Το Κρεμλίνο απέρριψε τους ισχυρισμούς ότι αθέτησε πληρωμές εξωτερικού χρέους της χώρας για πρώτη φορά εδώ και πάνω από έναν αιώνα, μετά τη λήξη περιόδου χάριτος για την πληρωμή τόκων ύψους 100 εκατ. δολαρίων. Περίπου το ήμισυ των ρωσικών αποθεμάτων σε χρυσό και συνάλλαγμα που φτάνουν τα περίπου 300 δισ. δολάρια, μπλοκαρίστηκαν από τις κυρώσεις που επέβαλε η Δύση αφού η Μόσχα απέστειλε τα στρατεύματά της στην Ουκρανία.
Επί μήνες, η χώρα έβρισκε τρόπους να παρακάμψει τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν μετά την εισβολή του Κρεμλίνου στην Ουκρανία. Αλλά την Κυριακή, έληξε η περίοδος χάριτος για περίπου 100 εκατομμύρια δολάρια παγιδευμένων πληρωμών τόκων που έπρεπε να καταβληθούν στις 27 Μαΐου, μια προθεσμία που θεωρείται γεγονός χρεοκοπίας αν χαθεί.
Σε τηλεδιάσκεψη με δημοσιογράφους, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι η Ρωσία προχώρησε στις πληρωμές ομολόγων που έπρεπε να γίνουν τον Μάιο, αλλά το γεγονός ότι μπλοκαρίστηκαν από τη Euroclear λόγω των κυρώσεων της Δύσης σε βάρος της Ρωσίας δεν «είναι δικό μας πρόβλημα».
Η Ρωσία φέρεται αντιμετωπίζει δυσκολίες στην πραγματοποίηση πληρωμών για ομόλογα ύψους 40 δισ. δολαρίων από τότε που ξεκίνησε η εισβολή στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου, καθώς οι σαρωτικές κυρώσεις έχουν ουσιαστικά αποκόψει τη χώρα από το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα και έχουν καταστήσει τα περιουσιακά της στοιχεία απρόσιτα για πολλούς επενδυτές.
Εδώ και καιρό η Ρωσία υποστηρίζει ότι έχει τα χρήματα να πληρώσει, χαρακτηρίζοντας την αθέτηση πληρωμών τεχνητή, καθώς οι κυρώσεις παρεμποδίζουν τους ξένους ομολογιούχους από το να λάβουν μετρητά. Σήμερα, Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε ότι η αθέτηση πληρωμών έδειξαν πόσο δραματικά επηρεάζουν οι κυρώσεις τη ρωσική οικονομία.
Η Ρωσία έχει αντιταχθεί στον χαρακτηρισμό της αθέτησης πληρωμής ως «χρεοκοπία» λέγοντας ότι διαθέτει τα κεφάλαια για να καλύψει οποιουσδήποτε λογαριασμούς και έχει αναγκαστεί να μην πληρώσει. Την περασμένη εβδομάδα ανακοίνωση ότι θα προχωρήσει στην εξυπηρέτηση του ανεξόφλητου κρατικού χρέους της ύψους 40 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε ρούβλια, λόγω «ανωτέρας βίας» που δημιουργούν οι δυτικές κυρώσεις, όπως σημείωσε .
«Είναι κάτι πολύ, πολύ σπάνιο, όπου μια κυβέρνηση που κατά τα άλλα έχει τα μέσα, αναγκάζεται από μια εξωτερική κυβέρνηση να χρεοκοπήσει», δήλωσε ο Hassan Malik, ανώτερος αναλυτής κρατικών χρεών στην Loomis Sayles & Company. Μια επίσημη δήλωση θα ερχόταν συνήθως από τους οίκους αξιολόγησης, αλλά οι ευρωπαϊκές κυρώσεις τους οδήγησαν στην απόσυρση των αξιολογήσεων των ρωσικών οντοτήτων. Σύμφωνα με τα έγγραφα για τα ομόλογα των οποίων η περίοδος χάριτος έληξε την Κυριακή, οι κάτοχοι μπορούν να προκαλέσουν οι ίδιοι χρεοκοπία, εάν οι ιδιοκτήτες του 25% των ανεξόφλητων ομολόγων συμφωνήσουν ότι έχει συμβεί ένα "γεγονός αθέτησης". Με την παρέλευση της τελικής προθεσμίας, το ενδιαφέρον μετατοπίζεται στο τι θα κάνουν στη συνέχεια οι επενδυτές.
«Η θέση μας είναι γνωστή. Τα διαθέσιμά μας έχουν μπλοκαριστεί παρανόμως και όλες οι απόπειρες να χρησιμοποιηθούν αυτά τα διαθέσιμα είναι επίσης παράνομες και ισοδυναμούν με ξεκάθαρη κλοπή», δήλωσε ο Πεσκόφ.
Σε ένα ακόμα βήμα για διεύρυνση των κυρώσεων σε βάρος της Μόσχας, η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε χθες, Κυριακή, ότι η Βρετανία, οι ΗΠΑ, η Ιαπωνία και ο Καναδάς θα απαγορεύσουν τις νέες εισαγωγές ρωσικού χρυσού. Ερωτηθείς εάν η Ρωσία θα μπορεί να ανακατευθύνει τον χρυσό της στη Ασία, όπου βρίσκονται οι βασικοί καταναλωτές, ο Πεσκόφ δήλωσε ότι η παγκόσμια αγορά πολύτιμων μετάλλων είναι «αρκετά μεγάλη». «Όπως με όλα τα άλλα προϊόντα, φυσικά, εάν μία αγορά χάσει την ελκυστικότητά της, υπάρχει ανακατεύθυνση προς εκεί όπου οι συνθήκες είναι πιο βολικές», πρόσθεσε ο Πεσκόφ.