ΓΔ: 2540.06 0.75% Τζίρος: 364.34 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
Σημαία Νορβηγίας κυματίζει
Φωτο: Shutterstock

Η Νορβηγία θα αγοράσει 54 άρματα μάχης Leopard 2 νέας γενιάς

Με τα Leopard 2A7 που θα αγοράσει, η Νορβηγία θα αντικαταστήσει τα πιο παλιά Leopard 2A4 που διαθέτει, κάποια από τα οποία θα σταλούν στην Ουκρανία.

Η Νορβηγία θα παραγγείλει 54 γερμανικής κατασκευής άρματα μάχης Leopard 2 νέας γενιάς, με δικαίωμα αγοράς ακόμη 18, προκειμένου να αντικαταστήσει άρματα μάχης ίδιου τύπου αλλά πιο παλιάς γενιάς που ήδη διαθέτει, ανακοίνωσε σήμερα η κυβέρνηση της χώρας.

«Διασφαλίζουμε ότι διαθέτουμε τα ίδια άρματα μάχης με τους γείτονές μας και πολλούς συμμάχους μας κλειδί στο ΝΑΤΟ», δήλωσε ο Νορβηγός πρωθυπουργός Γιόνας Γκαρ Στέρε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

«Αυτό ενισχύει περαιτέρω τη σχέση μας με τη Γερμανία», πρόσθεσε.

Η Νορβηγία, μια χώρα που έχει κοινά σύνορα μήκους 196 χιλιομέτρων με τη Ρωσία, αρχικά σκόπευε να αγοράσει 72 άρματα μάχης, αλλά τους τελευταίους μήνες αποφάσισε να μειώσει την παραγγελία της, αφού ο επικεφαλής του στρατού της χώρας συνέστησε να δοθούν περισσότεροι πόροι για την αγορά ελικοπτέρων, drones και πυροβολικού μεγάλου βεληνεκούς.

Με τα Leopard 2A7 που θα αγοράσει, η Νορβηγία θα αντικαταστήσει τα πιο παλιά Leopard 2A4 που διαθέτει, κάποια από τα οποία θα σταλούν στην Ουκρανία.

Η κυβέρνηση της Νορβηγίας θα παραδώσει άρματα μάχης Leopard 2 στην Ουκρανία, επιβεβαίωσε ο υπουργός Άμυνας Μπιορν Άριλντ Γκραμ.

«Η κυβέρνηση της Νορβηγίας υποστηρίζει την παράδοση αρμάτων μάχης στην Ουκρανία. Η Νορβηγία θα συμμετάσχει (σε αυτήν την προσπάθεια)», είπε ο Μπιορν Άριλντ Γκραμ στη νορβηγική δημόσια τηλεόραση NRK.

Δεν διευκρίνισε τον αριθμό των αρμάτων που θα στείλει η Νορβηγία, υπογραμμίζοντας ότι η Ουκρανία πρέπει να υποστηριχθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο σε αυτόν τον πόλεμο.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

κράνος ΕΕ άμυνας
ΔΙΕΘΝΗ

Γερμανία: Οφέλη στην ασφάλεια και οικονομία από τη συμφωνία για 12 υποβρύχια

Ο καγκελάριος Μερτς χαρακτήρισε «καλά νέα» για τη Γερμανία τη συμφωνία αγοράς υποβρυχίων από τον Καναδά, τονίζοντας τη σημασία της για την ασφάλεια, την οικονομία και την εμβάθυνση της αμυντικής συνεργασίας με ΝΑΤΟ και εταίρους.
Κτίριο Ράιχσταγκ Βερολίνου
ΔΙΕΘΝΗ

Βερολίνο: Άγνοια για μυστική συνάντηση Γερμανών-Ρώσων στο Μπακού

Η γερμανική κυβέρνηση δηλώνει άγνοια για συνάντηση πρώην Γερμανών και Ρώσων αξιωματούχων στο Αζερμπαϊτζάν, ενώ ο πρόεδρος Αλίγιεφ επιβεβαιώνει ότι έγινε, σημειώνοντας πως δεν υπήρχε εμπλοκή ή επίσημη ενημέρωση από Βερολίνο ή Μόσχα.
Γερμανικό κοινοβούλιο κτίριο
ΔΙΕΘΝΗ

Βερολίνο: Η Ρωσία διασπείρει ψευδείς ειδήσεις για γερμανικές πυρηνικές έρευνες

Η Γερμανία διέψευσε τις διαδικτυακές αναφορές για δήθεν έρευνες στα πυρηνικά όπλα, αποκαλώντας τις ρωσική προπαγάνδα με στόχο τη δυσφήμησή της για τη στήριξή της στην Ουκρανία.
Γερμανικό Κοινοβούλιο εξωτερική όψη
ΔΙΕΘΝΗ

Άτυπη συνάντηση Ρώσων-Γερμανών στο Μπακού επιβεβαιώνει ο πρόεδρος Αζερμπαϊτζάν

Ο Ιλχάμ Αλίεφ επιβεβαίωσε έμμεσα μυστικές συναντήσεις Γερμανών και Ρώσων αξιωματούχων στο Μπακού, αναφέροντας ότι οι συνοριακές αρχές κατέγραψαν τις αφίξεις των Πλάτσεκ και Ποφάλα στις 12 Ιουλίου.
Το Κρεμλίνο της Μόσχας
ΔΙΕΘΝΗ

Το Κρεμλίνο επικρίνει τον Μερτς για τις εγγυήσεις στην Ουκρανία

Το Κρεμλίνο επέκρινε δηλώσεις του Μερτς για εγγυήσεις ασφαλείας στην Ουκρανία, υπογραμμίζοντας πως αυτό δεν γίνεται χωρίς τη Ρωσία. Ο Πεσκόφ δήλωσε ότι οι Ευρωπαίοι είναι σε αδιέξοδο και κινδυνεύουν να αποκλειστούν από τη διαδικασία.