ΓΔ: 2613.22 0.11% Τζίρος: 105.81 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 13:37:39
Epitokia, Rates
Φωτο: Shutterstock

Τρίτη αύξηση επιτοκίων από την Κεντρική Τράπεζα της Αυστραλίας

Η αύξηση ήταν κατά 50 μονάδες βάσης, με το βασικό επιτόκιο να διαμορφώνεται στο 1,85% και την τράπεζα να προειδοποιεί για την πορεία της οικονομίας.

Στην τρίτη διαδοχική αύξηση επιτοκίων, κατά 50 μονάδες βάσης, προχώρησε η Κεντρική Τράπεζα της Αυστραλίας, προειδοποιώντας, ταυτόχρονα, ότι η οικονομία εξακολουθεί να βρίσκεται αντιμέτωπη με αρκετές δυσκολίες λόγω του υψηλού πληθωρισμού. 

«Η διοίκηση της τράπεζας έχει ως βασική της προτεραιότητα την επιστροφή του πληθωρισμού στο 2%-3% με τον καιρό, ενώ διατηρεί την οικονομία σε τροχιά ανάπτυξης. Ο δρόμος για την επίτευξη αυτής της ισορροπίας είναι στενός και σκεπάζεται από αβεβαιότητα», τόνισε ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας, Φίλιπ Λόου.

Το βασικό επιτόκιο αυξήθηκε από το 1,35% στο 1,85%, και διαμορφώνεται πολύ πάνω από τα επίπεδα που βρισκόταν λίγο πριν από την πανδημία και πιο κοντά στο 2,5%, ένα επίπεδο για το οποίο ο Λόου δήλωσε προσφάτως ότι θα αντιπροσωπεύει μια ουδέτερη πολιτική.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η κεντρική τράπεζα έχει  αυξήσει τα επιτόκια κατά 175 μονάδες βάσης από τον Μάιο, στον ταχύτερο ρυθμό αύξησης από το μέσον της δεκαετίας του 1990, ενώ παράλληλα έχει δεχθεί σφοδρή κριτική ότι άργησε να αντιδράσει στην άνοδο του πληθωρισμού. 

Ο δείκτης τιμών καταναλωτή διαμορφώθηκε στο 6,1% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, ενώ ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας αναμένει ο πληθωρισμός να κορυφωθεί στο 8% αυτό το έτος, προτού υποχωρήσει ξανά κοντά στον στόχο, μέχρι το 2024, ενώ σύμφωνα με το βασικό σενάριο της κεντρικής τράπεζας η ανάπτυξη θα διαμορφωθεί φέτος στο 3,25% και θα υποχωρήσει στο 1,75% την επόμενη 2ετία. 
 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ζυγαριά δικαιοσύνης ξύλινη σφύρα
ΔΙΕΘΝΗ

Αυστραλία: Στο δικαστήριο ο δράστης της επίθεσης κατά της βουλευτή Χέινς

Στο δικαστήριο βρέθηκε ο 43χρονος οδηγός που παρέσυρε τη βουλευτή Έλεν Χέινς στη Γουανγκαράτα. Της απαγγέλθηκαν κατηγορίες για επικίνδυνη οδήγηση, πρόκληση βλάβης, βία κατά λειτουργού και κατοχή/καλλιέργεια κάνναβης.
Ελένη Ράπτη πορτρέτο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ελληνίδες ενώνουν δυνάμεις κατά της βίας σε Ελλάδα και διασπορά

Στο επίκεντρο εκδήλωσης βρέθηκαν η αντιμετώπιση της έμφυλης βίας και η στήριξη των γυναικών. Τονίστηκε ο ρόλος της εκπαίδευσης και των δικτύων βοήθειας, ενώ παρουσιάστηκαν δράσεις του Υπουργείου για ασφαλή φιλοξενία θυμάτων.
Αυστραλιανό κοινοβούλιο εξωτερικό
ΔΙΕΘΝΗ

Αυστραλία: Νομοσχέδιο για την προστασία παιδιών από big tech

Νομοσχέδιο της αυστραλιανής κυβέρνησης ζητά από πλατφόρμες όπως το Facebook και το TikTok να επιτρέπουν στους χρήστες να απενεργοποιούν αλγόριθμους και ενισχύει τα μέτρα προστασίας των ανηλίκων από επιβλαβές διαδικτυακό περιεχόμενο.
Αντώνι Αλμπανέζι πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Αυστραλία: Θα αποτρέψουμε ζωντανή μετάδοση της εκτέλεσης στη Φορτ Χουντ

Η Αυστραλία θα προσπαθήσει να εμποδίσει τη μετάδοση της εκτέλεσης του Νιντάλ Χασάν, που σκότωσε 13 άτομα το 2009, καθώς ο Αυστραλός πρωθυπουργός χαρακτήρισε το γεγονός αποτρόπαιο. Η εκτέλεση θα είναι η πρώτη από το 1961.
Σημαίες Ουκρανίας Ρωσίας
ΔΙΕΘΝΗ

ΕΕ και Αυστραλία υπέρ ενεργειακής εκεχειρίας Ρωσίας-Ουκρανίας

Η Κάγια Κάλας επικρότησε την ανακοίνωση ενεργειακής εκεχειρίας Ρωσίας-Ουκρανίας, αν και τόνισε πως προτιμούσε να αφορά και ανθρώπινες ζωές. Εξέφρασε επιφυλάξεις για τη στάση της Ρωσίας και ζήτησε αυστηρότερες κυρώσεις από τις ΗΠΑ.