ΓΔ: 2661.3 -0.99% Τζίρος: 4,264.03 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:35:04
Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν
Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν μιλά στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, δίπλα σε σημαίες της ΕΕ.

ΝΑΤΟ και ΕΕ δεσμεύονται για από κοινού προστασία βασικών υποδομών

Στόχος είναι η δημιουργία μίας ομάδας εργασίας που θα στηρίξει υποδομές όπως οι αγωγοί φυσικού αερίου, με αφορμή και τη δολιοφθορά που υπήρξε στον Nord Stream.

Το NATO και η Ευρωπαϊκή Ένωση δημιουργούν ομάδα εργασίας για την ενίσχυση της προστασίας κρίσιμων υποδομών σε απάντηση στην επίθεση πέρυσι στους αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream και στην «μετατροπή της ενέργειας σε όπλο» από τη Ρωσία, δήλωσαν σήμερα οι επικεφαλής τους.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε ότι η δολιοφθορά στους αγωγούς από τη Ρωσία προς τη Γερμανία στην Βαλτική Θάλασσα τον περσινό Σεπτέμβριο κατέδειξε την ανάγκη «να αντιμετωπιστεί αυτό το νέο είδος απειλής». 

«Αυτή είναι μια ομάδα εργασίας στην οποία οι ειδικοί μας από το NATO και την Ευρωπαϊκή Ένωση θα εργαστούν χέρι-χέρι για να εντοπίσουν σημαντικές απειλές στις κρίσιμης σημασίας υποδομές μας, να εξετάσουν τα στρατηγικής σημασίας τρωτά σημεία που έχουμε», σημείωσε σε δηλώσεις που έκανε στις Βρυξέλλες, έχοντας δίπλα της τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ.

Δυτικοί και Ρώσοι αξιωματούχοι αλληλοκατηγορούνταν για τις εκρήξεις που σημειώθηκαν στους αγωγούς Nord Stream, ενώ αξιωματούχοι στην Σουηδία και τη Δανία που ερεύνησαν την επίθεση δεν κατονόμασαν πιθανούς ενόχους. Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν σημείωσε ότι η ομάδα εργασίας θα διαμορφώσει αρχικά προτάσεις για τις υποδομές μεταφορών, ενέργειας και τις ψηφιακές και διαστημικές.

Δυτικοί αξιωματούχοι σημειώνουν ότι οι επιθέσεις στους αγωγούς Nord Stream και οι ξαφνικές διακοπές ροής φυσικού αερίου από τη Ρωσία από τις αρχές του πολέμου της Μόσχας στην Ουκρανία έχουν δείξει πόσο εξαρτημένα είναι πολλά μέλη της ΕΕ και του NATO από βασικές υποδομές και τη ρωσική ενέργεια.

Σε δηλώσεις που έκανε πριν από την συνάντησή του με την Επιτροπή της φον ντερ Λάιεν, ο Στόλτενμπεργκ σημείωσε ότι η ομάδα αυτή εργασίας θα εντάσσεται στο πλαίσιο της αυξημένης συνεργασίας ανάμεσα στο NATO και την ΕΕ. «Η ανθεκτικότητα και η προστασία των κρίσιμων υποδομών αποτελούν βασικό μέρος των κοινών μας προσπαθειών, βάσει αυτού που έχουμε δει τόσο από την μετατροπή της ενέργειας σε όπλο από τον πρόεδρο Πούτιν και (...) από το σαμποτάζ στους αγωγούς Nord Stream», σημείωσε.

«Θέλουμε να εξετάσουμε μαζί πώς να καταστήσουμε τις κρίσιμες υποδομές, την τεχνολογία και τις αλυσίδες εφοδιασμού μας πιο ανθεκτικές σε πιθανές απειλές και να αναλάβουμε δράση για να μετριάσουμε πιθανά τρωτά σημεία», κατέληξε.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν
ΔΙΕΘΝΗ

Φον ντερ Λάιεν: Νέα κλιμάκωση στη Λειψία, αυξάνει η απειλή από Ρωσία

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο Μαρκ Ρούτε δήλωσαν ότι η Ευρώπη αντιμετωπίζει αυξανόμενες απειλές από τη Ρωσία, αναφέροντας το περιστατικό στη Λειψία ως νέα κλιμάκωση και τονίζοντας πως ΕΕ και ΝΑΤΟ ενισχύουν την υποστήριξη στην Ουκρανία.
Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν
ΔΙΕΘΝΗ

Η Κομισιόν συζητά με ΝΑΤΟ για την απόπειρα επίθεσης με drone στη Λειψία

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν θα συζητήσει με τον επικεφαλής του ΝΑΤΟ Μαρκ Ρούτε την απόπειρα επίθεσης με drone στη Λειψία, που οι γερμανικές αρχές αποδίδουν στη Ρωσία. Η ΕΕ ετοιμάζει απάντηση στο επόμενο Συμβούλιο ΥΠΕΞ.
Ρούμεν Ράντεφ πρόεδρος Βουλγαρίας
ΔΙΕΘΝΗ

Ο ΓΓ ΝΑΤΟ συνομίλησε με τον Ράντεφ μετά την εκλογική νίκη του

Ο Μαρκ Ρούτε συνεχάρη τον Ρούμεν Ράντεφ για τη νίκη του στις εκλογές, εκφράζοντας προσδοκίες για συνεργασία. Φον ντερ Λάιεν και Κόστα συνεχάρησαν επίσης τον νικητή, ενώ η «Προοδευτική Βουλγαρία» πέτυχε ξεκάθαρη νίκη.
Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν
ΔΙΕΘΝΗ

Η ΕΕ εκταμιεύει 3,3 δισ. ευρώ για πυραύλους και drones στην Ουκρανία

Η ΕΕ θα χορηγήσει 3,3 δισ. ευρώ στην Ουκρανία για πυραύλους και drones, όπως ανακοίνωσε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν μετά από επικοινωνία με τον Ζελένσκι. Οι συνομιλίες επικεντρώθηκαν στην ενίσχυση της ουκρανικής άμυνας.