ΓΔ: 2618.82 -0.94% Τζίρος: 11.24 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 10:41:37
Κρεμλίνο Μόσχα ηλιοβασίλεμα

Η Ρωσία ισχυρίζεται πώς η επίθεση του Σαββάτου έγινε μέσω του «διαδρόμου σιτηρών»

Ουκρανοί αξιωματούχοι υπονόησαν ότι η ίδια η Ρωσία μπορεί να ευθύνεται για τις εκρήξεις και να τις χρησιμοποιεί ως πρόσχημα για να αποσυρθεί από τη συμφωνία εξαγωγής των σιτηρών από την Ουκρανία.

Η Ρωσία υποστηρίζει ότι τα τηλεχειριζόμενα, μη επανδρωμένα οχήματα επιφανείας που επιτέθηκαν στον στόλο της στη Μαύρη Θάλασσα χρησιμοποίησαν τον «ασφαλή διάδρομο» που προορίζεται για τη μεταφορά των σιτηρών αλλά και ότι το ένα από αυτά ενδέχεται να εκτοξεύτηκε από «πολιτικό πλοίο». «Τα θαλάσσια μη επανδρωμένα κινούνταν στη ζώνη ασφαλείας του διαδρόμου των σιτηρών», ανέφερε το υπουργείο Άμυνας, προσθέτοντας ότι ανακτήθηκαν τα συντρίμμια τους. Ορισμένα από αυτά είχαν συσκευές πλοήγησης καναδικής κατασκευής και ένα ενδέχεται να εκτοξεύτηκε «από ένα από τα πολιτικά πλοία που έχει ναυλώσει το Κίεβο ή οι Δυτικοί αφέντες του για την εξαγωγή αγροτικών προϊόντων από τα λιμάνια της Ουκρανίας».

Το υπουργείο Άμυνας υποστηρίζει ότι 16 τηλεχειριζόμενα σκάφη επιτέθηκαν στον στόλο της κοντά στη Σεβαστούπολη τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου και ότι Βρετανοί «ειδικοί» του Βασιλικού Ναυτικού βοήθησαν στον συντονισμό αυτής της «τρομοκρατικής επίθεσης», όπως την αποκαλεί. Το Λονδίνο διαψεύδει τον ισχυρισμό αυτόν. Ουκρανοί αξιωματούχοι υπονόησαν ότι η ίδια η Ρωσία μπορεί να ευθύνεται για τις εκρήξεις και να τις χρησιμοποιεί ως πρόσχημα για να αποσυρθεί από τη συμφωνία εξαγωγής των σιτηρών από την Ουκρανία.

Σύμφωνα με τη Μόσχα, που επικαλείται τις πληροφορίες οι οποίες ανακτήθηκαν από τη μνήμη των συσκευών αυτών, «καθορίστηκε ότι η εκτόξευσή των θαλάσσιων σκαφών έγινε από την ακτή κοντά στην πόλη της Οδησσού». Τα σκάφη κινήθηκαν κατά μήκος του «διαδρόμου των σιτηρών» και κατόπιν άλλαξαν πορεία για να κατευθυνθούν στη ρωσική ναυτική βάση της Σεβαστούπολης, της μεγαλύτερης πόλης στη χερσόνησο της Κριμαίας.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αεροφωτογραφία Πόκροβσκ βομβαρδισμένο
ΔΙΕΘΝΗ

Ουκρανία: Επτά νεκροί από ρωσικές επιθέσεις τη νύχτα

Επτά νεκροί στην Ουκρανία μετά από ανταλλαγή πληγμάτων με τη Ρωσία, ενώ η Μόσχα ανέφερε καταστροφή εκατοντάδων ουκρανικών drones και δύο τραυματίες από επίθεση drones, λίγες ώρες ύστερα από συνομιλίες ΗΠΑ-Ρωσίας για τον πόλεμο.
Επίθεση στο Κίεβο
ΔΙΕΘΝΗ

Νέα ανταλλαγή πληγμάτων Ρωσίας-Ουκρανίας μετά τη συνάντηση Πούτιν-Γουίτκοφ

Νέα ανταλλαγή πυραυλικών και drone επιθέσεων σημειώθηκε μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας, με ζημιές σε υποδομές μετρό στο Κίεβο και περιορισμούς κυκλοφορίας, λίγο μετά τις διπλωματικές συνομιλίες για τον τερματισμό του πολέμου.
Επίθεση στο Κίεβο
ΔΙΕΘΝΗ

Νέα πυραυλική επίθεση στο Κίεβο και επίθεση drones στη ρωσική Λίπετσκ

Νέοι ρωσικοί πύραυλοι έπληξαν το Κίεβο, με τραυματίες και ζημιές. Στο Λίπετσκ της Ρωσίας τραυματίστηκε άνδρας από επίθεση drones. Ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε πως το τέλος του πολέμου δεν ήταν ποτέ τόσο κοντά.
Επίθεση στο Κίεβο
ΔΙΕΘΝΗ

Κίεβο: Πυραυλική επίθεση και εκρήξεις στην πρωτεύουσα της Ουκρανίας

Πυραυλική επίθεση ρωσικών δυνάμεων σημειώθηκε απόψε στο Κίεβο, προκαλώντας ζημιές σε σπίτια και πρατήριο βενζίνης κι αναφέρονται τραυματίες. Ο δήμαρχος κάλεσε τους πολίτες να μείνουν στα καταφύγια.
Εγκαταστάσεις φυσικού αερίου
ΔΙΕΘΝΗ

Ρωσικές επιθέσεις σε 400 εγκαταστάσεις της Naftogaz φέτος στην Ουκρανία

Η Ρωσία έχει πραγματοποιήσει φέτος σχεδόν 400 επιθέσεις σε εγκαταστάσεις της ουκρανικής Naftogaz, σύμφωνα με την εταιρεία. Σήμερα, μονάδα φυσικού αερίου στο Χάρκιβ επλήγη από επίθεση ρωσικού drone.