ΓΔ: 2603.34 -0.39% Τζίρος: 180.60 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
Κατεστραμμένο άρμα Ουκρανίας
Κατεστραμμένο άρμα μάχης σε δάσος, εικόνα από τις συγκρούσεις στην Ουκρανία.

Στη χρήση κινητών απέδωσε η Μόσχα τις βαριές απώλειες στην Ουκρανία

Από την αρχή του πολέμου, η Ρωσία αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα με την χρήση κινητών τηλεφώνων από τους στρατιώτες καθώς εντοπίζονται έτσι από τις ουκρανικές δυνάμεις και γίνονται στόχος.

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανακοίνωσε ότι για την ουκρανική πυραυλική επίθεση την Πρωτοχρονιά, η οποία κόστισε τη ζωή σε 89 Ρώσους στρατιώτες, ευθύνεται η παράνομη χρήση κινητών τηλεφώνων από τους στρατιώτες.

Η Μόσχα είχε προηγουμένως κάνει λόγο για 63 νεκρούς Ρώσους στρατιώτες στην επίθεση αυτή στη Μακιίφκα, στην επαρχία Ντονέτσκ, προπύργιο των φιλορώσων αυτονομιστών ανταρτών της ανατολικής Ουκρανίας.

Η ανακοίνωση αυτή του ρωσικού υπουργείου έγινε την ώρα που αυξάνεται η οργή μεταξύ Ρώσων σχολιαστών, που επικρίνουν ολοένα και περισσότερο τη χλιαρή, όπως τη θεωρούν, στρατιωτική επιχείρηση στην Ουκρανία. Η οργή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στρεφόταν κυρίως εναντίον των διοικητών του ρωσικού στρατού και όχι εναντίον του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος δεν έχει σχολιάσει δημοσίως την επίθεση.

Από την πλευρά του το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανακοίνωσε ότι τέσσερις ουκρανικοί πύραυλοι έπληξαν ένα «προσωρινό κέντρο ανάπτυξης του στρατού» στη Μακιίφκα. Αν και έχει ξεκινήσει επίσημη έρευνα για το περιστατικό, βασική αιτία για την επίθεση ήταν ξεκάθαρα η παράνομη χρήση κινητών τηλεφώνων από τους στρατιώτες, επεσήμανε το υπουργείο.

«Το γεγονός αυτό επέτρεψε στον εχθρό να εντοπίσει και να καθορίσει τις συντεταγμένες της τοποθεσίας των στρατιωτών για να εξαπολύσει πυραυλική επίθεση», ανέφερε σε ανακοίνωσή του που εκδόθηκε λίγο μετά τη μία σήμερα τα ξημερώματα, τοπική ώρα.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένκσι, ο οποίος σπάνια σχολιάζει τις ουκρανικές πυραυλικές επιθέσεις, δεν αναφέρθηκε στο συγκεκριμένο πλήγμα στο βιντεοσκοπημένο του μήνυμα χθες Τρίτη, στο οποίο δήλωσε ότι η Ρωσία ετοιμάζεται να εξαπολύσει μια νέα μεγάλη επίθεση.

«Δεν έχουμε καμία αμφιβολία ότι οι ηγέτες της Ρωσίας θα χρησιμοποιήσουν όσα μέσα τους έχουν απομείνει και όλους όσους μπορούν να συγκεντρώσουν για να αλλάξουν τον ρου του πολέμου και τουλάχιστον να καθυστερήσουν την ήττα τους», τόνισε ο Ζελένσκι.

«Πρέπει να ανατρέψουμε αυτό το ρωσικό σενάριο. Προετοιμαζόμαστε για αυτό. Οι τρομοκράτες πρέπει να χάσουν. Οποιαδήποτε προσπάθεια για τη νέα τους επίθεση πρέπει να αποτύχει», πρόσθεσε.

Μάχες στη Μπάχμουτ

Ο στρατηγός Βαλέρι Ζαλούζνι, επικεφαλής των ουκρανικών δυνάμεων, δήλωσε ότι η κατάσταση στο μέτωπο κοντά στην πόλη Μπάχμουτ, στην ανατολική Ουκρανία, είναι ιδιαίτερα δύσκολη.

