ΓΔ: 2171.87 0.51% Τζίρος: 381.11 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:04
μετεωρολογικό μπαλόνι ουρανός
Ένα μετεωρολογικό μπαλόνι αιωρείται σε καθαρό γαλάζιο ουρανό, καταγράφοντας δεδομένα ατμόσφαιρας.

Για μετεωρολογικό μπαλόνι που ξέφυγε της πορείας του κάνουν λόγο οι Κινέζοι

Κατά διαταγή του προέδρου Τζο Μπάιντεν, το Πεντάγωνο εξέτασε το ενδεχόμενο να καταρρίψει το μπαλόνι που έχει προκαλέσει ανησυχία στις ΗΠΑ για πιθανή κατασκοπεία. Γιατί αποφασίστηκε να μη δοθεί πράσινο φως στα F-22.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας δήλωσε ότι το αερόστατο, το οποίο οι ΗΠΑ υποπτεύονται ότι πραγματοποιεί παρακολούθηση, ήταν ένα πολιτικό αερόπλοιο που χρησιμοποιείται για έρευνα, κυρίως για μετεωρολογικούς σκοπούς.

Η δήλωση ανέφερε ότι το αερόπλοιο έχει περιορισμένη ικανότητα διεύθυνσης και «παρέκκλινε πολύ από την προγραμματισμένη πορεία του» λόγω των ανέμων. Είπε ότι η Κίνα εκφράζει τη λύπη της για την ακούσια είσοδο του αερόπλοιου στον εναέριο χώρο των ΗΠΑ.

Το Πεντάγωνο αποφάσισε να μην καταρρίψει το αερόστατο, το οποίο δυνητικά πετούσε πάνω από ευαίσθητες περιοχές, λόγω ανησυχιών για το ενδεχόμενο να πληγούν άνθρωποι στο έδαφος.

Η είδηση ήρθε την ώρα που ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν αναμενόταν να πραγματοποιήσει το πρώτο του ταξίδι στο Πεκίνο αυτό το Σαββατοκύριακο. Η επίσκεψη δεν έχει ανακοινωθεί επισήμως και δεν ήταν άμεσα σαφές αν η ανακάλυψη του αερόστατου θα επηρέαζε τα ταξιδιωτικά του σχέδια.

Κατά διαταγή του προέδρου Τζο Μπάιντεν, το Πεντάγωνο εξέτασε το ενδεχόμενο να καταρρίψει το μπαλόνι. Αποφασίστηκε να μη δοθεί πράσινο φως σε μαχητικά F-22, λόγω του δυνητικού κινδύνου για ανθρώπους στο έδαφος από τα συντρίμμια, εξήγησε ανώτερο στέλεχος του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας σε δημοσιογράφους υπό τον όρο να μην κατονομαστεί.

«Λαμβάνουμε μέτρα για να προστατευθούμε από τη συλλογή ευαίσθητων πληροφοριών», συνέχισε, επιμένοντας πως είναι μάλλον «περιορισμένη» η «προστιθέμενη αξία» ως προς τη συλλογή πληροφοριών από το μπαλόνι «αρκετά μεγάλων» διαστάσεων.

«Θεωρήσαμε πως είναι αρκετά μεγάλο και ότι τα συντρίμμια θα προκαλούσαν ζημιές» εάν καταρριπτόταν πάνω από κατοικημένη περιοχή, σημείωσε.

Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Πατ Ράιντερ ξεκαθάρισε ότι η διοίκηση αεροδιαστημικής άμυνας των ΗΠΑ και του Καναδά (NORAD) παρακολουθεί στενά την τροχιά του.

«Το μπαλόνι πετάει αυτή τη στιγμή σε ύψος πολύ πάνω από τα εμπορικά αεροσκάφη. Δεν εγείρει καμία στρατιωτική ή άλλη απειλή για τους ανθρώπους στο έδαφος», καθησύχασε στο δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε.

Το μπαλόνι εισήλθε στον εναέριο χώρο των ΗΠΑ «πριν από ημέρες», πάντως οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών το είχαν θέσει υπό παρακολούθηση πολύ πριν, κατά την ίδια πηγή, που πρόσθεσε πως δεν είναι η πρώτη φορά που εντοπίζεται τέτοιο. Όμως, αυτή τη φορά, το μπαλόνι παραμένει στον εναέριο χώρο των ΗΠΑ πολύ περισσότερο.

Το ταξίδι του Αμερικανού ΥΠΕΞ Μπλίνκεν στην Κίνα, μεθαύριο Κυριακή και τη Δευτέρα, θα είναι το πρώτο που θα κάνει στη χώρα αυτή επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας από τον Οκτώβριο του 2018.

Η επίσκεψη καταγράφεται καθώς οι δυο μεγάλες δυνάμεις τονίζουν πως επιδιώκουν να αποφύγουν τον κίνδυνο οι εντάσεις ανάμεσά τους να οδηγήσουν σε στρατιωτική αναμέτρηση.

Το θέμα για το οποίο οι δυο πλευρές έχουν αγεφύρωτο χάσμα απόψεων είναι η Ταϊβάν, που το Πεκίνο θεωρεί επαρχία του. Οι ΗΠΑ ανησυχούν επίσης για τη δραστηριότητα της Κίνας στη νοτιοανατολική Ασία.

Στις Φιλιππίνες, ο υπουργός Άμυνας Όστιν υπέγραψε συμφωνίες για την ενίσχυση της αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας, μπροστά στην άνοδο της ισχύος της Κίνας.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σημαίες Κίνας και ΗΠΑ
ΔΙΕΘΝΗ

Πεκίνο: Θέλουμε διάλογο με ΗΠΑ, στηρίζουμε Ιράν και ζητούμε εκεχειρία

Η Κίνα δηλώνει πρόθυμη για συνεργασία με τις ΗΠΑ και ανοιχτή επικοινωνία, τηρώντας τις "κόκκινες γραμμές" της. Οι διμερείς σχέσεις δοκιμάζονται λόγω εμπορικών διαφορών και πρόσφατων διεθνών γεγονότων σε Βενεζουέλα και Ιράν.
σημαία της Κίνας
ΔΙΕΘΝΗ

Κίνα: Σεβασμός στο πυρηνικό δικαίωμα Ιράν και έκκληση για τερματισμό επιθέσεων

Η εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ της Κίνας Μάο Νινγκ ζήτησε τερματισμό της αμερικανικής επιχείρησης στο Ιράν και επιστροφή στον διάλογο, τονίζοντας ότι τα πλήγματα παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο.
Εμπορικό πλοίο στη θάλασσα
ΔΙΕΘΝΗ

Cosco: Εντολή στα πλοία της να πλεύσουν σε ασφαλή ύδατα στον Κόλπο

Η Cosco ζήτησε από τα πλοία της στον Κόλπο να κατευθυνθούν σε ασφαλή ύδατα, παγώνοντας τις κινήσεις τους μετά τα πρόσφατα πλήγματα ΗΠΑ-Ισραήλ στο Ιράν. Παρόμοια μέτρα έλαβαν Maersk και MSC λόγω της έντασης στο Στενό του Χορμούζ.
σημαία της Κίνας
ΔΙΕΘΝΗ

Η Κίνα ζητά άμεση εκεχειρία και έκτακτη σύγκληση του ΣΑ ΟΗΕ για το Ιράν

Η Κίνα εξέφρασε ανησυχία για τα χτυπήματα ΗΠΑ-Ισραήλ στο Ιράν, ζητώντας άμεση κατάπαυση πυρός και σεβασμό στην κυριαρχία του Ιράν. Κίνα και Ρωσία ζήτησαν έκτακτη σύγκληση του ΣΑ ΟΗΕ για το θέμα.
Σύγκρουση Ρωσίας Ουκρανίας
ΔΙΕΘΝΗ

Βαρσοβία: Ο πόλεμος στην Ουκρανία κρίνει τον τρίτο πυλώνα της παγκόσμιας τάξης

Ο Πολωνός ΥΠΕΞ, Ράντοσλαβ Σικόρσκι, δήλωσε πως ο πόλεμος στην Ουκρανία θα καθορίσει αν η Ευρώπη ή η Ρωσία θα είναι ο τρίτος πυλώνας παγκόσμιας ισχύος. Στη Γενεύη γίνονται διαπραγματεύσεις Ουκρανών και Αμερικανών.