ΓΔ: 2563.79 0.93% Τζίρος: 224.79 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 16:49:34
Λούλα ντα Σίλβα προφίλ

Βραζιλία: Αργεντινή, ΗΠΑ και Κίνα τα πρώτα ταξίδια για τον Λούλα

Ο νέος πρόεδρος της Βραζιλίας θα επισκεφθεί την Αργεντινή στα τέλη Ιανουαρίου, ενώ, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές της χώρας, θα ακολουθήσουν ταξίδια σε Πεκίνο και Ούασιγκτον.

Ο νέος πρόεδρος της Βραζιλίας Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα θα επισκεφθεί την Αργεντινή, στο πρώτο του επίσημο ταξίδι στο εξωτερικό, προτού μεταβεί κατόπιν στις ΗΠΑ, στην Κίνα και στην Πορτογαλία, σύμφωνα με πηγή προσκείμενη στην προεδρία.

Ο κεντροαριστερός πολιτικός που ανέλαβε την Κυριακή 1η Ιανουαρίου για τρίτη φορά την προεδρία της Βραζιλίας, θα πάει στο Μπουένος Άιρες για να συμμετάσχει στη σύνοδο της Κοινότητας των Κρατών της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής την 23η και την 24η Ιανουαρίου. Ο Λούλα, 77 ετών, αναμένεται να συναντηθεί τον Φεβρουάριο με τον Αμερικανό ομόλογό του Τζο Μπάιντεν στην Ουάσιγκτον, αν και η ημερομηνία του ταξιδιού αυτού δεν έχει οριστεί «ακόμη», κατά την πηγή. Θα πάει επίσης στην Κίνα, τον μεγαλύτερο εμπορικό εταίρο της Βραζιλίας, πιθανόν τον Μάρτιο.

Ακόμη, η πηγή επιβεβαίωσε πως ο Λούλα θα επισκεφθεί την Πορτογαλία από την 22η ως την 25η Απριλίου, όπως ανήγγειλε ήδη ο Πορτογάλος ομόλογός του Μαρσέλου Χεμπέλου την προηγουμένη. Ο Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα, που κυβέρνησε τη μεγαλύτερη οικονομία της Λατινικής Αμερικής από το 2003 ως το 2010, υπόσχεται να βάλει τέλος στη διεθνή απομόνωση της Βραζιλίας που σημάδεψε τη θητεία του προκατόχου του, του ακροδεξιού Ζαΐχ Μπολσονάρου.

Στην ομιλία του μετά την ορκωμοσία του ενώπιον του Κογκρέσου, υποσχέθηκε να ξαναρχίσει την προσπάθεια «ολοκλήρωσης» των χωρών της νότιας Αμερικής και να ξαναρχίσει «ενεργό και υψηλού επιπέδου» διάλογο με «τις ΗΠΑ, την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Κίνα».

Παράλληλα, πηγές προσκείμενες στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανέφεραν ότι ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν συζήτησε χθες με τον Βραζιλιάνο νέο ομόλογό του Μάουρου Βιέιρα για το προσεχές ταξίδι του Λούλα στην Ουάσιγκτον και για τη Βενεζουέλα. Την ώρα που η Ουάσιγκτον χαλαρώνει κάποιες κυρώσεις στη Βενεζουέλα, η νέα βραζιλιάνικη κυβέρνηση θα μπορούσε να διαδραματίσει ρόλο γεφυροποιού, με δεδομένες τις παραδοσιακά καλές σχέσεις του Λούλα στο Καράκας, κατά τις πηγές στο αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών.

Στις αρχές Δεκεμβρίου, ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Λευκού Οίκου Τζέικ Σάλιβαν, που συναντήθηκε με τον Λούλα στη Βραζιλία, συζήτησε με τον τότε ακόμη εκλεγμένο πρόεδρο και για τη Βενεζουέλα και τόνισε πως πρέπει να διεξαχθούν εκλογές στη χώρα που η Ουάσιγκτον θα θεωρήσει «δίκαιες» προτού αναγνωρίσει τον πρόεδρο Νικολάς Μαδούρο, σύμφωνα με τον Βραζιλιάνο πρώην ΥΠΕΞ Σέλσου Αμορίμ, που ήταν παρών.

