ΓΔ: 2206.3 -0.21% Τζίρος: 281.33 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Φώτο: Shutterstock

Συνάντηση ανάμεσα σε Πούτιν – Ερντογάν στο Σότσι στις 5 Αυγούστου

Η αιφνιδιαστική συνάντηση στο θέρετρο στις ακτές της Μαύρης Θάλασσας έρχεται επίσης καθώς ο Τούρκος πρόεδρος απειλεί από τον Μάιο να εξαπολύσει επίθεση στη βορειοανατολική Συρία.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα συναντηθεί με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν στις 5 Αυγούστου στο Σότσι της Ρωσίας, ανακοίνωσαν σήμερα η τουρκική προεδρία και ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

Σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax, που επικαλείται τον Πεσκόφ, οι δύο ηγέτες θα συζητήσουν περιφερειακά προβλήματα και τις διμερείς σχέσεις.

Οι δύο ηγέτες συναντήθηκαν τελευταία φορά στις 19 Ιουλίου στην Τεχεράνη, τρεις ημέρες πριν από την υπογραφή μιας συμφωνίας ανάμεσα στη Μόσχα, το Κίεβο, την Άγκυρα και τα Ηνωμένα Έθνη για την επανάληψη του εμπορίου ουκρανικών σιτηρών μέσω της Μαύρης Θάλασσας, που είχε σταματήσει μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Το κοινό κέντρο συντονισμού (JCC) για την επανάληψη των εξαγωγών σιτηρών αναμένεται να ανοίξει με μια τελετή στην Κωνσταντινούπολη αύριο, Τετάρτη, ανακοίνωσε νωρίτερα σήμερα το τουρκικό υπουργείο Άμυνας.

Η αιφνιδιαστική συνάντηση Ερντογάν - Πούτιν στο θέρετρο Σότσι στις ακτές της Μαύρης Θάλασσας έρχεται επίσης καθώς ο Τούρκος πρόεδρος απειλεί από τον Μάιο να εξαπολύσει επίθεση στη βορειοανατολική Συρία για να δημιουργήσει μια ζώνη ασφαλείας 30 χιλιομέτρων στα σύνορα της χώρας με σκοπό για να κρατήσει μακριά τους Κούρδους μαχητές του PKK και τους συμμάχους τους.

Το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK) χαρακτηρίζεται τρομοκρατική οργάνωση από την Τουρκία, τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στην Τεχεράνη, ο Ερντογάν φάνηκε αποφασισμένος να πραγματοποιήσει αυτή την επίθεση παρά την επανειλημμένη αντίθεση του προέδρου Πούτιν και του Ιρανού προέδρου Εμπραχίμ Ραϊσί οι οποίοι υποστηρίζουν πολιτοφυλακές στην περιοχή.

Ωστόσο, οι τρεις αρχηγοί κρατών υπέγραψαν κοινό ανακοινωθέν υποστηρίζοντας σιωπηρά την Άγκυρα, λέγοντας ότι «απορρίπτουν όλες τις παράνομες πρωτοβουλίες αυτοδιάθεσης».

Έδειξαν «την προθυμία τους να αντιταχθούν στις αυτονομιστικές φιλοδοξίες που θα μπορούσαν να υπονομεύσουν την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Συρίας» και να απειλήσουν την ασφάλεια των γειτονικών χωρών με «διασυνοριακές επιθέσεις και εισβολές».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

δεξαμενόπλοιο Αφραμαξ στη Μαύρη Θάλασσα
ΔΙΕΘΝΗ

Τουρκικό δεξαμενόπλοιο στη Μαύρη Θάλασσα δέχθηκε επίθεση από drone

Δεξαμενόπλοιο με προορισμό τη Ρωσία δέχθηκε σήμερα επίθεση με drone στη Μαύρη Θάλασσα, χωρίς τραυματισμούς ή ρύπανση. Ζήτησε βοήθεια από την τουρκική ακτοφυλακή και άλλαξε πορεία, σύμφωνα με τη Lloyd's List Intelligence.
Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και Ντόναλντ Τραμπ
ΔΙΕΘΝΗ

Ερντογάν και Τραμπ μιλούν τη Δευτέρα με ατζέντα Ουκρανία και Γάζα

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε ότι τη Δευτέρα θα μιλήσει τηλεφωνικά με τον Ντόναλντ Τραμπ για Ουκρανία Ρωσία και Γάζα. Ο Χακάν Φιντάν θα συμμετάσχει στη συνάντηση των χωρών που στηρίζουν το Κίεβο στο Παρίσι.
Μη επανδρωμένο αεροσκάφος UAV
ΔΙΕΘΝΗ

Τουρκία: Κατάρριψη δεύτερου ρωσικού drone σε μία εβδομάδα στη Νικομήδεια

Μη επανδρωμένο ρωσικό αεροσκάφος τύπου Orlan-10 συνετρίβη στη Νικομήδεια Τουρκίας, όπως επιβεβαίωσε το υπουργείο Εσωτερικών. Είναι το δεύτερο τέτοιο περιστατικό στη χώρα σε διάστημα μίας εβδομάδας.
Περιπλανώμενο πυρομαχικό drone
ΔΙΕΘΝΗ

Κίεβο: Η Μόσχα επιτέθηκε με drone σε τουρκικό πλοίο, λέει η Ουκρανία

Η Ουκρανία κατηγόρησε τη Ρωσία ότι έπληξε τουρκικό φορτηγό πλοίο με drone στη Μαύρη Θάλασσα, χωρίς τραυματίες. Το πλοίο, που μετέφερε ηλιέλαιο στην Αίγυπτο, συνέχισε το ταξίδι του παρά τις ζημιές.
Nord Stream 2 αγωγός
ΔΙΕΘΝΗ

Η Άγκυρα ζητά τερματισμό επιθέσεων σε πλοία και υποδομές στην Ουκρανία

Η Τουρκία κάλεσε σε άμεσο τερματισμό του πολέμου Ρωσίας-Ουκρανίας, μετά από επίθεση σε τουρκικό φορτηγό πλοίο στο Τσορνομόρσκ. Ζητά να σταματήσουν οι επιθέσεις που απειλούν τη ναυσιπλοΐα και τις ενεργειακές υποδομές στη Μαύρη Θάλασσα.