ΓΔ: 2056.39 1.02% Τζίρος: 208.33 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:04
Βολοντίμιρ Ζελένσκι συνέντευξη
Φώτο: Shutterstock

Ο Ζελένσκι απαίτησε να εκδιωχθεί η Ρωσία από τις τάξεις του ΟΗΕ

Η Ρωσία δεν πρέπει να επιτραπεί να παραμένει στο ΣΑ του ΟΗΕ όσο συνεχίζει την «τρομοκρατία» εναντίον των Ουκρανών αμάχων, δήλωσε ο Ουκρανός πρόεδρος κατά τη διάρκεια παρέμβασής του μέσω βιντεοσύνδεσης.

Ο Oυκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι απαίτησε χθες απευθυνόμενος στο Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών να αναληφθεί δράση εναντίον της Ρωσίας, κράτους που είναι μόνιμο μέλος του, από τους 14 εταίρους της.

Η Ρωσία δεν πρέπει να επιτραπεί να παραμένει στο ΣΑ του ΟΗΕ όσο συνεχίζει την «τρομοκρατία» εναντίον των Ουκρανών αμάχων, δήλωσε ο κ. Ζελένσκι κατά τη διάρκεια παρέμβασής του μέσω βιντεοσύνδεσης στη συνεδρίαση του κορυφαίου οργάνου του διεθνούς οργανισμού στη Νέα Υόρκη.

Υποστήριξε πως ο ΟΗΕ θα πρέπει να θεσπίσει την έννοια του κράτους τρομοκράτη ώστε η Ρωσία να χαρακτηριστεί τέτοιο. Ακόμη απαίτησε «να ιδρυθεί (διεθνές ειδικό) δικαστήριο για να ερευνήσει όλα όσα έκαναν τα ρωσικά στρατεύματα εναντίον των Ουκρανών». Αναφέρθηκε σε πολλές ρωσικές επιθέσεις στην Ουκρανία που είχαν αποτέλεσμα να σκοτωθούν άμαχοι, παιδιά, γυναίκες και ηλικιωμένοι.

Η συνεδρίαση του ΣΑ συγκλήθηκε μετά το πυραυλικό πλήγμα σε εμπορικό κέντρο στην Κρεμεντσούκ τη Δευτέρα, με αποτέλεσμα τουλάχιστον 20 άμαχοι να σκοτωθούν και δεκάδες άλλοι να τραυματιστούν, κατά το Κίεβο.

Ο αναπληρωτής πρεσβευτής της Ρωσίας στα Ηνωμένα Έθνη, ο Ντμίτρι Πολιάνσκι, αντέδρασε οργισμένα στην παρέμβαση του ουκρανού προέδρου, τονίζοντας πως προστέθηκε στο πρόγραμμα την τελευταία στιγμή από την αλβανική προεδρία, χωρίς να έχει υπάρξει καμία ενημέρωση ή έγκριση από τα κράτη μέλη του ΣΑ, κατά παραβίαση του πρωτοκόλλου και της πρακτικής των εργασιών του. «Το Συμβούλιο Ασφαλείας δεν θα έπρεπε να μετατρέπεται σε πλατφόρμα προκειμένου ο πρόεδρος Ζελένσκι να ζητάει κι άλλα όπλα από το NATO», επιχειρηματολόγησε.

Εξάλλου, στο μαγνητοσκοπημένο διάγγελμά του που μεταφορτώθηκε στην πλατφόρμα Telegram χθες βράδυ, ο κ. Ζελένσκι μίλησε για «στοχευμένο» πλήγμα στο εμπορικό κέντρο στην Κρεμεντσούκ, «που προφανώς διατάχθηκε», με στόχο «να σκοτώσει όσο περισσότερους (άμαχους) ήταν δυνατό». Σύμφωνα με τον ίδιο, 2.811 ρωσικοί πύραυλοι έχουν πλήξει ουκρανικές πόλεις, πέρα από τις βόμβες και τα βλήματα του πυροβολικού.

