ΓΔ: 2505.37 0.97% Τζίρος: 303.51 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν
Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν μιλά στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, δίπλα σε σημαίες της ΕΕ.

Φον ντερ Λάιεν: Πρώτα το πλαφόν στο αέριο μετά ο νέος δείκτης τιμών

Η πρόεδρος της Κομισιόν σημείωσε ότι «το τρέχον σημείο αναφοράς που καθορίζει τις τιμές του φυσικού αερίου είναι το TTF. Το TTF επικεντρώνεται στο φυσικό αέριο των αγωγών».

Στην ανάγκη για δημιουργία νέου σημείου αναφοράς των τιμών για το LNG αναφέρθηκε η Πρόεδρος της Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν μιλώντας στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο.

Η κ. φον ντερ Λάιεν σημείωσε ότι «το τρέχον σημείο αναφοράς που καθορίζει τις τιμές του φυσικού αερίου είναι το TTF. Το TTF επικεντρώνεται στο φυσικό αέριο των αγωγών. Χρειαζόμαστε ένα νέο, συγκεκριμένο σημείο αναφοράς τιμών για το LNG. Η Επιτροπή θα αναπτύξει τώρα αυτό το συμπληρωματικό σημείο αναφοράς μαζί με την ευρωπαϊκή ρυθμιστική αρχή. Αλλά αυτό χρειάζεται χρόνο. Έτσι, στο μεσοδιάστημα (...) περιορίζουμε τις τιμές μέσω TTF. Αυτό το ονομάζουμε μηχανισμό διόρθωσης της αγοράς. Χθες προτείναμε κατευθυντήριες αρχές ως πρώτο βήμα. Σε αυτή τη βάση, θα προετοιμάσουμε τον λειτουργικό μηχανισμό σε ένα δεύτερο βήμα. Αυτό αφορά στο πλαφόν στο φυσικό αέριο σε επίπεδο χονδρικής».

Ταυτόχρονα, αναφέρθηκε στο Ιβηρικό μοντέλο, λέγοντας ωστόσο ότι ακόμη υπάρχουν ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν.

Επίσης τόνισε ότι «οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να αγοράζουν αέριο μαζί. Γι' αυτό θα αγοράσουμε μαζί φυσικό αέριο σε επίπεδο ΕΕ. Η συγκέντρωση της ζήτησης θα είναι υποχρεωτική για τουλάχιστον το 15% των όγκων που απαιτούνται για την πλήρωση των αποθηκών αερίου. Και οι εμπλεκόμενες εταιρείες ενδέχεται να σχηματίσουν μια κοινοπραξία αγορών φυσικού αερίου».

Παράλληλα, η Πρόεδρος της Κομισιόν, επισήμανε τα μέτρα αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών-μελών.

«Στην ενιαία αγορά μας με άκρως ολοκληρωμένες αλυσίδες εφοδιασμού, μια διαταραχή σε ένα κράτος μέλος έχει τεράστιο αντίκτυπο σε όλα τα κράτη μέλη. Επομένως, η κοινή χρήση φυσικού αερίου σε μια κρίση είναι κρίσιμης σημασίας. Τα κράτη μέλη έχουν ήδη εδώ και πέντε χρόνια υποχρέωση βάσει της νομοθεσίας της ΕΕ να συνάπτουν συμφωνίες αλληλεγγύης. Ωστόσο, μέχρι σήμερα έχουν συμφωνηθεί μόνο 6 από τις 40 πιθανές συμφωνίες. Αυτό απλά δεν είναι αρκετό. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο θα θεσπίσουμε προεπιλεγμένους κανόνες για τα κράτη μέλη. Αυτό θα είναι δεσμευτικό, εφόσον δεν συνάπτουν ατομικές συμφωνίες αλληλεγγύης».

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ανέφερε τέλος ότι ο στόχος είναι η προστασία των Ευρωπαίων από «τον άλλο πόλεμο που ο Πούτιν διεξάγει, τον πόλεμο στην ενέργειά μας».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αλέξανδρος Εξάρχου
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Aktor: «Ένεση» 1 δισ. ευρώ, επενδύσεις σε LNG, FSRU και λιανική ρεύματος

Κεφαλαιακή ενίσχυση σχεδόν 1 δισ. μέσω ΑΜΚ και ομολογιακής έκδοσης για τον όμιλο Aktor για χρηματοδότηση επενδύσεv 3 δισ. σε βάθος 5ετίας. Tα σχέδια σε παραχωρήσεις, LNG, FSRU, ΑΠΕ και η είσοδος στη λιανική ρεύματος.
Αλέξανδρος Εξάρχου και Κωνσταντίνος Ξιφαράς
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Atlantic SEE: Το «σημείο-κλειδί» της συμφωνίας των 9 δισ. με την Venture Global

Το κλειδί της συμφωνίας είναι η δυνατότητα ανακατεύθυνσης φορτίων προς άλλες αγορές από την Atlantic SEE LNG Trade εάν δεν υπάρχει αρκετή ζήτηση. Τι σημαίνει για τον Κάθετο Διάδρομο και την Ελλάδα.
ΔΕΠΑ Εμπορίας
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Η στρατηγική θέση της ΔΕΠΑ Εμπορίας στη νέα γεωγραφία του φυσικού αερίου

Μια σταθερά ενισχυόμενη παρουσία στη χονδρεμπορική αγορά φυσικού αερίου διαμορφώνει η ΔΕΠΑ Εμπορίας μέσα από τη συμμετοχή της σε στρατηγικές υποδομές, την ενεργό παρουσία της στο LNG και την ανάπτυξη διασυνοριακών εμπορικών ροών.
Πλοίο παγοθραυστικό Αρκτική
ΔΙΕΘΝΗ

Η Ρωσία έτοιμη να θέσει σε υπηρεσία το δεύτερο παγοθραυστικό LNG δεξαμενόπλοιο

Το δεύτερο ρωσικό παγοθραυστικό δεξαμενόπλοιο LNG, το «Konstantin Posiet», είναι έτοιμο να τεθεί σε υπηρεσία. Η τελετή καθέλκυσής του θα πραγματοποιηθεί σήμερα στα ναυπηγεία Ζβεζντά της ρωσικής άπω ανατολής.
Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν
ΔΙΕΘΝΗ

Φον ντερ Λάιεν: Νέες κυρώσεις για ενίσχυση της πίεσης στη Ρωσία

Η φον ντερ Λάιεν ανακοίνωσε το 21ο πακέτο κυρώσεων της ΕΕ κατά της Ρωσίας, που στοχεύει σε ενέργεια, χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες, κρυπτονομίσματα, εμπόριο και αλιεία, με στόχο να περιορίσει τη χρηματοδότηση του πολέμου στην Ουκρανία.