ΓΔ: 2171.87 0.51% Τζίρος: 381.11 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:04
Πλήθος και διασώστες Ισραήλ
Διασώστες και πλήθος μετά από ποδοπάτημα στο Ισραήλ κατά τη γιορτή Lag B'Omer

Ισραήλ: Διαδήλωση κατά της κυβέρνησης Νετανιάχου στο Τελ Αβίβ

Ο νικητής των βουλευτικών εκλογών της 1ης Νοεμβρίου, ο οποίος έχει κατηγορηθεί για διαφθορά, ανέλαβε στις 29 Δεκεμβρίου επικεφαλής μιας κυβέρνησης που σχηματίστηκε με τη σύμπραξη ακροδεξιών και υπερορθόδοξων κομμάτων.

Χιλιάδες Ισραηλινοί διαδήλωσαν το βράδυ του Σαββάτου στο Τελ Αβίβ κατά της νέας κυβέρνησης υπό τον Μπενιαμίν Νετανιάχου -- της πιο δεξιάς στην ιστορία της χώρας, σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές. «Ενωμένοι ενάντια στον φασισμό και το απαρτχάιντ», «Η δημοκρατία σε κίνδυνο», έγραφαν ορισμένα από τα πλακάτ που κρατούσαν διαδηλωτές, όπως μεταδίδουν δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου (AFP).

Ο νικητής των βουλευτικών εκλογών της 1ης Νοεμβρίου, ο οποίος έχει κατηγορηθεί για διαφθορά, ανέλαβε στις 29 Δεκεμβρίου επικεφαλής μιας κυβέρνησης που σχηματίστηκε με τη σύμπραξη ακροδεξιών και υπερορθόδοξων κομμάτων. «Ήρθα εδώ σήμερα μαζί με χιλιάδες άλλους ανθρώπους. Είναι η πρώτη φορά, αλλά (το κίνημα διαμαρτυρίας) θα έχει διάρκεια», είπε ο Ομέρ, ένας διαδηλωτής που εργάζεται σε εταιρεία τεχνολογίας στο Τελ Αβίβ.

Το νέο υπουργικό συμβούλιο έχει ήδη γνωστοποιήσει τις προθέσεις του: μεταξύ άλλων, να συνεχίσει τον εποικισμό στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη και να υλοποιήσει μεταρρυθμίσεις που εγείρουν ανησυχίες (όπως π.χ. ορισμένες που αφορούν το δικαστικό σύστημα ή την κοινότητα ΛΟΑΤΚΙ+).

Μια αμφιλεγόμενη μεταρρύθμιση, η οποία παρουσιάστηκε την Τετάρτη στον Τύπο, προβλέπει ότι το κοινοβούλιο θα μπορεί με απλή πλειοψηφία να ακυρώσει απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου. «Δεν θέλουμε να δούμε τη δημοκρατία μας να εξαφανίζεται και το Ανώτατο Δικαστήριο να καταστρέφεται. Θέλουμε να ελέγχεται η κυβέρνηση», εξήγησε στο AFP ο Ασάφ, ένας δικηγόρος που αρνήθηκε να γνωστοποιήσει το επώνυμό του.

Ανεμίζοντας σημαίες του Ισραήλ και της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ+, οι διαδηλωτές σήκωσαν πανό που υπενθύμιζαν τις κατηγορίες για διαφθορά σε βάρος του πρωθυπουργού Νετανιάχου, ξυπνώντας μνήμες από το κίνημα διαμαρτυρίας του 2020 που ζητούσε την απομάκρυνσή του από την εξουσία. Ο ηγέτης του Λικούντ υποχρεώθηκε να παραιτηθεί τον Ιούνιο του 2021 και την εξουσία ανέλαβε μια ετερόκλητη συμμαχία υπό την ηγεσία των Ναφτάλι Μπένετ και Γιαΐρ Λαπίντ.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μνημείο Αζαντί Ιράν
ΔΙΕΘΝΗ

Ιράν: Η Τεχεράνη κατηγορεί το Ισραήλ για τα ντρόουν στο Αζερμπαϊτζάν

Ο Ιρανός ΥΠΕΞ κατηγόρησε το Ισραήλ για επιθέσεις με ντρόουνς στο Αζερμπαϊτζάν, αρνώντας κάθε ιρανική ανάμειξη. Τόνισε πως στόχος του Ισραήλ είναι να διαταράξει τις σχέσεις Ιράν-Αζερμπαϊτζάν, μετά το πλήγμα στο Ναχιτσεβάν.
Σημαία Ισραήλ
ΔΙΕΘΝΗ

Ισραήλ - Ιράν: «2η φάση» με στόχο υπόγειες εγκαταστάσεις βαλλιστικών πυραύλων

Ο πόλεμος Ισραήλ-Ιράν μπαίνει σε δεύτερη φάση, με ισραηλινά μαχητικά να στοχεύουν υπόγειες εγκαταστάσεις βαλλιστικών πυραύλων, μετά από εκατοντάδες χτυπήματα σε ιρανικούς στόχους και γενικευμένη περιφερειακή ανάφλεξη.
Καπνός πάνω από Βηρυτό
ΔΙΕΘΝΗ

Ισραήλ καλεί τους κατοίκους της νότιας Βηρυτού να φύγουν από τα σπίτια τους

Ο ισραηλινός στρατός ζήτησε από κατοίκους των νοτίων προαστίων Βηρυτού να εγκαταλείψουν άμεσα τις γειτονιές τους, δημοσιεύοντας χάρτη με τέσσερις περιοχές. Είναι η πρώτη φορά που εκδίδεται τέτοια μαζική προειδοποίηση.
ΗΠΑ Ιράν σύγκρουση
ΔΙΕΘΝΗ

Ιράν: 1.230 νεκροί από την αρχή του πολέμου, σύμφωνα με Irna

Το ιρανικό πρακτορείο IRNA ανακοίνωσε πως οι νεκροί από τους αμερικανικούς και ισραηλινούς βομβαρδισμούς κατά του Ιράν έφτασαν τους 1.230, σύμφωνα με το Ιδρύμα Μαρτύρων. Το Γαλλικό Πρακτορείο δεν έχει επιβεβαιώσει τα στοιχεία.
Σιλουέτα μπροστά σε σημαίες
ΔΙΕΘΝΗ

Η Ρωσία απομάκρυνε γυναίκες και παιδιά από την πρεσβεία της στο Ιράν

Η Ρωσία απομάκρυνε γυναίκες και παιδιά από την πρεσβεία της στο Ιράν λόγω βομβαρδισμών από Ισραήλ και ΗΠΑ, ενώ το βασικό διπλωματικό προσωπικό παραμένει στη θέση του, δήλωσαν αξιωματούχοι του ΥΠΕΞ και της πρεσβείας.
Σύστημα Iron Dome Ισραήλ
ΔΙΕΘΝΗ

Ιράν: Πλήγματα με πυραύλους και drones σε ισραηλινούς στόχους

Οι Φρουροί της Επανάστασης του Ιράν δήλωσαν ότι επιτέθηκαν με πυραύλους και drones στο αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν, αεροπορική βάση και ραντάρ στο Ισραήλ, στην έκτη ημέρα του πολέμου, σύμφωνα με το πρακτορείο Tasnim.