ΓΔ: 2056.39 1.02% Τζίρος: 208.33 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:04
ukraine-war
Φώτο: Shutterstock

Ρωσία: Υπάρχουν πολλοί νεκροί στρατιώτες από την επίθεση στο Μπελγορόντ

Ο ουκρανικός στρατός εξακολουθεί να ελέγχει την στρατηγικής σημασίας πόλη Μπαχμούτ στην περιφέρεια του Ντονέτσκ, παρά τις αλλεπάλληλες ρωσικές επιθέσεις, δήλωσε χθες Σάββατο ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Δεν υπάρχουν απώλειες μεταξύ των αμάχων στην επίθεση που πραγματοποιήθηκε σε στρατιωτική βάση στην περιφέρεια του Μπελγκορόντ στη Ρωσία, αλλά πολλοί στρατιώτες σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν, δήλωσε ο κυβερνήτης του Μπελγκορόντ Βιατσεσλάβ Γκάντκοφ σήμερα το πρωί. «Ένα τρομερό γεγονός συνέβη στο έδαφός μας, στο έδαφος μιας από τις στρατιωτικές μονάδες», σημειώνει ο Γκλάντκοφ σε βίντεο που ανήρτησε στην εφαρμογή μηνυμάτων Telegram. «Πολλοί στρατιώτες σκοτώθηκαν και τραυματίστηκαν (...) Μεταξύ των τραυματιών και των νεκρών δεν υπάρχουν κάτοικοι του Μπελγκορόντ», προσθέτει. Ο Γκλάντκοφ δεν διευκρίνισε πόσοι στρατιώτες σκοτώθηκαν από την επίθεση αυτή. Το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων RIA είχε μεταδώσει προηγουμένως επικαλούμενο το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ότι 11 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 15 τραυματίστηκαν.

Ο ουκρανικός στρατός εξακολουθεί να έχει υπό τον έλεγχό του την στρατηγικής σημασίας πόλη Μπαχμούτ στην περιφέρεια του Ντονέτσκ, παρά τις αλλεπάλληλες ρωσικές επιθέσεις, δήλωσε χθες Σάββατο ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο οποίος παραδέχθηκε πάντως ότι η κατάσταση στο Ντονμπάς παραμένει πολύ δύσκολη. Σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του, ο Ζελένσκι ανέφερε πως ρωσικοί πύραυλοι και μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones) εξακολουθούν να σφυροκοπούν ουκρανικές πόλεις, σκορπώντας τον θάνατο και την καταστροφή. Παρότι ο ουκρανικός στρατός έχει ανακαταλάβει εδάφη χιλιάδων τετραγωνικών χιλιομέτρων χάρη στη μεγάλη αντεπίθεση που έχει εξαπολύσει στο ανατολικό και το νότιο τμήμα της χώρας, αξιωματούχοι υπογραμμίζουν ότι η πρόοδος των δυνάμεων του Κιέβου ενδέχεται να επιβραδυνθεί μόλις αρχίσουν να συναντούν πιο σθεναρή αντίσταση από τους εισβολείς. Οι μάχες συνεχίζονται με αμείωτη ένταση στις ανατολικές επαρχίες Ντονέτσκ και Λουχάνσκ, που απαρτίζουν την ευρύτερη βιομηχανική περιοχή του Ντονμπάς, στα σύνορα με τη Ρωσία. Οι ρωσικές δυνάμεις έχουν κατ’ επανάληψη επιχειρήσει να καταλάβουν το Μπαχμούτ, το οποίο βρίσκεται σε μια κεντρική οδική αρτηρία που οδηγεί στις πόλης Σλοβιάνσκ και Κραματόρσκ.

