ΓΔ: 2132.56 0.10% Τζίρος: 267.45 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
ukraine-war
Φώτο: Shutterstock

Αντεπίθεση των ουκρανικών δυνάμεων στην περιοχή της Χερσώνας

Το Ιράν θα ενισχύσει τις ρωσικές δυνάμεις με την παράδοση εκατοντάδων drones καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει τεράστιο κόστος για τη Μόσχα σύμφωνα με τον σύμβουλο εθνικής ασφαλείας του Λευκού Οίκου Τζέικ Σάλιβαν.

Τουλάχιστον έξι άνθρωποι σκοτώθηκαν και δεκάδες άλλοι τραυματίστηκαν σε επίθεση των ουκρανικών ένοπλων δυνάμεων χθες Δευτέρα στην ελεγχόμενη από τα ρωσικά στρατεύματα κοινότητα Νοβά Καχόβκα, στην περιφέρεια της Χερσώνας, ενώ το Ιράν σπεύδει να ενισχύσει τις ρωσικές δυνάμεις στον πόλεμο της Ουκρανίας.

«Υπάρχουν έξι άνθρωποι που επιβεβαιώθηκε (σ.σ: πως είναι νεκροί). Πολλές δεκάδες άλλοι τραυματίστηκαν, έχουν πληγές από θραύσματα, εκδορές», είπε στο ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS ο Βλαντίμιρ Λεόντιεφ, επικεφαλής της προσκείμενης στους Ρώσους πολιτικοστρατιωτικής διοίκησης της περιφέρειας της Χερσώνας.

«Υπάρχουν ακόμη πολλοί άνθρωποι παγιδευμένοι κάτω από τα συντρίμμια. Οι τραυματίες διακομίζονται σε νοσοκομεία, όμως πολλοί έχουν αποκλειστεί στα διαμερίσματά τους και στα σπίτια τους», πρόσθεσε ο κ. Λεόντιεφ. Η επίθεση προκάλεσε έκρηξη σε αποθήκες με λίπασμα, πέρα από το ότι έπληξε κτίρια, κατά τον ίδιο.

Ο Σερχίι Μπρατσούκ, εκπρόσωπος των περιφερειακών αρχών της Οδησσού, ανέφερε μέσω Telegram πως η Νοβά Καχόβκα είναι πλέον «μείον» μια αποθήκη πυρομαχικών.

Το πρακτορείο ειδήσεων Reuters επισημαίνει ότι δεν είναι σε θέση να επαληθεύσει τις πληροφορίες αυτές με ανεξάρτητο τρόπο. Αφότου άρχισε η εισβολή του στρατού της Ρωσίας στην Ουκρανία την 24η Φεβρουαρίου, οι δύο πλευρές αλληλοκατηγορούνται συχνά πως βάζουν στο στόχαστρο άμαχους.

Την ίδια ώρα το Ιράν θα παραδώσει εκατοντάδες drones στη Ρωσία, η οποία δυσκολεύεται να επιταχύνει την προέλασή της στην ανατολική Ουκρανία εξαιτίας της σθεναρής αντίστασης που συναντά, υποστήριξε χθες Δευτέρα ο Τζέικ Σάλιβαν, ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Λευκού Οίκου.

«Οι πληροφορίες μας υποδεικνύουν ότι η ιρανική κυβέρνηση ετοιμάζεται να παραδώσει στη Ρωσία ως και εκατοντάδες UAVs, συμπεριλαμβανομένων οπλισμένων τέτοιων αεροσκαφών, σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα», δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Ουάσινγκτον.

Οι πληροφορίες της κυβέρνησης των ΗΠΑ «υποδεικνύουν επίσης ότι το Ιράν ετοιμάζεται να εκπαιδεύσει τις ρωσικές δυνάμεις στον χειρισμό αυτών των UAVs και ότι οι πρώτες συνεδρίες εκπαίδευσης επρόκειτο να ξεκινήσουν αρχές Ιουλίου», συνέχισε ο κ. Σάλιβαν, τονίζοντας ότι αγνοεί εάν έχουν παραδοθεί ήδη τηλεκατευθυνόμενα μη επανδρωμένα αεροσκάφη από την Τεχεράνη στη Μόσχα.

Σύμφωνα με τον σύμβουλο εθνικής ασφαλείας της αμερικανικής προεδρίας, τέτοια ιρανικά αεροσκάφη χρησιμοποιούνται από τους σιίτες αντάρτες Χούθι της Υεμένης «για να επιτίθενται στη Σαουδική Αραβία».

Η εισβολή στην Ουκρανία έχει τεράστιο κόστος για τη Μόσχα, η οποία σύμφωνα με τον κ. Σάλιβαν έχει πολλά προβλήματα στη συντήρηση του οπλισμού της, καθώς οι ρωσικές δυνάμεις αποκόπτουν αργά κομμάτια του Ντονμπάς, όπως είναι γνωστή η ανατολική Ουκρανία.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κατεστραμμένο κτίριο πολέμου
ΔΙΕΘΝΗ

Τέσσερις νεκροί από ρωσική αεροπορική επίθεση κοντά στο Κίεβο

Τουλάχιστον τέσσερις νεκροί και 15 τραυματίες σημειώθηκαν από ρωσική αεροπορική επίθεση έξω από το Κίεβο τη νύχτα, με στόχους κατοικίες, σχολεία και υποδομές σε τέσσερις συνοικίες, σύμφωνα με τις αρχές.
Βολοντίμιρ Ζελένσκι ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Ζελένσκι: Θέλουμε ένα Ιράν που δεν συνεργάζεται με τη Ρωσία

Ο Ζελένσκι συνάντησε στο Παρίσι τον Ρεζά Παχλαβί και τόνισε ότι η Ουκρανία επιθυμεί ένα ελεύθερο Ιράν, που δεν συνεργάζεται με τη Ρωσία ή αποσταθεροποιεί την περιοχή, σύμφωνα με ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ.
Ρώσος διαπραγματευτής σε ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Ζήτησαν αναβολή τριμερών συνομιλιών Ουκρανίας-Ρωσίας, λέει ο Ζελένσκι

Ο Ζελένσκι δήλωσε ότι οι ΗΠΑ ζήτησαν να αναβληθούν οι τριμερείς συνομιλίες με τη Ρωσία λόγω της κατάστασης στη Μέση Ανατολή. Η Ρωσία αντιπροτείνει ως τόπο διεξαγωγής την Ελβετία ή την Τουρκία, όχι τις ΗΠΑ.
Βλαντιμίρ Πούτιν πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Πούτιν: Στο Συμβούλιο Ασφαλείας η προστασία κρίσιμων υποδομών μετά τις επιθέσεις

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν συζήτησε με το Συμβούλιο Ασφαλείας μέτρα για την προστασία κρίσιμων υποδομών, μετά τα ουκρανικά πλήγματα σε εργοστάσια, ενεργειακές εγκαταστάσεις και τερματικούς σταθμούς.
Το Κρεμλίνο της Μόσχας
ΔΙΕΘΝΗ

Ρωσία: Διαμαρτυρία της Μόσχας σε Βρετανία και Γαλλία για πυραύλους Storm Shadow

Το ρωσικό ΥΠΕΞ κάλεσε τους πρεσβευτές Βρετανίας και Γαλλίας για να διαμαρτυρηθεί για ουκρανική πυραυλική επίθεση με Storm Shadow στο Μπριάνσκ, χαρακτηρίζοντας την ενέργεια πρόκληση που υπονομεύει ειρηνευτική συμφωνία στην Ουκρανία.