ΓΔ: 2492.71 1.49% Τζίρος: 263.07 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Πλήθος και διασώστες Ισραήλ
Διασώστες και πλήθος μετά από ποδοπάτημα στο Ισραήλ κατά τη γιορτή Lag B'Omer

Ισραήλ: Διαδήλωση κατά της κυβέρνησης Νετανιάχου στο Τελ Αβίβ

Ο νικητής των βουλευτικών εκλογών της 1ης Νοεμβρίου, ο οποίος έχει κατηγορηθεί για διαφθορά, ανέλαβε στις 29 Δεκεμβρίου επικεφαλής μιας κυβέρνησης που σχηματίστηκε με τη σύμπραξη ακροδεξιών και υπερορθόδοξων κομμάτων.

Χιλιάδες Ισραηλινοί διαδήλωσαν το βράδυ του Σαββάτου στο Τελ Αβίβ κατά της νέας κυβέρνησης υπό τον Μπενιαμίν Νετανιάχου -- της πιο δεξιάς στην ιστορία της χώρας, σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές. «Ενωμένοι ενάντια στον φασισμό και το απαρτχάιντ», «Η δημοκρατία σε κίνδυνο», έγραφαν ορισμένα από τα πλακάτ που κρατούσαν διαδηλωτές, όπως μεταδίδουν δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου (AFP).

Ο νικητής των βουλευτικών εκλογών της 1ης Νοεμβρίου, ο οποίος έχει κατηγορηθεί για διαφθορά, ανέλαβε στις 29 Δεκεμβρίου επικεφαλής μιας κυβέρνησης που σχηματίστηκε με τη σύμπραξη ακροδεξιών και υπερορθόδοξων κομμάτων. «Ήρθα εδώ σήμερα μαζί με χιλιάδες άλλους ανθρώπους. Είναι η πρώτη φορά, αλλά (το κίνημα διαμαρτυρίας) θα έχει διάρκεια», είπε ο Ομέρ, ένας διαδηλωτής που εργάζεται σε εταιρεία τεχνολογίας στο Τελ Αβίβ.

Το νέο υπουργικό συμβούλιο έχει ήδη γνωστοποιήσει τις προθέσεις του: μεταξύ άλλων, να συνεχίσει τον εποικισμό στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη και να υλοποιήσει μεταρρυθμίσεις που εγείρουν ανησυχίες (όπως π.χ. ορισμένες που αφορούν το δικαστικό σύστημα ή την κοινότητα ΛΟΑΤΚΙ+).

Μια αμφιλεγόμενη μεταρρύθμιση, η οποία παρουσιάστηκε την Τετάρτη στον Τύπο, προβλέπει ότι το κοινοβούλιο θα μπορεί με απλή πλειοψηφία να ακυρώσει απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου. «Δεν θέλουμε να δούμε τη δημοκρατία μας να εξαφανίζεται και το Ανώτατο Δικαστήριο να καταστρέφεται. Θέλουμε να ελέγχεται η κυβέρνηση», εξήγησε στο AFP ο Ασάφ, ένας δικηγόρος που αρνήθηκε να γνωστοποιήσει το επώνυμό του.

Ανεμίζοντας σημαίες του Ισραήλ και της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ+, οι διαδηλωτές σήκωσαν πανό που υπενθύμιζαν τις κατηγορίες για διαφθορά σε βάρος του πρωθυπουργού Νετανιάχου, ξυπνώντας μνήμες από το κίνημα διαμαρτυρίας του 2020 που ζητούσε την απομάκρυνσή του από την εξουσία. Ο ηγέτης του Λικούντ υποχρεώθηκε να παραιτηθεί τον Ιούνιο του 2021 και την εξουσία ανέλαβε μια ετερόκλητη συμμαχία υπό την ηγεσία των Ναφτάλι Μπένετ και Γιαΐρ Λαπίντ.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ντόναλντ Τραμπ πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Ο Νετανιάχου θα επισκεφθεί τις ΗΠΑ την επόμενη εβδομάδα

Ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε πως ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, θα ταξιδέψει στις ΗΠΑ την επόμενη εβδομάδα, ενώ αστειεύτηκε αποκαλώντας κατά λάθος τον γερουσιαστή Τσακ Σούμερ Παλαιστίνιο.
Σημαία Ηνωμένων Εθνών
ΔΙΕΘΝΗ

Υπέρ της απομάκρυνσης Χαν ψήφισαν τα κράτη-μέλη του ΔΠΔ, δηλώνει ο Ισραηλινός πρέσβης

Τα μέλη του ΔΠΔ ψήφισαν υπέρ της αποπομπής του Καρίμ Χαν μετά από καταγγελίες για σεξουαλική επίθεση, τις οποίες ο ίδιος αρνείται. Οι ΗΠΑ, που δεν ανήκουν στο ΔΠΔ, του επέβαλαν κυρώσεις λόγω των ενταλμάτων κατά Ισραηλινών αξιωματούχων.
Δεξαμενές και αεροπλάνα Γάζα
ΔΙΕΘΝΗ

Ισραήλ: Έτοιμος ο στρατός για μεγάλη επιχείρηση στη Δυτική Όχθη

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε μεγάλη αντιτρομοκρατική επιχείρηση στη Δυτική Όχθη, μετά από αιματηρές συγκρούσεις. Ανακλήθηκαν οι άδειες στρατιωτών, ενώ ο Νετανιάχου υποσχέθηκε ισχυρή αντίδραση.
Σημαία Σαουδικής Αραβίας
ΔΙΕΘΝΗ

Νετανιάχου: "Ιστορικό άλμα" η ένταξη Σ. Αραβίας στις Συμφωνίες Αβραάμ

Το γραφείο του Νετανιάχου δήλωσε πως η αναγνώριση του Ισραήλ από τη Σαουδική Αραβία θα αποτελούσε σημαντικό βήμα ειρήνης, χωρίς να σχολιάσει την πρόσφατη πυρηνική συμφωνία ΗΠΑ-Σαουδικής Αραβίας.
Ντόναλντ Τραμπ κοντινό
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Τραμπ: Πυρηνική συμφωνία με Σ. Αραβία μόνο με αναγνώριση Ισραήλ

Ο Τραμπ δήλωσε πως η συμφωνία ΗΠΑ-Σαουδικής Αραβίας για ειρηνική πυρηνική ενέργεια εξαρτάται πλήρως από την αναγνώριση του Ισραήλ μέσω των Συμφωνιών του Αβραάμ, που υπεγράφησαν το 2020 με πρωτοβουλία του.