ΓΔ: 2219.1 0.52% Τζίρος: 84.51 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 12:10:41
Leopard-Rheinmettall
Φωτο: Shutterstock

Rheinmetall: Μέχρι τις αρχές του 2024 δυνατή η παράδοση Leopard στo Kίεβο

Σε ό,τι αφορά τα πυρομαχικά που πρέπει να στείλει η Γερμανία στην Ουκρανία για το αντιαεροπορικό άρμα Gepard, ο επικεφαλής της Rheinmetall εκτιμά ότι η παραγωγή της πρώτης παρτίδας θα έχει ολοκληρωθεί τον Ιούνιο/Ιούλιο.

Το νωρίτερο στις αρχές του 2024 θα ήταν εφικτό να παραδοθούν άρματα Leopard στην Ουκρανία, ξεκαθαρίζει ο επικεφαλής της κατασκευάστριας εταιρείας Rheinmetall, Άρμιν Πάπεργκερ. Τονίζει ωστόσο ότι το κόστος της επισκευής είναι τέτοιο που θα πρέπει να έχει προηγηθεί σχετική παραγγελία από τη γερμανική κυβέρνηση.

«Τα οχήματα δεν βάφονται απλώς εκ νέου, αλλά πρέπει και να μετατραπούν για χρήση σε μάχη. Αποσυναρμολογούνται πλήρως και στη συνέχεια ξαναχτίζονται. Αυτό σημαίνει ότι ακόμη και αν ληφθεί αύριο η απόφαση να στείλουμε άρματα μάχης Leopard στο Κίεβο, η παράδοση θα γίνει το συντομότερο στις αρχές του επόμενου έτους», δηλώνει ο κ. Πάπεργκερ στην Bild am Sonntag, αναφερόμενος στην αντιπαράθεση που έχει ξεσπάσει γύρω από το ενδεχόμενο παράδοσης των συγκεκριμένων αρμάτων στην Ουκρανία.

«Και βέβαια δεν μπορούμε να τα επισκευάσουμε χωρίς παραγγελία, καθώς το κόστος ανέρχεται σε αρκετές εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ και η Rheinmetall δεν μπορεί να τη χρηματοδοτήσει εκ των προτέρων», συνεχίζει ο επικεφαλής της εταιρείας εξοπλιστικών συστημάτων, επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι το Leopard είναι εξαιρετικά σημαντικό για επιθετικές επιχειρήσεις και για την ανάκτηση εδαφών. Αυτή τη στιγμή η εταιρεία του διαθέτει 22 Leopard 2 και 88 Leopard 1.

Σε ό,τι αφορά τα πυρομαχικά που πρέπει να στείλει η Γερμανία στην Ουκρανία για το αντιαεροπορικό άρμα Gepard, ο επικεφαλής της Rheinmetall εκτιμά ότι η παραγωγή της πρώτης παρτίδας θα έχει ολοκληρωθεί τον Ιούνιο/Ιούλιο και ότι μέχρι τα μέσα του 2024 θα έχουν παραδοθεί 300.000 φυσίγγια.

Ο κ. Πάπεργκερ αναφέρεται ακόμη στην επικείμενη παράδοση οχημάτων Marder στην Ουκρανία, στο πλαίσιο της κυκλικής ανταλλαγής, στην οποία συμμετέχει και η Ελλάδα. Όπως λέει, η Rheinmetall μέχρι πρότινος διέθετε 140 Marder, εκ των οποίων τα 40 προορίζονται για την Ελλάδα, με αντάλλαγμα την παράδοση σοβιετικής κατασκευής τεθωρακισμένων στις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις.

Η πρώτη δόση έχει επισκευαστεί και έχει σε μεγάλο βαθμό παραδοθεί στην Αθήνα, ενώ τα επόμενα 20 βρίσκονται στα τελικά στάδια μηχανολογικής επεξεργασίας. Για την επισκευή καθενός από τα Marder που προορίζονται για την Ελλάδα απαιτούνται έξι μήνες, διευκρίνισε ο κ. Πάπεργκερ.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το πώς θα υλοποιηθεί η δέσμευση του Βερολίνου για την παράδοση 40 Marder στην Ουκρανία, ο διευθυντής της Rheinmetall προτείνει να δοθούν τα τεθωρακισμένα από τα αποθέματα των γερμανικών ενόπλων δυνάμεων και τα κενά να καλύπτονται κατόπιν σταδιακά από την εταιρεία.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κτίριο
ΔΙΕΘΝΗ

Ουκρανία: Η υπηρεσία ασφαλείας μιλά για έγκλημα πολέμου μετά το πλήγμα στο Λβιβ

Η υπηρεσία ασφαλείας της Ουκρανίας ανακοίνωσε ότι θεωρεί έγκλημα πολέμου τη ρωσική νυχτερινή επίθεση με βαλλιστικό πύραυλο στην περιοχή του Λβιβ, κοντά στα σύνορα με την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Φρίντριχ Μερτς ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Μερτς: Η Γερμανία ίσως συμμετάσχει σε πολυεθνική δύναμη εκτός Ουκρανίας

Ο καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς δήλωσε ότι γερμανικά στρατεύματα ενδέχεται να συμμετάσχουν σε πολυεθνική δύναμη σε χώρα μέλος του ΝΑΤΟ, γειτονική της Ουκρανίας, μόλις υπάρξει κατάπαυση του πυρός με τη Ρωσία, χωρίς να αποκλείεται καμία επιλογή.
Σημαίες Ουκρανίας Ρωσίας χάρτης
ΔΙΕΘΝΗ

Βερολίνο: Μοιραζόμαστε την ανησυχία Ουκρανίας για κλιμάκωση του πολέμου

Η γερμανική κυβέρνηση δήλωσε ότι συμμερίζεται τους φόβους της Ουκρανίας πως οι ρωσικές κατηγορίες περί επίθεσης με drones μπορεί να χρησιμοποιηθούν ως πρόσχημα για κλιμάκωση του πολέμου, παραθέτοντας τη σχετική προειδοποίηση του Ζελένσκι.
Βολοντίμιρ Ζελένσκι ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Ηγέτες ΕΕ και ΝΑΤΟ στηρίζουν Ουκρανία, ανακοινώνει η καγκελαρία

Οι ηγέτες ΕΕ, ΝΑΤΟ και Καναδά υποσχέθηκαν πλήρη στήριξη στην Ουκρανία, τονίζοντας στενό συντονισμό με τις ΗΠΑ για δίκαιη ειρήνη, όπως ανακοίνωσε η καγκελαρία μετά από τηλεδιάσκεψη με τον Ζελένσκι.
Σημαίες Ουκρανίας Ρωσίας χάρτης
ΔΙΕΘΝΗ

Βερολίνο: Η εκεχειρία δεν τερματίζει τον ρωσικό κίνδυνο για την Ουκρανία

Ο Γερμανός ΥΠΕΞ, Γιόχαν Βάντεφουλ, προειδοποιεί πως η Ρωσία ίσως εκμεταλλευτεί μια κατάπαυση πυρός στην Ουκρανία για να προετοιμαστεί για επίθεση σε χώρα του ΝΑΤΟ, τονίζοντας την ανάγκη εγρήγορσης και ενίσχυσης των αμυντικών δομών.