ΓΔ: 2265.13 -0.49% Τζίρος: 245.42 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Βολοντίμιρ Ζελένσκι συνέντευξη
Φώτο: Shutterstock

Ο Ζελένσκι απαίτησε να εκδιωχθεί η Ρωσία από τις τάξεις του ΟΗΕ

Η Ρωσία δεν πρέπει να επιτραπεί να παραμένει στο ΣΑ του ΟΗΕ όσο συνεχίζει την «τρομοκρατία» εναντίον των Ουκρανών αμάχων, δήλωσε ο Ουκρανός πρόεδρος κατά τη διάρκεια παρέμβασής του μέσω βιντεοσύνδεσης.

Ο Oυκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι απαίτησε χθες απευθυνόμενος στο Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών να αναληφθεί δράση εναντίον της Ρωσίας, κράτους που είναι μόνιμο μέλος του, από τους 14 εταίρους της.

Η Ρωσία δεν πρέπει να επιτραπεί να παραμένει στο ΣΑ του ΟΗΕ όσο συνεχίζει την «τρομοκρατία» εναντίον των Ουκρανών αμάχων, δήλωσε ο κ. Ζελένσκι κατά τη διάρκεια παρέμβασής του μέσω βιντεοσύνδεσης στη συνεδρίαση του κορυφαίου οργάνου του διεθνούς οργανισμού στη Νέα Υόρκη.

Υποστήριξε πως ο ΟΗΕ θα πρέπει να θεσπίσει την έννοια του κράτους τρομοκράτη ώστε η Ρωσία να χαρακτηριστεί τέτοιο. Ακόμη απαίτησε «να ιδρυθεί (διεθνές ειδικό) δικαστήριο για να ερευνήσει όλα όσα έκαναν τα ρωσικά στρατεύματα εναντίον των Ουκρανών». Αναφέρθηκε σε πολλές ρωσικές επιθέσεις στην Ουκρανία που είχαν αποτέλεσμα να σκοτωθούν άμαχοι, παιδιά, γυναίκες και ηλικιωμένοι.

Η συνεδρίαση του ΣΑ συγκλήθηκε μετά το πυραυλικό πλήγμα σε εμπορικό κέντρο στην Κρεμεντσούκ τη Δευτέρα, με αποτέλεσμα τουλάχιστον 20 άμαχοι να σκοτωθούν και δεκάδες άλλοι να τραυματιστούν, κατά το Κίεβο.

Ο αναπληρωτής πρεσβευτής της Ρωσίας στα Ηνωμένα Έθνη, ο Ντμίτρι Πολιάνσκι, αντέδρασε οργισμένα στην παρέμβαση του ουκρανού προέδρου, τονίζοντας πως προστέθηκε στο πρόγραμμα την τελευταία στιγμή από την αλβανική προεδρία, χωρίς να έχει υπάρξει καμία ενημέρωση ή έγκριση από τα κράτη μέλη του ΣΑ, κατά παραβίαση του πρωτοκόλλου και της πρακτικής των εργασιών του. «Το Συμβούλιο Ασφαλείας δεν θα έπρεπε να μετατρέπεται σε πλατφόρμα προκειμένου ο πρόεδρος Ζελένσκι να ζητάει κι άλλα όπλα από το NATO», επιχειρηματολόγησε.

Εξάλλου, στο μαγνητοσκοπημένο διάγγελμά του που μεταφορτώθηκε στην πλατφόρμα Telegram χθες βράδυ, ο κ. Ζελένσκι μίλησε για «στοχευμένο» πλήγμα στο εμπορικό κέντρο στην Κρεμεντσούκ, «που προφανώς διατάχθηκε», με στόχο «να σκοτώσει όσο περισσότερους (άμαχους) ήταν δυνατό». Σύμφωνα με τον ίδιο, 2.811 ρωσικοί πύραυλοι έχουν πλήξει ουκρανικές πόλεις, πέρα από τις βόμβες και τα βλήματα του πυροβολικού.

Η Ρωσία διέψευσε ότι το εμπορικό κέντρο ήταν στόχος των πληγμάτων στην Κρεμεντσούκ, με τον υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ να δηλώνει ότι «πύραυλοι υψηλής ακρίβειας» έπληξαν εργοστασιακά κτίρια στην πόλη όπου βρίσκονταν αποθηκευμένα δυτικά όπλα και πυρομαχικά.

Ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας, ο Ιγκόρ Κονασένκοφ, ανέφερε ότι η έκρηξη πυραύλου που χτύπησε τον στόχο του προκάλεσε την πυρκαγιά στο εμπορικό κέντρο «εκτός λειτουργίας», κατ’ αυτόν.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σημαίες Ουκρανίας Ρωσίας
ΔΙΕΘΝΗ

Συνεχίζονται αύριο στο Αμπού Ντάμπι οι συνομιλίες Ουκρανίας-Ρωσίας

Ουκρανοί και Ρώσοι διαπραγματευτές συναντήθηκαν στο Αμπού Ντάμπι για να συζητήσουν το εδαφικό ζήτημα, χωρίς να καταγραφεί πρόοδος. Οι συνομιλίες συνεχίζονται αύριο, ενώ η Ουκρανία αντιμετωπίζει σοβαρή ενεργειακή κρίση.
Κατεστραμμένο κτίριο Ουκρανία
ΔΙΕΘΝΗ

Ουκρανία: Οι ρωσικές απώλειες φτάνουν τους 165.661 νεκρούς (BBC)

Το BBC και το mediazona, με τη βοήθεια εθελοντών, έχουν ταυτοποιήσει 165.661 Ρώσους στρατιωτικούς νεκρούς στην εισβολή στην Ουκρανία, εκ των οποίων 465 ανήκουν σε υπό εξαφάνιση λαούς. Οι απώλειες αυτών των ομάδων είναι δυσανάλογα υψηλές.
Πόλεμος Ρωσίας Ουκρανίας
ΔΙΕΘΝΗ

Τέσσερις νεκροί από ρωσικά drones στην Ουκρανία και πυρκαγιά σε ρωσικές δεξαμενές

Τέσσερις νεκροί, μεταξύ τους ένα παιδί, και πέντε τραυματίες από ρωσικό πλήγμα με drones στον οικισμό Τσερκάσκε της ανατολικής Ουκρανίας το βράδυ της Πέμπτης, σύμφωνα με τις αρχές του Ντονέτσκ. Δύο σπίτια υπέστησαν ζημιές.