Στην πρώτη αθέτηση πληρωμής κρατικού χρέους από το 1918 προχώρησε η Ρωσία, καθώς οι συνεχιζόμενες κυρώσεις καθιστούν όλο και πιο δύσκολη την προσπάθεια της Μόσχας να αποπληρώσει τους ξένους πιστωτές της.
Επί μήνες, η χώρα έβρισκε τρόπους να παρακάμψει τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν μετά την εισβολή του Κρεμλίνου στην Ουκρανία. Αλλά την Κυριακή, έληξε η περίοδος χάριτος για περίπου 100 εκατομμύρια δολάρια παγιδευμένων πληρωμών τόκων που έπρεπε να καταβληθούν στις 27 Μαΐου, μια προθεσμία που θεωρείται γεγονός χρεοκοπίας αν χαθεί.
Πρόκειται για ένα ζοφερό σημάδι στη ραγδαία μετατροπή της χώρας σε οικονομικό, χρηματοπιστωτικό και πολιτικό παρία. Τα ευρωομόλογα της χώρας διαπραγματεύονται σε δυσχερή επίπεδα από τις αρχές Μαρτίου, τα συναλλαγματικά αποθέματα της κεντρικής τράπεζας παραμένουν παγωμένα και οι μεγαλύτερες τράπεζες έχουν αποκοπεί από το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Όμως, δεδομένης της ζημίας που έχει ήδη προκληθεί στην οικονομία και τις αγορές, η χρεοκοπία είναι επίσης κυρίως συμβολική προς το παρόν και έχει μικρή σημασία για τους Ρώσους που αντιμετωπίζουν διψήφιο πληθωρισμό και τη χειρότερη οικονομική συρρίκνωση των τελευταίων ετών.
Σε ελεύθερη πτώση τα ομόλογα της Ρωσίας
Η Ρωσία έχει αντιταχθεί στον χαρακτηρισμό της αθέτησης πληρωμής ως «χρεοκοπία» λέγοντας ότι διαθέτει τα κεφάλαια για να καλύψει οποιουσδήποτε λογαριασμούς και έχει αναγκαστεί να μην πληρώσει. Την περασμένη εβδομάδα ανακοίνωση ότι θα προχωρήσει στην εξυπηρέτηση του ανεξόφλητου κρατικού χρέους της ύψους 40 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε ρούβλια, λόγω «ανωτέρας βίας» που δημιουργούν οι δυτικές κυρώσεις, όπως σημείωσε .
«Είναι κάτι πολύ, πολύ σπάνιο, όπου μια κυβέρνηση που κατά τα άλλα έχει τα μέσα, αναγκάζεται από μια εξωτερική κυβέρνηση να χρεοκοπήσει», δήλωσε ο Hassan Malik, ανώτερος αναλυτής κρατικών χρεών στην Loomis Sayles & Company. Μια επίσημη δήλωση θα ερχόταν συνήθως από τους οίκους αξιολόγησης, αλλά οι ευρωπαϊκές κυρώσεις τους οδήγησαν στην απόσυρση των αξιολογήσεων των ρωσικών οντοτήτων. Σύμφωνα με τα έγγραφα για τα ομόλογα των οποίων η περίοδος χάριτος έληξε την Κυριακή, οι κάτοχοι μπορούν να προκαλέσουν οι ίδιοι χρεοκοπία, εάν οι ιδιοκτήτες του 25% των ανεξόφλητων ομολόγων συμφωνήσουν ότι έχει συμβεί ένα "γεγονός αθέτησης". Με την παρέλευση της τελικής προθεσμίας, το ενδιαφέρον μετατοπίζεται στο τι θα κάνουν στη συνέχεια οι επενδυτές.
Δεν χρειάζεται να δράσουν άμεσα και μπορούν να επιλέξουν να παρακολουθήσουν την εξέλιξη του πολέμου με την ελπίδα ότι οι κυρώσεις τελικά θα αμβλυνθούν. Ο χρόνος μπορεί να είναι με το μέρος τους: οι απαιτήσεις καθίστανται άκυρες μόνο τρία χρόνια μετά την ημερομηνία πληρωμής, σύμφωνα με τα έγγραφα του ομολόγου. «Οι περισσότεροι κάτοχοι ομολόγων θα διατηρήσουν την προσέγγιση της αναμονής», δήλωσε ο Takahide Kiuchi, οικονομολόγος στο Nomura Research Institute στο Τόκιο.
Η τελευταία φορά που η Ρωσία περιέπεσε σε αθέτηση πληρωμών έναντι των ξένων πιστωτών της ήταν πριν από περισσότερο από έναν αιώνα, όταν οι Μπολσεβίκοι υπό τον Βλαντιμίρ Λένιν απέρριψαν το 1918 το δυσθεώρητο φορτίο χρέους του έθνους της