ΓΔ: 2548.26 0.32% Τζίρος: 100.24 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 13:40:34
Αεροπορικό δυστύχημα συντρίμμια

Νεπάλ: Εθνικό πένθος μετά τη συντριβή αεροσκάφους της Yeti Airlines

Στη χώρα της Ασίας κηρύχθηκε εθνικό πένθος σήμερα, την επομένη της πιο πολύνεκρης αεροπορικής καταστροφής που γνώρισε σε τρεις δεκαετίες, με τουλάχιστον 68 από τους 72 επιβαίνοντες να έχει επιβεβαιωθεί επίσημα.

Αξιωματούχος του αεροδρομίου της Κατμαντού δήλωσε σήμερα ότι ανασύρθηκαν και τα δύο μαύρα κουτιά - ο αποτυπωτής συνομιλιών πιλοτηρίου και ο καταγραφέας δεδομένων πτήσης - του αεροσκάφους ATR 72 της εταιρείας Yeti Airlines το οποίο συνετρίβη χθες σε μικρή απόσταση από το αεροδρόμιο της Ποχάρα, τον προορισμό της πτήσης του από την πρωτεύουσα του Νεπάλ.

Στη χώρα της Ασίας κηρύχθηκε εθνικό πένθος σήμερα, την επομένη της πιο πολύνεκρης αεροπορικής καταστροφής που γνώρισε σε τρεις δεκαετίες, με τουλάχιστον 68 από τους 72 επιβαίνοντες να έχει επιβεβαιωθεί επίσημα ότι είναι νεκροί και τις έρευνες στο κουφάρι του αεροπλάνου να επαναλαμβάνονται στην Ποχάρα (κεντρικά).

Το αεροσκάφος συνετρίβη περί τις 11:00 (τοπική ώρα· 07:15 ώρα Ελλάδας) και πήρε φωτιά.

Πρόκειται για το δυστύχημα με τον δεύτερο βαρύτερο απολογισμό στην ιστορία της χώρας, πίσω μόνο από εκείνο που έγινε τον Σεπτέμβριο του 1992, όταν και οι 167 επιβαίνοντες Airbus A300 της Pakistan International Airlines έχασαν τη ζωή τους όταν συνετρίβη καθώς προσέγγιζε στο αεροδρόμιο της Κατμαντού.

Στο αεροσκάφος που συνετρίβη χθες, παρότι ο καιρός ήταν καλός, επέβαιναν 57 υπήκοοι Νεπάλ, 5 υπήκοοι Ινδίας, 4 υπήκοοι Ρωσίας, 2 υπήκοοι Νότιας Κορέας και από 1 της Αργεντινής, της Ιρλανδίας, της Αυστραλίας και της Γαλλίας.

Σύμφωνα με την αστυνομία, το ζητούμενο της σημερινής επιχείρησης, που διακόπηκε χθες λόγω του σκότους, είναι να ανασυρθούν τα πτώματα πέντε θυμάτων, καθώς και να εξακριβωθεί η τύχη των υπολοίπων. 63 πτώματα διακομίστηκαν σε νοσοκομεία. Θα παραδοθούν στις οικογένειές τους μετά την ταυτοποίηση και τη νεκροψία-νεκροτομή.

Οι αρχές δημιούργησαν επιτροπή η οποία θα ερευνήσει το αεροπορικό δυστύχημα και θα προτείνει μέτρα για την αποφυγή της επανάληψης ανάλογων τραγωδιών.

Από το 2000, στο Νεπάλ έχουν χάσει τη ζωή τους στις συντριβές αεροσκαφών και ελικοπτέρων σχεδόν 350 άνθρωποι. Στη χώρα της Ασίας βρίσκονται οκτώ από τα πιο ψηλά βουνά στον πλανήτη, συμπεριλαμβανομένου του Έβερεστ, ενώ οι απότομες αλλαγές του καιρού δημιουργούν συχνά επικίνδυνες συνθήκες.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΗΠΑ Ιράν σύγκρουση
ΔΙΕΘΝΗ

EASA: Προειδοποίηση για πτήσεις στη Μέση Ανατολή λόγω νέων εχθροπραξιών

Η EASA αυστηροποιεί τις προειδοποιήσεις της και συστήνει στις αεροπορικές εταιρείες να αποφεύγουν εναέριους χώρους στη Μέση Ανατολή λόγω της έντασης ΗΠΑ-Ιράν, επισημαίνοντας κινδύνους σε αρκετές χώρες της περιοχής.
Σημαία Σαουδικής Αραβίας
ΔΙΕΘΝΗ

Υεμένη: Χούθι προτρέπουν τις αεροπορικές να μην περνούν από Σαουδική Αραβία

Οι Χούθι της Υεμένης προειδοποιούν τις αεροπορικές εταιρίες να μην πετούν πάνω από τη Σαουδική Αραβία, μετά την επίθεση με πυραύλους στο αεροδρόμιο Άμπχα και ζητούν άρση του αποκλεισμού στο αεροδρόμιο της Σαναά.
Απόστολος Τζιτζικώστας πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τζιτζικώστας: Άμεση νέα νομοθεσία ΕΕ για τα δικαιώματα επιβατών

Ο Επίτροπος Βιώσιμων Μεταφορών, Απόστολος Τζιτζικώστας, τόνισε στο Ευρωκοινοβούλιο ότι η νέα αναθεώρηση για τα δικαιώματα των επιβατών ενισχύει την προστασία τους και παρέχει μεγαλύτερη προβλεψιμότητα στις αεροπορικές εταιρείες.
Πύργος ελέγχου Βενιζέλος
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σύσκεψη ΑΠΑ: Νέες συνεργασίες για καλύτερο συντονισμό πτήσεων

Σε ευρεία σύσκεψη με ΥΠΑ, ΑΠΑ, Ελεγκτές Εναέριας Κυκλοφορίας, ΔΑΑ, AEGEAN και SKY express συζητήθηκαν μέτρα για τη μείωση των καθυστερήσεων πτήσεων, τον καλύτερο συντονισμό και αναμένεται νέα συνάντηση για τεχνικά θέματα.