν κυρίως για το εμπόριο, τις επενδύσεις και την ενέργεια, καθώς και για θέματα όπως η Γάζα και η Ουκρανία.