ΓΔ: 2530.46 -2.22% Τζίρος: 763.98 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
σημαία Τουρκίας θάλασσα

Η Τουρκία αρνείται τον έλεγχο πλοίων της για τήρηση του εμπάργκο όπλων

Ο εκπρόσωπος της Επιτροπής επισήμανε επιπλέον πως «το γεγονός ότι η "Eιρήνη" δεν μπόρεσε να διενεργήσει αυτούς τους ελέγχους δεν αποδεικνύει στην παρούσα φάση παραβίαση του εμπάργκο».

Η Τουρκία έχει απορρίψει οκτώ φορές αιτήματα της επιχείρησης «Ειρήνη» για επιθεώρηση πλοίων υπό τουρκική σημαία, συμπεριλαμβανομένης αυτής του Matilde A την περασμένη Δευτέρα, ανακοίνωσε σήμερα ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής υπεύθυνος για τις εξωτερικές υποθέσεις, ο Πίτερ Στάνο.

«Λυπούμαστε για την άρνηση της Τουρκίας στο αίτημα της "Ειρήνης" να επιθεωρήσει το εμπορικό πλοίο Matilde A. Η επιχείρηση "Ειρήνη" δρα δυνάμει της απόφασης 2292 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για το εμπάργκο όπλων στη Λιβύη. Όλα τα μέλη του ΟΗΕ έχουν κληθεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να συνεργαστούν σε αυτές τις επιθεωρήσεις», τόνισε ο κ. Στάνο.

Ο εκπρόσωπος της Επιτροπής επισήμανε επιπλέον πως «το γεγονός ότι η "Eιρήνη" δεν μπόρεσε να διενεργήσει αυτούς τους ελέγχους δεν αποδεικνύει στην παρούσα φάση παραβίαση του εμπάργκο, αλλά δείχνει έλλειψη συνεργασίας για την επαλήθευσή του».

Οι αρνήσεις δεν αιτιολογήθηκαν, συμπλήρωσε ο κ. Στάνο προσθέτοντας ότι «οι φιλικές προσεγγίσεις ή τα αιτήματα για επιθεωρήσεις δεν προδικάζουν τη φύση των δραστηριοτήτων των σκαφών που εξετάζονται ή επιθεωρούνται».

«Η επιχείρηση "Ειρήνη" παρακολουθεί στενά ύποπτα πλοία, ανεξαρτήτως προέλευσης, και διενεργεί επιθεωρήσεις σύμφωνα με τις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Συνεχίζουμε να αναφέρουμε όλες αυτές τις περιπτώσεις και όλες τις δραστηριότητές μας στην Επιτροπή Κυρώσεων του ΟΗΕ», καταλήγει στην ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος της Κομισιόν.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ανανεώσιμη ενέργεια ηλιοβασίλεμα
ΔΙΕΘΝΗ

Τουρκία: Στα 120 GW η αιολική και ηλιακή ενέργεια ως το 2035 με νέες επενδύσεις

Η Τουρκία σχεδιάζει ριζικές αλλαγές στο ενεργειακό της σύστημα, με στόχο τα 120 GW σε ηλιακή και αιολική ενέργεια έως το 2035, με έμφαση σε υπεράκτια αιολικά πάρκα και ετήσιους διαγωνισμούς για επενδύσεις 1.000 MW.
Κωνσταντινούπολη πανοραμική θέα
ΔΙΕΘΝΗ

Συνάντηση υπουργών Εξωτερικών στην Κωνσταντινούπολη για ειρήνη στην περιοχή

Στην Κωνσταντινούπολη συναντώνται υπουργοί Εξωτερικών από οκτώ χώρες ευρωπαϊκές και μεσανατολικές για να συζητήσουν λύσεις στην κρίση στα Στενά του Ορμούζ και τη Μαύρη Θάλασσα, λόγω των συνεχιζόμενων περιφερειακών εντάσεων.
Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Ερντογάν: Προσπαθούμε για ειρήνη, κριτική στον ΟΗΕ από την Τουρκία

Ο Ερντογάν επανέλαβε τη βούληση της Τουρκίας να αναλάβει διπλωματικές πρωτοβουλίες σε διεθνείς κρίσεις, επικρίνοντας τον ΟΗΕ και τη δύναμη των μόνιμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας. Συνάντηση ΥΠΕΞ έγινε στην Κωνσταντινούπολη.
Μαρκ Κάρνεϊ στο Καναδά
ΔΙΕΘΝΗ

Καναδάς: Ενστάσεις για ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα στην Τουρκία και πυρηνικό έργο

Ο Καναδός πρωθυπουργός Μαρκ Κάρνεϊ τόνισε ότι έθεσε ζητήματα ΛΟΑΤΚΙ+ σε συνομιλίες με Τουρκία και διευκρίνισε πως οι συμπράξεις δεν σημαίνουν έγκριση πολιτικών. Καλές πιθανότητες έχει η AtkinsRealis για πυρηνικό έργο στην Τουρκία.
Μαρκ Κάρνεϊ στο Καναδά
ΔΙΕΘΝΗ

Καναδάς και Τουρκία υπέγραψαν στρατηγική εταιρική σχέση για εμπόριο και επενδύσεις

Ο Καναδός πρωθυπουργός Μαρκ Κάρνεϊ συναντήθηκε με τον Ταγίπ Ερντογάν στην Τουρκία, αναβαθμίζοντας τις σχέσεις των δύο χωρών σε στρατηγική εταιρική σχέση με επίκεντρο το εμπόριο, την ενέργεια και την άμυνα. Υπογράφηκαν νέες συμφωνίες συνεργασίας.
Πάυλος Μαρινάκης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Π. Μαρινάκης: Η Ελλάδα σέβεται το Διεθνές Δίκαιο και τα δικαιώματα των γειτόνων

Η Ελλάδα απέρριψε την απόφαση της λιβυκής Βουλής που εγκρίνει το τουρκολιβυκό μνημόνιο του 2019, τονίζοντας ότι παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα. Ενημερώθηκαν ΕΕ και ΟΗΕ για τη θέση της χώρας.