ΓΔ: 2171.87 0.51% Τζίρος: 381.11 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:04
Φώτο: Shutterstock

Ουκρανία: Ο Σολτς καλεί τη Ρωσία να κάνει πίσω στη διένεξη για τα σιτηρά

Το Κίεβο και η Δύση κατηγορούν τη Μόσχα ότι έχει μετατρέψει τον εφοδιασμό με τρόφιμα σε όπλο. Η Ρωσία αντιτείνει πως δεν απαγορεύει τις εξαγωγές σιτηρών, αποδίδει τη διακοπή τους στις θαλάσσιες νάρκες και στις κυρώσεις που της έχουν επιβληθεί.

Ο καγκελάριος της Γερμανίας Όλαφ Σολτς παρότρυνε τη Ρωσία να συμβάλει να αμβλυνθεί η παγκόσμια επισιτιστική κρίση, επιτρέποντας να γίνουν εξαγωγές σιτηρών από τα αποκλεισμένα λιμάνια της Ουκρανίας. «Πρέπει να ελπίζουμε, για χάρη του κόσμου ολόκληρου, ότι θα επιτευχθεί συμφωνία», είπε ο κ. Σολτς αναφερόμενος στις συνεχιζόμενες συνομιλίες που έχουν σκοπό να δημιουργηθεί διάδρομος για την εξαγωγή των σιτηρών κατά μήκος της Μαύρης Θάλασσας.  «Η Ρωσία πρέπει να επιτρέψει ασφαλή διέλευση και ταυτόχρονα να δώσει επαρκείς εγγυήσεις πως δεν θα χρησιμοποιήσει τον διάδρομο για την εισβολή», είπε ο καγκελάριος στο Γερμανικό Πρακτορείο.

Δεν είναι δυνατόν ο διάδρομος αυτός να χρησιμοποιηθεί «από πλοία με σιτηρά που θα φεύγουν από ουκρανικά λιμάνια και ρωσικά πολεμικά πλοία που θα κατευθύνονται στα λιμάνια», επέμεινε. Ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι επέκρινε τη Ρωσία την Πέμπτη, μετά τη συνάντησή του με τον κ. Σολτς, τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν και τον Ιταλό πρωθυπουργό Μάριο Ντράγκι στο Κίεβο, ερίζοντας ότι η Μόσχα προκαλεί επισιτιστική κρίση σε χώρες της Αφρικής και της Ασίας, εμποδίζοντας τις εξαγωγές σιτηρών με τον ναυτικό αποκλεισμό που έχει επιβάλει.

Το Κίεβο και η Δύση κατηγορούν τη Μόσχα ότι έχει μετατρέψει τον εφοδιασμό με τρόφιμα σε όπλο. Η Ρωσία αντιτείνει πως δεν απαγορεύει τις εξαγωγές σιτηρών, αποδίδει τη διακοπή τους στις θαλάσσιες νάρκες και στις κυρώσεις που της έχουν επιβληθεί. Ο κ. Σολτς είπε πως υποστηρίζει τις προσπάθειες που συνεχίζει ο ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες για να δημιουργηθεί ασφαλής διάδρομος. Ερωτηθείς αν θεωρεί πως είναι εφικτή αποστολή του ΟΗΕ σε ουκρανικά λιμάνια όπως αυτό της Οδησσού για τον σκοπό αυτό, ο γερμανός καγκελάριος είπε ότι «όλα τελούν υπό διαπραγμάτευση αυτή τη στιγμή, δεν θα κάνω υποθέσεις δημόσια διότι αυτό θα περιέπλεκε ακόμα περισσότερο τις ήδη δύσκολες συνομιλίες». Η κρίση θα συζητηθεί στη σύνοδο της G7 από την 26η ως την 28η Ιουνίου, με οικοδεσπότη τον κ. Σολτς, στο ξενοδοχείο Σλος Έλμαου της Βαυαρίας.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σημαίες ΗΠΑ και ΕΕ
ΔΙΕΘΝΗ

Ζελένσκι: Η πίεση από ΗΠΑ και ΕΕ θα κρίνει το τέλος του πολέμου

Ο Ζελένσκι δήλωσε ότι το τέλος του πολέμου εξαρτάται από την πίεση ΗΠΑ-ΕΕ προς τον Πούτιν. Τόνισε ότι η Ρωσία δεν έχει πετύχει τον στόχο της, ενώ εξέφρασε διάθεση για συνομιλίες και άνοιγμα σε συμβιβασμό για τα εδαφικά ζητήματα.
Φρίντριχ Μερτς ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Μερτς: Η Ρωσία του Πούτιν στη βαθύτερη βαρβαρότητα, δεν νικά στην Ουκρανία

Ο καγκελάριος της Γερμανίας καταγγέλλει τη Ρωσία για «βαρβαρότητα» πριν την επέτειο της εισβολής στην Ουκρανία, υπογραμμίζοντας ότι η Ρωσία δεν κερδίζει τον πόλεμο και ότι πρόκειται για ρωσική προπαγάνδα.
σημαία Ευρωπαϊκής Ένωσης
ΔΙΕΘΝΗ

Ειρηνευτική συμφωνία Ουκρανίας-Ρωσίας μόνο με ισχυρές εγγυήσεις ασφαλείας

Η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιταλία, η Πολωνία και το Ηνωμένο Βασίλειο υπογραμμίζουν πως κάθε ειρηνευτική συμφωνία Ουκρανίας-Ρωσίας πρέπει να περιλαμβάνει ισχυρές εγγυήσεις ασφαλείας για το Κίεβο και ενισχυμένες ουκρανικές δυνάμεις.
Ηνωμένα Έθνη Γενεύη
ΔΙΕΘΝΗ

Ευρωπαίοι στις συνομιλίες Ρωσίας-Ουκρανίας-ΗΠΑ στη Γενεύη

Στη Γενεύη βρίσκονται αντιπρόσωποι από Γερμανία, Γαλλία, Ηνωμένο Βασίλειο και Ιταλία για νέο γύρο διαπραγματεύσεων Ρωσίας-Ουκρανίας-ΗΠΑ, όπως δήλωσαν διπλωματικές πηγές. Προγραμματίζονται συναντήσεις στο περιθώριο των συνομιλιών.
Γερμανική Αστυνομία νύχτα
ΔΙΕΘΝΗ

Γερμανία: Πέντε συλλήψεις για εξαγωγή οπλικού εξοπλισμού στη Ρωσία

Στη Γερμανία συνελήφθησαν πέντε άτομα για παράνομες εξαγωγές εξοπλισμού κατασκευής όπλων προς τη Ρωσία μέσω εικονικών εταιριών, με τις αρχές να υποψιάζονται εμπλοκή των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών.
Φρίντριχ Μερτς ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Μερτς: Ο κόσμος της ισχύος μόνο οδηγεί σε κινδύνους, όπως έδειξε η ιστορία

Ο Γερμανός καγκελάριος τόνισε πως ένας κόσμος που βασίζεται μόνο στην ισχύ είναι επικίνδυνος για μικρούς και μεγάλους, και κάλεσε να δοθεί έμφαση στη συνεργασία και τις συμμαχίες, μιλώντας στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ.