ΓΔ: 2657.89 0.98% Τζίρος: 72.24 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 12:21:37
ukraine-war
Φώτο: Shutterstock

Οι ΗΠΑ στέλνουν επιπλέον πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς στην Ουκρανία

Η Δύση έχει προμηθεύσει την Ουκρανία με μεγαλύτερου βεληνεκούς πυροβολικό και συστήματα πολλαπλών εκτοξευτήρων. Η Ουκρανία λέει ότι έχει πραγματοποιήσει επιτυχώς πλήγματα σε 30 ρωσικές υποδομές.

ΗΠΑ θα στείλουν τέσσερα επιπλέον συστήματα πυραύλων πυροβολικού υψηλής κινητικότητας (HIMARS) στην Ουκρανία, δήλωσε σήμερα ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν, στο πλαίσιο του τελευταίου στρατιωτικού πακέτου για την ενίσχυση του Κιέβου που αντιμετωπίζει σφοδρό σφυροκόπημα από τις ρωσικές δυνάμεις.

Ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού νωρίτερα αυτή την εβδομάδα έδωσε εντολή στους στρατηγούς του να δώσουν προτεραιότητα στην καταστροφή των πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς και των όπλων πυροβολικού της Ουκρανίας, αφού τα όπλα που προμήθευσε η Δύση χρησιμοποιήθηκαν για να πλήξουν τις ρωσικές γραμμές ανεφοδιασμού.

Περίπου πέντε μήνες από τότε που ο πρόεδρος Πούτιν έδωσε την εντολή για την εισβολή, οι ρωσικές δυνάμεις προελαύνουν στην περιοχή Ντονμπάς της ανατολικής Ουκρανίας καταλαμβάνοντας το ένα πέμπτο της χώρας.

«(Θα) συνεχίσουμε να βρίσκουμε καινοτόμους τρόπους για να διατηρήσουμε τη μακροπρόθεσμη υποστήριξή μας προς τους γενναίους άνδρες και γυναίκες των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων και θα προσαρμόσουμε τη βοήθειά μας ώστε να διασφαλίσουμε ότι η Ουκρανία θα διαθέτει την τεχνολογία, τα πυρομαχικά και τη δύναμη πυρός για να υπερασπιστεί τον εαυτό της», δήλωσε ο Όστιν κατά την έναρξη μιας τηλεδιάσκεψης με τους συμμάχους για την Ουκρανία.

Η Δύση έχει προμηθεύσει την Ουκρανία με μεγαλύτερου βεληνεκούς πυροβολικό και συστήματα πολλαπλών εκτοξευτήρων πυραύλων για να βοηθήσει το Κίεβο να αντέξει παρά την υπεροχή του ρωσικού πυροβολικού σε αριθμό και πυρομαχικά. Η Ουκρανία λέει ότι έχει πραγματοποιήσει επιτυχώς πλήγματα σε 30 ρωσικές υποδομές και κόμβους εφοδιασμού, χρησιμοποιώντας συστήματα πολλαπλών εκτοξευτήρων πυραύλων τα οποία προμηθεύτηκε από τη Δύση.

Τα συστήματα HIMARS έχουν μεγαλύτερο βεληνεκές και είναι πιο ακριβή από το πυροβολικό σοβιετικής εποχής που είχε η Ουκρανία στο οπλοστάσιό της.

Ο Όστιν δήλωσε ότι το νέο πακέτο θα περιλαμβάνει επίσης βλήματα για συστήματα πολλαπλών εκτοξεύσεων πυραύλων καθώς και πυρομαχικά πυροβολικού. Με το τελευταίο πακέτο, ο συνολικός αριθμός των HIMARS που έχουν παραδώσει οι Ηνωμένες Πολιτείες στην Ουκρανία ανέρχεται σε 16.

Οι ΗΠΑ έχουν δώσει 8 δισεκατομμύρια δολάρια σε βοήθεια για την ασφάλεια από την έναρξη του πολέμου, εκ των οποίων 2,2 δισεκατομμύρια δολάρια τον τελευταίο μήνα.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Έκρηξη στην Ουκρανία
ΔΙΕΘΝΗ

Δύο νεκροί σε ρωσικό διυλιστήριο, απώλειες και στα σύνορα με Ουκρανία

Ουκρανικά drones σκότωσαν δύο άτομα και προκάλεσαν πυρκαγιά σε διυλιστήριο στην περιφέρεια Κρασναντάρ, σύμφωνα με τις ρωσικές αρχές. Τα συντρίμμια έπεσαν κοντά σε σιδηροδρομικό σταθμό, ενώ ζημιές υπέστησαν δέκα σπίτια.
Λιμάνι του Οδησσού
ΔΙΕΘΝΗ

Μόσχα: Χτυπήσαμε φορτηγό πλοίο στο λιμάνι της Οδησσού

Ο ρωσικός στρατός ανακοίνωσε πλήγμα σε φορτηγό πλοίο με φερόμενο στρατιωτικό φορτίο στο λιμάνι της Οδησσού στη Μαύρη Θάλασσα. Η ταυτότητα του πλοίου δεν αποκαλύφθηκε και ο ισχυρισμός δεν έχει επαληθευτεί ανεξάρτητα.
Βολοντίμιρ Ζελένσκι ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Ζελένσκι: Ανοικτό το ενδεχόμενο συνομιλιών με Ρωσία για Μαύρη Θάλασσα

Ο Ζελένσκι προανήγγειλε διπλωματικές συνομιλίες με τη Ρωσία για τις συνεχιζόμενες επιθέσεις στη Μαύρη Θάλασσα και την ενίσχυση της αντιαεροπορικής άμυνας. Τρία ή τέσσερα πλοία κινούνται καθημερινά από το λιμάνι της Οδησσού.
Βολοντίμιρ Ζελένσκι ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Ζελένσκι: Κάλυψη 27 δισ. ευρώ για άμυνα ζητά από συμμάχους η Ουκρανία

Ο Ζελένσκι κάλεσε τους συμμάχους να παραδώσουν αντιαεροπορικά συστήματα πριν τον χειμώνα και να συμβάλουν στην κάλυψη χρηματοδοτικού κενού 27 δισ. ευρώ για την άμυνα, υπενθυμίζοντας τα δεσμευμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία.
Κατεστραμμένο εργοστάσιο έκρηξη
ΔΙΕΘΝΗ

Ουκρανία: Πλήγμα σε ρωσικό στρατιωτικό εργοστάσιο στο Ροστόφ

Ο ουκρανικός στρατός έπληξε τη νύχτα ρωσικό στρατιωτικό εργοστάσιο στην περιοχή Ροστόφ, προκαλώντας πυρκαγιά, σύμφωνα με το Γενικό Επιτελείο. Το εργοστάσιο παρήγαγε πυρομαχικά και συστήματα πυραύλων.