Η Ρωσία διέψευσε ότι το εμπορικό κέντρο ήταν στόχος των πληγμάτων στην Κρεμεντσούκ, με τον υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ να δηλώνει ότι «πύραυλοι υψηλής ακρίβειας» έπληξαν εργοστασιακά κτίρια στην πόλη όπου βρίσκονταν αποθηκευμένα δυτικά όπλα και πυρομαχικά.

Ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας, ο Ιγκόρ Κονασένκοφ, ανέφερε ότι η έκρηξη πυραύλου που χτύπησε τον στόχο του προκάλεσε την πυρκαγιά στο εμπορικό κέντρο «εκτός λειτουργίας», κατ’ αυτόν.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

σημαία Ευρωπαϊκής Ένωσης
ΔΙΕΘΝΗ

Καλάς: Διπλό σχέδιο ΕΕ για Ρωσία και Ουκρανία στον πόλεμο

Η ΕΕ έχει σχέδιο δύο σημείων: αποδυνάμωση της Ρωσίας και στήριξη της Ουκρανίας, σύμφωνα με την Κάγια Κάλας. Η ΕΕ στηρίζει τη δίκαιη ειρήνη, ενώ οι ΗΠΑ ζητούν από την Ουκρανία να αποδεχθεί παραχωρήσεις για τον τερματισμό του πολέμου.
Σημαία και άγαλμα Ουκρανίας
ΔΙΕΘΝΗ

Ουκρανικές επιθέσεις σε ρωσικά διυλιστήρια Ριαζάν και Ίλσκι με ζημιές

Ο ουκρανικός στρατός επιτέθηκε στα ρωσικά διυλιστήρια Ριαζάν και Ίλσκι, προκαλώντας ζημιές και πυρκαγιές. Είναι η δεύτερη επίθεση στο Ριαζάν μέσα σε μία εβδομάδα, σύμφωνα με τις ουκρανικές ανακοινώσεις.
Το Κρεμλίνο της Μόσχας
ΔΙΕΘΝΗ

Κρεμλίνο: Τα αίτια της ουκρανικής σύγκρουσης πρέπει να αντιμετωπιστούν

Το Κρεμλίνο δήλωσε ότι κάθε ειρηνευτικό σχέδιο για την Ουκρανία πρέπει να αντιμετωπίζει τα βαθύτερα αίτια του πολέμου, ενώ δεν διεξάγονται διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ. Οι ΗΠΑ προτείνουν στην Ουκρανία παραχώρηση εδαφών με αντάλλαγμα εγγυήσεις ασφαλείας.
Πόλεμος Ρωσίας Ουκρανίας
ΔΙΕΘΝΗ

Ρωσία παρέδωσε 1.000 σορούς Ουκρανών στρατιωτών στην Ουκρανία

Η Ρωσία παρέδωσε στην Ουκρανία 1.000 σορούς νεκρών στρατιωτών, όπως ανακοίνωσε η ουκρανική υπηρεσία αιχμαλώτων πολέμου. Η ταυτοποίηση των σορών θα ξεκινήσει σύντομα από ερευνητές του Υπουργείου Εσωτερικών.
Ουκρανικά άρματα μάχης
ΔΙΕΘΝΗ

Γερμανία: Εξοπλισμός Ουκρανίας με συστήματα πυρός μεγάλου βεληνεκούς

Ο καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς δήλωσε πως η Γερμανία θα ενισχύσει στρατιωτικά την Ουκρανία, παρέχοντας νέα συστήματα πυρός και επιπλέον 3 δισ. ευρώ, ενώ τόνισε την ανάγκη καταπολέμησης της διαφθοράς για να παραμείνει αξιόπιστη εταίρος.
Σύγκρουση Ρωσίας Ουκρανίας
ΔΙΕΘΝΗ

Λονδίνο: Στήριξη στις αμερικανικές πρωτοβουλίες ειρήνης για Ουκρανία

Η Βρετανία στηρίζει την προσπάθεια του Τραμπ για τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία και καλεί τη Ρωσία να αποσύρει τα στρατεύματά της, ζητώντας άμεσο τέλος στην εισβολή, σύμφωνα με ανακοίνωση του βρετανικού ΥΠΕΞ.