ΓΔ: 2530.46 -2.22% Τζίρος: 763.98 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πορτρέτο

Οι νέες προκλήσεις Ερντογάν στο στόχαστρο των Ευρωπαίων ηγετών

Όπως αναφέρεται στο κείμενο συμπερασμάτων της επικείμενης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αναμένει από την Τουρκία να σεβαστεί πλήρως το διεθνές δίκαιο και να αποκλιμακώσει τις εντάσεις.

Στο στόχαστρων των ευρωπαίων ηγετών αναμένεται να βρεθεί και πάλι η Τουρκία για τη νέα κλιμάκωση κατά της Ελλάδας καθώς η ένταση μεταξύ των δυο χωρών συνεχίζει να βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα, ενώ η Άγκυρα πιέζει για την αποστρατιωτικοποίηση των ελληνικών νησιών που γειτνιάζουν με την Τουρκία, υποστηρίζοντας ότι η παρουσία του ελληνικού στρατού αποτελεί απειλή για την ασφάλεια της χώρας.

Όπως αναφέρει το EURACTIV, σύμφωνα με το σχέδιο συμπερασμάτων της επικείμενης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ «το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εξέφρασε βαθιά ανησυχία για τις επανειλημμένες πρόσφατες ενέργειες και δηλώσεις της Τουρκίας. Η Τουρκία πρέπει να σεβαστεί την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα όλων των κρατών μελών της ΕΕ».

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο «αναμένει από την Τουρκία να σεβαστεί πλήρως το διεθνές δίκαιο, να αποκλιμακώσει τις εντάσεις προς το συμφέρον της περιφερειακής σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο και να προωθήσει τις σχέσεις καλής γειτονίας με βιώσιμο τρόπο». Οι εντάσεις μεταξύ των δύο χωρών έχουν κλιμακωθεί και πάλι. Η Αθήνα λέει ότι η Τουρκία παραβιάζει καθημερινά τον εναέριο χώρο της, καθώς και ότι έχει παρατηρήσει αύξηση των μεταναστευτικών ροών τόσο από τη θάλασσα όσο και από τη στεριά.

Μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων τη Δευτέρα, διπλωμάτης δήλωσε ότι «δεν είναι πιθανό» η Τουρκία να θέσει το θέμα της αποστρατιωτικοποίησης των ελληνικών νησιών στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ.

«Ο Ερντογάν [ενδεχομένως] να έθετε θέμα αποστρατιωτικοποίησης των νησιών, μόνο σε περίπτωση που δεν έχει λυθεί ως τη Σύνοδο της Μαδρίτης, το πρόβλημα με τη Σουηδία και τη Φινλανδία. Θα το έκανε αυτό μόνο αν θελήσει να αποπροσανατολίσει από το βασικό πρόβλημα που είναι η ένταξη των δύο Σκανδιναβικών χωρών και να στραφεί στην Ελλάδα για αντιπερισπασμό» δήλωσε ο διπλωμάτης και πρόσθεσε ότι «εάν συμβεί αυτό, η ελληνική πλευρά θα εξηγήσει με ψυχραιμία, όπως πάντα, ότι η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ δεν είναι το κατάλληλο μέρος για να προβάλλονται τέτοιες παράλογες διεκδικήσεις».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ευρωπαϊκή Ένωση σημαίες
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ: Πρωτοβουλίες κατά του παράνομου μνημονίου Λιβύης-Τουρκίας και επανεξέταση χρηματοδότησης

Οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ζητούν διπλωματικές ενέργειες, διαφάνεια στη διαχείριση ευρωπαϊκών κονδυλίων και επανεξέταση της συνεργασίας με τη Λιβύη, μετά την έγκριση του τουρκολιβυκού μνημονίου και τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.
Υπουργείο Εξωτερικών Ελλάδας
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσιόδρας: Η ΕΕ πρέπει να απαντήσει στις τουρκικές προκλήσεις σε Ελλάδα-Κύπρο

Ο Δημήτρης Τσιόδρας τόνισε στο Ευρωκοινοβούλιο ότι η αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων Ελλάδας και Κύπρου από την Τουρκία απαιτεί ισχυρή ευρωπαϊκή απάντηση και ενότητα στην προάσπιση των δικαιωμάτων των κρατών μελών.
Σημαίες ΕΕ και Τουρκίας
ΔΙΕΘΝΗ

ΕΕ: Το τουρκολιβυκό μνημόνιο είναι άκυρο και δεν παράγει έννομα αποτελέσματα

Τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ, μέσω κοινής δήλωσης από την ύπατη εκπρόσωπο Κάγια Κάλας, εκφράζουν έντονη δυσαρέσκεια για την κύρωση του μνημονίου Λιβύης-Τουρκίας, που θεωρούν άκυρο και αντίθετο με το Δίκαιο της Θάλασσας.
Τίτζα Κάλας Εσθονία
ΔΙΕΘΝΗ

Κάλας: Το τουρκολυβικό μνημόνιο παραβιάζει δικαιώματα τρίτων κρατών

Η Κάγια Κάλας επιβεβαίωσε τη θέση της ΕΕ ότι το τουρκολυβικό μνημόνιο παραβιάζει κυριαρχικά δικαιώματα, σε συνάντηση με τον Τούρκο ΥΠΕΞ. Συζήτησαν και για το Κυπριακό, τη Μαύρη Θάλασσα και τη Μέση Ανατολή.
Βαγγέλης Μεϊμαράκης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μεϊμαράκης: Στρατηγική ΕΕ για τα κυριαρχικά δικαιώματα στη Μεσόγειο

Ο Β. Μεϊμαράκης από το Ευρωκοινοβούλιο χαρακτήρισε την επικύρωση του τουρκολιβυκού μνημονίου από τη Βουλή της Λιβύης σοβαρή πρόκληση, τονίζοντας ότι παραβιάζει το Δίκαιο της Θάλασσας και τα δικαιώματα της Ελλάδας.
Μανώλης Κεφαλογιάννης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ερώτηση Κεφαλογιάννη: Να διακοπεί η ευρωπαϊκή χρηματοδότηση σε Τουρκία-Λιβύη

Ο Μ. Κεφαλογιάννης ζητά από την ΕΕ να σταματήσει τη χρηματοδότηση Λιβύης και Τουρκίας λόγω παραβίασης ευρωπαϊκών κυριαρχικών δικαιωμάτων, μετά την έγκριση του «ψευδοτουρκολιβυκού μνημονίου» από τη Βουλή της Ανατολικής Λιβύης.