Ο Ζαΐχ Μπολσονάρου -αναχώρησε για τη Φλόριντα 48 ώρες προτού αναλάβει την εξουσία ο Λούλα- είχε διακόψει τις διμερείς διπλωματικές σχέσεις με την κυβέρνηση του κ. Μαδούρο και είχε απελάσει τον πρεσβευτή της, αναγνωρίζοντας τον ηγέτη της αντιπολίτευσης Χουάν Γκουαϊδό ως μεταβατικό πρόεδρο. Ο Λούλα ήδη αποκατέστησε τις σχέσεις. Προσκάλεσε τον Νικολάς Μαδούρο στην ορκωμοσία του, όμως ο σοσιαλιστής πρόεδρος της Βενεζουέλας δεν πήγε στην Μπραζίλια.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σημαία Βραζιλίας
ΔΙΕΘΝΗ

Η Βραζιλία ανακαλεί τον πρεσβευτή της λόγω δηλώσεων του Μιλέι

Η Βραζιλία ανακάλεσε τον πρεσβευτή της στην Αργεντινή για διαβουλεύσεις, μετά τις προσβλητικές δηλώσεις του προέδρου Μιλέι, ο οποίος αποκάλεσε τον Λούλα «κλέφτη» και «κατάδικο», προκαλώντας διπλωματική ένταση.
Χαβιέ Μιλέι χαμογελαστός
ΔΙΕΘΝΗ

Μιλέι: Η Βραζιλία, το Μεξικό και το Δημοκρατικό Κόμμα ΗΠΑ με πολέμησαν

Ο πρόεδρος της Αργεντινής, Χαβιέρ Μιλέι, κατηγόρησε τη Βραζιλία, το Μεξικό και το Δημοκρατικό κόμμα των ΗΠΑ ότι χρηματοδότησαν εκστρατεία κατά της χώρας του, προκαλώντας διπλωματική κρίση με τη Βραζιλία και ανάκληση πρέσβη.
Λούλα ντα Σίλβα προφίλ
ΔΙΕΘΝΗ

Βραζιλία: Ανακαλείται ο πρέσβης από Αργεντινή λόγω δηλώσεων Μιλέι

Η Βραζιλία ανακάλεσε τον πρέσβη της από την Αργεντινή για διαβουλεύσεις, μετά τις προσβλητικές δηλώσεις του Μιλέι κατά του Λούλα και δικαστών της Βραζιλίας, ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών.
Κινηματογραφικός προβολέας
ΔΙΕΘΝΗ

Έφυγε από τη ζωή ο θρυλικός παραγωγός Λουίζ Κάρλος Μπαρέτο στα 98

Ο Λουίζ Κάρλος Μπαρέτο, εξέχουσα μορφή του Cinema Novo, έφυγε από τη ζωή στο Ρίο ντε Τζανέιρο στα 98 του. Ο πρόεδρος Λούλα κήρυξε τριήμερο εθνικό πένθος στη Βραζιλία. Η αιτία θανάτου ήταν πνευμονία, σύμφωνα με το Variety.
Δασμοί ΗΠΑ
ΔΙΕΘΝΗ

Λούλα: Η Βραζιλία δεν ανησυχεί για τους δασμούς των ΗΠΑ

Ο πρόεδρος Λούλα τόνισε ότι η Βραζιλία δεν θα μείνει να παραπονιέται για τους νέους δασμούς των ΗΠΑ σε βραζιλιάνικα προϊόντα, επισημαίνοντας ότι θα στραφεί σε άλλες αγορές και θα στηρίξει τους πληγέντες κλάδους.