«Οι μάχες συνεχίζονται σε διάφορες περιοχές του μετώπου. Παραμένει πολύ δύσκολη η κατάσταση στις περιφέρειες Ντονέτσκ και Λουχάνσκ», είπε ο πρόεδρος της Ουκρανίας και συμπλήρωσε «οι μεγαλύτερες δυσκολίες εντοπίζονται προς την κατεύθυνση του Μπαχμούτ, όπως και τις προηγούμενες ημέρες. Κρατάμε τις θέσεις μας». Από την πλευρά του, το γενικό επιτελείο Εθνικής Άμυνας της Ουκρανίας ανέφερε σε ανάρτηση στο Facebook ότι ο ουκρανικός στρατός απέκρουσε 11 διαφορετικές επιθέσεις των ρώσων  εισβολέων κοντά στις πόλεις Κραματόρσκ, Μπαχμούτ και Αβντίφκα (βόρεια του Ντονέτσκ). Ο Ζελένσκι σημείωσε πως οι ρωσικές δυνάμεις έπληξαν το τελευταίο 48ωρο επτά διαφορετικές τοποθεσίες. «Ορισμένοι από τους πυραύλους και τα drones καταρρίφθηκαν, αλλά δυστυχώς όχι όλα. Δυστυχώς, υπάρχουν καταστροφές και θύματα», είπε ο ουκρανός πρόεδρος. Το Κίεβο τόνισε την Παρασκευή πως αναμένει αυτόν τον μήνα προηγμένα συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Γερμανία. Ο Ζελένσκι υποστήριξε επίσης ότι σχεδόν 65.000 ρώσοι στρατιώτες έχουν σκοτωθεί από την έναρξη της εισβολής στις 24 Φεβρουαρίου, αριθμός πολύ υψηλότερος από την επίσημη εκτίμηση της Μόσχας (στις 21 Σεπτεμβρίου) για 5.937 νεκρούς. Τον περασμένο Αύγουστο, το αμερικανικό Πεντάγωνο εκτιμούσε ότι οι ρώσοι εισβολείς αριθμούσαν 70-80.000 απώλειες (αναφερόμενο στο άθροισμα νεκρών και τραυματιών).

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σημαία και άγαλμα Ουκρανίας
ΔΙΕΘΝΗ

Ουκρανικές επιθέσεις σε ρωσικά διυλιστήρια Ριαζάν και Ίλσκι με ζημιές

Ο ουκρανικός στρατός επιτέθηκε στα ρωσικά διυλιστήρια Ριαζάν και Ίλσκι, προκαλώντας ζημιές και πυρκαγιές. Είναι η δεύτερη επίθεση στο Ριαζάν μέσα σε μία εβδομάδα, σύμφωνα με τις ουκρανικές ανακοινώσεις.
Το Κρεμλίνο της Μόσχας
ΔΙΕΘΝΗ

Κρεμλίνο: Τα αίτια της ουκρανικής σύγκρουσης πρέπει να αντιμετωπιστούν

Το Κρεμλίνο δήλωσε ότι κάθε ειρηνευτικό σχέδιο για την Ουκρανία πρέπει να αντιμετωπίζει τα βαθύτερα αίτια του πολέμου, ενώ δεν διεξάγονται διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ. Οι ΗΠΑ προτείνουν στην Ουκρανία παραχώρηση εδαφών με αντάλλαγμα εγγυήσεις ασφαλείας.
Πόλεμος Ρωσίας Ουκρανίας
ΔΙΕΘΝΗ

Ρωσία παρέδωσε 1.000 σορούς Ουκρανών στρατιωτών στην Ουκρανία

Η Ρωσία παρέδωσε στην Ουκρανία 1.000 σορούς νεκρών στρατιωτών, όπως ανακοίνωσε η ουκρανική υπηρεσία αιχμαλώτων πολέμου. Η ταυτοποίηση των σορών θα ξεκινήσει σύντομα από ερευνητές του Υπουργείου Εσωτερικών.
Ουκρανικά άρματα μάχης
ΔΙΕΘΝΗ

Γερμανία: Εξοπλισμός Ουκρανίας με συστήματα πυρός μεγάλου βεληνεκούς

Ο καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς δήλωσε πως η Γερμανία θα ενισχύσει στρατιωτικά την Ουκρανία, παρέχοντας νέα συστήματα πυρός και επιπλέον 3 δισ. ευρώ, ενώ τόνισε την ανάγκη καταπολέμησης της διαφθοράς για να παραμείνει αξιόπιστη εταίρος.
Σύγκρουση Ρωσίας Ουκρανίας
ΔΙΕΘΝΗ

Λονδίνο: Στήριξη στις αμερικανικές πρωτοβουλίες ειρήνης για Ουκρανία

Η Βρετανία στηρίζει την προσπάθεια του Τραμπ για τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία και καλεί τη Ρωσία να αποσύρει τα στρατεύματά της, ζητώντας άμεσο τέλος στην εισβολή, σύμφωνα με ανακοίνωση του βρετανικού ΥΠΕΞ.
Σημαίες Ουκρανίας Ρωσίας
ΔΙΕΘΝΗ

Κρεμλίνο: Καμία νέα εξέλιξη σε σχέδιο ειρήνης για Ουκρανία

Το Κρεμλίνο δήλωσε πως οι επαφές με τις ΗΠΑ συνεχίζονται χωρίς νέες εξελίξεις για ειρηνευτικό σχέδιο στην Ουκρανία. Ο Ντ. Πεσκόφ τόνισε ότι δεν έχει γίνει πρόοδος για νέα σύνοδο κορυφής μετά τη συνάντηση Πούτιν-Τραμπ τον Αύγουστο.