ΓΔ: 1397.64 0.00% Τζίρος: 63.79 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 15:57:00 DATA
Φώτο: Shutterstock

«Πάρτι» μερισμάτων από τις πετρελαϊκές, λένε «όχι» σε νέες επενδύσεις

Στους μετόχους επιστρέφουν οι μεγάλες πετρελαϊκές τα υπερκέρδη που εξασφάλισαν με την αύξηση της τιμής του αργού. Θα μοιράσουν συνολικά 30 δισ. δολ. Ταυτόχρονα, αποφεύγουν τις μεγάλες επενδυτικές δαπάνες λόγω στροφής στις ΑΠΕ.

Η εκτίναξη της τιμής του αργού πετρελαίου μπορεί να δημιουργεί μεγάλες δυσκολίες σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά αλλά αποτελεί μία ιδιαίτερα χαρμόσυνη είδηση για τις κορυφαίες πετρελαϊκές εταιρείες, οι οποίες «είδαν» τα κέρδη τους να ενισχύονται εντυπωσιακά. 

Αρκετά μεγάλο μέρος αυτών των κερδών, ύψους 30 δισ. δολαρίων, φροντίζουν να το γυρίσουν στους μετόχους τους μέσω μερισμάτων και επαναγοράς μετοχών, αλλά την ίδια ώρα οι πέντε μεγαλύτερες εξ αυτών, οι οποίες είχαν συνολικά κέρδη 60 δισ. δολάρια στο β’ τρίμηνο του έτους, εμφανίζονται αρκετά απρόθυμες να αυξήσουν σημαντικά τις επενδύσεις τους, με δεδομένη και την παγκόσμια τάση για μείωση της χρήσης ορυκτών καυσίμων και στροφή σε πιο καθαρές μορφές ενέργειας. 

Η συνδυασμένη παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου της BP, της Shell, της TotalEnergies, της Chevron και της Exxon το πρώτο εξάμηνο του 2022 έφτασε τα 14,6 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως, περίπου 10% χαμηλότερα από τα προ πανδημίας επίπεδά της, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Reuters.

Ποντάρουν μόνο σε έργα γρήγορης απόδοσης

Αν και ορισμένες από τις εταιρείες αύξησαν έστω και πολύ προσεκτικά τις δαπάνες τους για φέτος, τα περισσότερα από τα πρόσθετα κονδύλια επικεντρώνονται σε έργα που μπορούν να αρχίσουν να λειτουργούν σε σύντομο χρονικό διάστημα ή να επιταχύνουν τις ημερομηνίες έναρξης για έργα που βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη.

Η TotalEnergies αύξησε την εκτίμηση επενδυτικών δαπανών της για το 2022 κατά 1 δισ. δολ. σε ένα εύρος 16 δισ. δολ., εν μέρει για να επιταχύνει ορισμένα πετρελαϊκά πεδία στην Αγκόλα, όπως τόνισε ο Πάτρικ Πουγιάν, επικεφαλής του πετρελαϊκού ομίλου 

Η BP αυξάνει τις δαπάνες κατά 500 εκατ. δολ. φέτος, κυρίως για να αυξήσει τη βραχυπρόθεσμη παραγωγή στη χερσαία λεκάνη φυσικού αερίου των ΗΠΑ και στον Κόλπο του Μεξικού. Ωστόσο, ο προϋπολογισμός επενδυτικών δαπανών της BP για το 2022 των 14-15 δισ. δολ. θα παραμείνει αμετάβλητος και δεν αλλάζει τον στόχο της για μείωση της παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου κατά 40% έως το 2030 ως μέρος της φιλοδοξίας της να στραφεί σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και παραγωγή χαμηλών εκπομπών άνθρακα. Περίπου τα δύο τρίτα του προϋπολογισμού της BP προορίζονται για το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο το 2022.

Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας τον Μάιο του 2021 εκτίμησε ότι οι επενδυτές δεν θα πρέπει να χρηματοδοτήσουν νέα έργα προμήθειας πετρελαίου, φυσικού αερίου και άνθρακα, εάν ο κόσμος θέλει να φτάσει τις καθαρές μηδενικές εκπομπές μέχρι τα μέσα του αιώνα για να προσπαθήσει να επιβραδύνει την κλιματική αλλαγή.

Τρεις στις πέντε μεγάλες εταιρείες θα αυξήσουν την παραγωγή

Πάντως οι εταιρείες αντιδρούν με διαφορετικό τρόπο στις προκλήσεις, καθώς οι Exxon, Chevron και TotalEnergies σχεδιάζουν να επεκτείνουν την παραγωγή τα επόμενα χρόνια, ενώ η BP και η Shell στοχεύουν να διατηρήσουν την παραγωγή σε μεγάλο βαθμό σταθερή.

Η Exxon αναμένει ότι η παραγωγή της το 2022 θα παραμείνει αμετάβλητη στα 3,8 εκατ. βαρέλια ημερησίως,  αλλά σχεδιάζει να αυξήσει την παραγωγή της στα 4,2 εκατ. έως το 2027, με το μεγαλύτερο μέρος της ανάπτυξης να προέρχεται από την ανάπτυξη σχιστολιθικού πετρελαίου στις ΗΠΑ.

Η Chevron, η οποία επενδύει σε μεγάλο βαθμό στη λεκάνη της Πέρμιας των ΗΠΑ και στο Καζακστάν, σχεδιάζει ετήσια αύξηση παραγωγής κατά 3% τα επόμενα 5 χρόνια για να φτάσει τα 3,5 εκατ. βαρέλια από 2,9 εκατ. που είναι σήμερα. 

Η φετινή άνοδος των τιμών της ενέργειας είναι εν μέρει το αποτέλεσμα χρόνιων υποεπενδύσεων, που σήμαινε ότι όταν η ζήτηση ανέκαμψε από τα lockdown της πανδημίας, οι αγορές ενέργειας ήταν πολύ σφιχτές ακόμη και πριν από τη διαταραχή που προκλήθηκε από τον πόλεμο στην Ουκρανία. Λίγο μετά την έναρξη της εισβολής από τη Ρωσία, τον Φεβρουάριο  οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη έφθασαν σε υψηλά ρεκόρ και το brent σε υψηλά 14 ετών.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Η startup που θέλει να φέρει μικρούς φθηνούς πυρηνικούς αντιδραστήρες

Η Aalo Atomics θέλει να δημιουργήσει πυρηνικούς αντιδραστήρες που θα μπορούν να τοποθετηθούν γρήγορα μέσα σε giga factories. Θα είναι πιο φθηνοί και θα παράγουν 10% περισσότερη ενέργεια από αντίστοιχες τεχνολογίες.
ΔΙΕΘΝΗ

Πυρετός deals από μεγάλους του πετρελαίου για τα σχιστολιθικά κοιτάσματα

Οι ισχυρότερες πετρελαϊκές εταιρείες (Big Oil) στις ΗΠΑ διαθέτουν τεράστια ποσά για να εξαγοράσουν μικρότερους παραγωγούς πετρελαίου από σχιστολιθικά κοιτάσματα. Ποιες συμφωνίες έχουν ήδη ολοκληρωθεί.