Οι ρωσικές δυνάμεις έχουν προσπαθήσει επανειλημμένα να καταλάβουν τη Μπάχμουτ και τη γύρω περιοχή και σε κάποιες περιπτώσεις προελαύνουν στην κυριολεξία πατώντας στα πτώματα των στρατιωτών τους, επεσήμανε στο Telegram, τονίζοντας ότι οι ουκρανικές δυνάμεις αντιστέκονται.

Εξάλλου, σχολιάζοντας την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε χθες Τρίτη με τον επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ Στρατηγό Μαρκ Μίλι, ο Ζαλούζνι επεσήμανε ότι ευχαρίστησε την Ουάσινγκτον για την παροχή αντιπυραυλικών συστημάτων χάρη στα οποία το Κίεβο καταστρέφει ολοένα και περισσότερους ρωσικούς πυραύλους.

Ο Ουκρανός στρατηγός πρόσθεσε ότι συζήτησε με τον Μίλι και τον εξοπλισμό που χρειάζεται το Κίεβο για να βελτιωθούν οι πιθανότητές του να κερδίσει τη Ρωσία.

«Τώρα είναι η στιγμή που, μαζί με τους εταίρους μας, πρέπει να ενισχύσουμε την άμυνά μας», υπογράμμισε και ο Ζελένσκι.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Βολοντίμιρ Ζελένσκι πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Βατικανό: Ο Πάπας καλεί τον Ζελένσκι σε συνεργασία με Ρωσία για βοήθεια

Ο πάπας Λέων ΙΔ' συνομίλησε τηλεφωνικά με τον Ουκρανό πρόεδρο Ζελένσκι και κάλεσε Ουκρανία και Ρωσία να συνεργαστούν για την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας και τροφίμων στην πόλη Ολέσκι, που ελέγχεται από τη Ρωσία.
Σημαίες Ουκρανίας Ρωσίας χάρτης
ΔΙΕΘΝΗ

Ρωσία: Κέρδη για Κρεμλίνο αν συνεχιστεί η ρήξη Τραμπ–Ζελένσκι

Το Κρεμλίνο παρακολουθεί με ικανοποίηση τη διαμάχη Τραμπ-Ζελένσκι, αν και παραμένει επιφυλακτικό λόγω της απρόβλεπτης στάσης των ΗΠΑ και της ευρωπαϊκής στήριξης στην Ουκρανία, με κυρώσεις και επιθέσεις drones να συνεχίζονται.
Κατεστραμμένο κτίριο Ουκρανία
ΔΙΕΘΝΗ

Τρεις νεκροί σε ουκρανική επίθεση στο ρωσοκρατούμενο Λουχάνσκ

Σύμφωνα με τον φιλορωσικό κυβερνήτη Λουχάνσκ Λεονίντ Πασέτσνικ, τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν από ουκρανική επίθεση στην περιοχή. Το Reuters αναφέρει πως δεν μπορεί να επιβεβαιώσει ανεξάρτητα τον ισχυρισμό.
Βολοντίμιρ Ζελένσκι ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Ζελένσκι: Το Κίεβο δεν ειδοποιήθηκε έγκαιρα για ρωσικές επιθέσεις

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε πως η Ουκρανία δεν ενημερώθηκε από τους συμμάχους της για τις νυκτερινές επιθέσεις της Ρωσίας με βαλλιστικούς πυραύλους και drones σε ενεργειακές και άλλες εγκαταστάσεις τη Κυριακή προς Δευτέρα.
Βολοντίμιρ Ζελένσκι ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Ζελένσκι: Το Κίεβο χωρίς έγκαιρη προειδοποίηση για ρωσικές επιθέσεις

Ο πρόεδρος Ζελένσκι δήλωσε ότι η Ουκρανία δεν ενημερώθηκε έγκαιρα από τους συμμάχους της για τις ρωσικές επιθέσεις με 16 βαλλιστικούς πυραύλους και πάνω από 200 drones που στόχευσαν ενεργειακές υποδομές τη νύχτα.
Επίθεση στο Κίεβο
ΔΙΕΘΝΗ

Ρωσική επίθεση σε τουλάχιστον 10 ενεργειακούς στόχους στην Ουκρανία

Η Ρωσία επιτέθηκε σε ενεργειακές υποδομές σε 10 ουκρανικές περιοχές, αφήνοντας χωρίς ρεύμα πάνω από 500.000 άτομα, δήλωσε ο Ζελένσκι. Δεν υπήρξε προειδοποίηση για την επίθεση, ενώ εφαρμόζονται κυλιόμενες διακοπές ρεύματος.