ΓΔ: 2132.56 0.10% Τζίρος: 267.45 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
ουκρανική σημαία σε σιτάρι
Η ουκρανική σημαία τοποθετημένη πάνω σε κόκκους σιταριού, αναδεικνύοντας τον ρόλο της Ουκρανίας στην αγροτική παραγωγή.

ΥΠΕΞ της ΕΕ: Συζητούν για τα σιτηρά της Ουκρανίας που είναι αποκλεισμένα

Πάνω από 20 εκατομμύρια τόνοι σιτηρών παραμένουν μπλοκαρισμένοι στις σιταποθήκες της Ουκρανίας αφότου εισέβαλε στην επικράτειά της η Ρωσία την 24η Φεβρουαρίου.

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα συζητήσουν σήμερα στο συμβούλιό τους στο Λουξεμβούργο τρόπους για να μπορέσουν να απεμπλακούν και να διατεθούν στις παγκόσμιες αγορές εκατομμύρια τόνοι σιτηρών που παραμένουν αποκλεισμένοι στα ουκρανικά λιμάνια εξαιτίας του ρωσικού ναυτικού αποκλεισμού στη Μαύρη Θάλασσα.

Πάνω από 20 εκατομμύρια τόνοι σιτηρών παραμένουν μπλοκαρισμένοι στις σιταποθήκες της Ουκρανίας αφότου εισέβαλε στην επικράτειά της η Ρωσία την 24η Φεβρουαρίου και επέβαλε αποκλεισμό στα λιμάνια τους. Τόσο η Ουκρανία, όσο και η Ρωσία συγκαταλέγονται στους μεγαλύτερους εξαγωγείς σιτηρών παγκοσμίως.

Η Μόσχα αποποιείται κάθε ευθύνη για την εξελισσόμενη επισιτιστική κρίση· επιρρίπτει την ευθύνη στη Δύση και στις κυρώσεις που επέβαλε για τις ελλείψεις σιτηρών που οδήγησαν σε αλματώδη αύξηση των τιμών των τροφίμων εν μέσω προειδοποιήσεων των Ηνωμένων Εθνών ότι οι φτωχότερες χώρες, που εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τις εισαγωγές για να θρέψουν τους πληθυσμούς τους, είναι αντιμέτωπες με απειλή μαζικού λιμού.

Η ΕΕ υποστηρίζει τις προσπάθειες του ΟΗΕ με σκοπό να κλειστεί συμφωνία για να ξαναρχίσουν οι εξαγωγές της Ουκρανίας διά θαλάσσης, με αντάλλαγμα τη διευκόλυνση των ρωσικών εξαγωγών τροφίμων και λιπασμάτων.

Η Τουρκία, η οποία διατηρεί διπλωματικές σχέσεις τόσο με το Κίεβο όσο και με τη Μόσχα, διαβεβαιώνει ότι είναι διατεθειμένη να αναλάβει ρόλο στο πλαίσιο ενός «μηχανισμού επιτήρησης» της εφαρμογής της συμφωνίας που θα εδρεύει στην Κωνσταντινούπολη εάν κλειστεί συμφωνία.

Δεν είναι σαφές το εάν η ΕΕ θα εμπλεκόταν στρατιωτικά για την εξασφάλιση συμφωνίας.

«Το εάν και κατά πόσον θα υπάρξει ανάγκη στο μέλλον για τη συνοδεία των εμπορικών πλοίων παραμένει ερωτηματικό και δεν νομίζω πως βρισκόμαστε ακόμη εκεί», ανέφερε ευρωπαίος αξιωματούχος.

Παράλληλα, συνεχίζονται οι συνομιλίες των 27 για το ενδεχόμενο να ετοιμαστεί νέα - η 7η κατά σειρά - δέσμη κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας εξαιτίας του πολέμου, σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο, που διευκρίνισε ότι η λήψη νέων τιμωρητικών μέτρων δεν θα γίνει άμεσα.

Δεν διαφαίνεται συμφωνία για την επιβολή κυρώσεων στις ρωσικές εξαγωγές φυσικού αερίου στην ΕΕ, εξήγησε η πηγή αυτή.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Εγκαταστάσεις φυσικού αερίου
ΔΙΕΘΝΗ

Συμφωνία ΕΕ-Σλοβακίας για επανεκκίνηση πετρελαίου στον αγωγό Druzhba

Ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας και η πρόεδρος της Κομισιόν συμφώνησαν ότι η διαμετακόμιση πετρελαίου μέσω του αγωγού Druzhba πρέπει να ξεκινήσει ξανά, ενώ η ΕΕ προσφέρει τεχνική και οικονομική βοήθεια για επισκευές.
Ευρωπαϊκή Ένωση άμυνα
ΔΙΕΘΝΗ

Φον ντερ Λάιεν: ΕΕ έτοιμη για στρατιωτική ισχύ, πάντα δίπλα στην Ουκρανία

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν τόνισε πως η ΕΕ πρέπει να γίνει πιο δυναμική στρατιωτικά, καθώς δεν μπορεί πια να στηρίζεται μόνο σε μια παγκόσμια τάξη βασισμένη σε κανόνες. Ζήτησε αναθεώρηση θεσμών για ενίσχυση της διεθνούς αξιοπιστίας.
Σημαία Ευρωπαϊκής Ένωσης
ΔΙΕΘΝΗ

Η ΕΕ καταδικάζει τις «απαράδεκτες» απειλές Ζελένσκι κατά Ορμπάν

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καταδίκασε τις απαράδεκτες απειλές του Ζελένσκι προς τον Όρμπαν σχετικά με το μπλοκάρισμα του δανείου 90 δισ. ευρώ στην Ουκρανία, τονίζοντας πως τέτοιες απειλές κατά κρατών μελών της ΕΕ δεν επιτρέπονται.
Ανδριους Κουμπίλιους ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Κουμπίλιους: Η Ευρώπη πρέπει να αυξήσει άμεσα την παραγωγή πυραύλων

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος Άμυνας Άντριους Κουμπίλιους τόνισε πως οι ΗΠΑ δεν μπορούν να καλύψουν ταυτόχρονα τις ανάγκες για πυραύλους στον Κόλπο, στην Ουκρανία και στον στρατό τους, ζητώντας ενίσχυση της ευρωπαϊκής παραγωγής.
Βολοντίμιρ Ζελένσκι ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Ζελένσκι: Η Ουκρανία έτοιμη για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με ΕΕ

Ο Ζελένσκι δήλωσε ότι η Ουκρανία σύντομα ολοκληρώνει το τεχνικό έργο για την έναρξη διαπραγματεύσεων ένταξης στην ΕΕ, καλώντας ταυτόχρονα τους ηγέτες της ΕΕ να ορίσουν ημερομηνία ένταξης ως εγγύηση ασφάλειας έναντι της Ρωσίας.