ΓΔ: 2279.55 0.90% Τζίρος: 156.60 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 14:40:42
Εμανουέλ Μακρόν πορτρέτο
Ο Εμανουέλ Μακρόν, Πρόεδρος της Γαλλίας, σε επίσημη εμφάνιση.

Μακρόν: Η Γαλλία θα παραδώσει στην Ουκρανία ελαφρά άρματα μάχης

Οι υπουργοί Άμυνας της Γαλλίας και της Ουκρανίας θα έχουν συνομιλίες «πολύ γρήγορα για να καθορίσουν τους τρόπους» αυτών των παραδόσεων, τόσο για τις προθεσμίες όσο και για τον αριθμό των αρμάτων μάχης.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ανακοίνωσε σήμερα στον Ουκρανό ομόλογό του Βολοντίμιρ Ζελένσκι ότι η Γαλλία θα παραδώσει στην Ουκρανία «ελαφρά άρματα μάχης» γαλλικής κατασκευής, έγινε γνωστό από το Ελιζέ.

«Ο πρόεδρος θέλησε να ενισχύσει αυτή τη (στρατιωτική) βοήθεια που έχει ήδη δοθεί στο Κίεβο συμφωνώντας να παραδοθούν ελαφρά άρματα μάχης AMX-10 RC», ανακοίνωσε η γαλλική προεδρία. «Είναι η πρώτη φορά που άρματα μάχης δυτικού σχεδιασμού παραδίδονται στις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις», διευκρίνισε η προεδρία μετά την τηλεφωνική επικοινωνία που διήρκησε μια ώρα μεταξύ των δύο ηγετών.

Ο αριθμός των αρμάτων μάχης και οι προθεσμίες των παραδόσεων δεν διευκρινίστηκαν.

Σύμφωνα με το Παρίσι, ο Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος επιβεβαίωσε στον Βολοντίμιρ Ζελένσκι την «ακλόνητη υποστήριξη της Γαλλίας "μέχρι τη νίκη"», θέλησε με αυτό τον τρόπο να «δείξει τη σταθερή και συνεχή» γαλλική στρατιωτική βοήθεια.

Ta AMX-10 RC είναι ελαφρά άρματα μάχης, πάνω σε τροχούς και όχι σε ερπύστριες, επομένως «εύκολα μετακινούμενα», «σίγουρα παλιά αλλά αποτελεσματικά», υποστήριξε ένας σύμβουλος. Στον γαλλικό στρατό ξηράς, το σύστημα αυτό θα αντικατασταθεί σταδιακά από το Jaguar.

Οι υπουργοί Άμυνας της Γαλλίας και της Ουκρανίας θα έχουν συνομιλίες «πολύ γρήγορα για να καθορίσουν τους τρόπους» αυτών των παραδόσεων, τόσο για τις προθεσμίες όσο και για τον αριθμό των αρμάτων μάχης, διευκρίνισε στο Γαλλικό Πρακτορείο το γαλλικό υπουργείο Ενόπλων Δυνάμεων.

Οι δύο πρόεδροι συζήτησαν επίσης την κατάσταση στα διάφορα στρατιωτικά μέτωπα, υπογράμμισε η γαλλική προεδρία.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σημαίες Ρωσίας και ΕΕ
ΔΙΕΘΝΗ

Βρετανία: Δεν ισχύει ο ρωσικός ισχυρισμός για ουκρανικά πυρηνικά όπλα

Η Βρετανία διαψεύδει ως αβάσιμους τους ισχυρισμούς της Ρωσίας ότι η ίδια και η Γαλλία βοηθούν την Ουκρανία να αποκτήσει πυρηνικά όπλα, τονίζοντας πως πρόκειται για προσπάθεια του Πούτιν να αποπροσανατολίσει από τις πράξεις του στην Ουκρανία.
Σημαίες G7
ΔΙΕΘΝΗ

G7: Ακλόνητη στήριξη στην Ουκρανία δηλώνουν οι ηγέτες, ανάμεσά τους και ο Τραμπ

Η G7, με τη συμμετοχή του Ντόναλντ Τραμπ, εξέφρασε ενιαία στήριξη στην Ουκρανία και τη δημιουργία ειρηνευτικής διαδικασίας, επισημαίνοντας τον ρόλο της Ευρώπης και άλλων, με αφορμή την επέτειο 4 ετών από τη ρωσική εισβολή.
Σημαίες Ουκρανίας Ρωσίας
ΔΙΕΘΝΗ

Το Κίεβο χαρακτηρίζει παράλογο τον ρωσικό ισχυρισμό για πυρηνικά

Η Ουκρανία απέρριψε ως «παράλογο» τον ρωσικό ισχυρισμό ότι επιδιώκει πυρηνικά όπλα με τη βοήθεια Βρετανίας και Γαλλίας, καλώντας τη διεθνή κοινότητα να καταδικάσει τις ρωσικές «βόμβες παραπληροφόρησης».
Σημαία και άγαλμα Ουκρανίας
ΔΙΕΘΝΗ

Πάνω από 30 ηγέτες επιβεβαίωσαν στήριξη στην Ουκρανία σε τηλεδιάσκεψη

Σε τηλεδιάσκεψη κορυφής για το Ουκρανικό, άνω των 30 ηγετών εξέφρασαν πλήρη στήριξη σε Ζελένσκι και Ουκρανία, ζήτησαν δίκαιη ειρήνη και κάλεσαν τη Ρωσία για ουσιαστική διαπραγμάτευση και κατάπαυση πυρός χωρίς όρους.
Εμανουέλ Μακρόν ομιλεί
ΔΙΕΘΝΗ

Μακρόν: Δύσκολη στο άμεσο μέλλον μια ειρηνευτική συμφωνία Ουκρανίας - Ρωσίας

Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, εξέφρασε επιφυλάξεις για την επίτευξη ειρήνης μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας σύντομα, δηλώνοντας ότι η Ρωσία δεν δείχνει διάθεση για ειρηνική λύση, παρά τις σχετικές πρωτοβουλίες.
Παλάτι των Ηλυσίων
ΔΙΕΘΝΗ

Γαλλία: Σύνοδος 35 χωρών για την Ουκρανία την Τρίτη, ανακοινώνει το Ελιζέ

Την Τρίτη πραγματοποιείται τηλεδιάσκεψη 35 χωρών για στήριξη της Ουκρανίας, με συντονισμό Μακρόν και Στάρμερ. Τη Δευτέρα ο Μακρόν συναντά τον Στουμπ στο Παρίσι και ακολουθεί τηλεδιάσκεψη για θέματα ασφαλείας στην Αρκτική.