ΓΔ: 2613.15 0.11% Τζίρος: 105.27 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 13:36:39
Pixabay

Με διακοπές ρεύματος λόγω της ενεργειακής κρίσης απειλείται η Αυστραλία

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το 2021 το 71% της ηλεκτρικής ενέργειας της Αυστραλίας προερχόταν από τα ορυκτά καύσιμα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας προειδοποίησε σήμερα τους κατοίκους των ανατολικών ακτών να προετοιμαστούν για διακοπές ρεύματος, καθώς η χώρα, μια από τις βασικές παραγωγούς άνθρακα και αερίου, βρίσκεται εν μέσω ενεργειακής κρίσης.

Η ρυθμιστική αρχή ενέργειας της Αυστραλίας προειδοποίησε ότι οι πολιτείες Κουίνσλαντ και Νέα Νότια Ουαλία, που έχουν συνολικά περισσότερους από 13 εκατομμύρια κατοίκους, θα πρέπει να αναμένουν ελλείψεις στο ηλεκτρικό ρεύμα. Ο νέος πρωθυπουργός της χώρας Άντονι Αλμπανέζι επέρριψε την ευθύνη για την ενεργειακή κρίση στην προηγούμενη κυβέρνηση των συντηρητικών που ήταν στην εξουσία επί σχεδόν δέκα χρόνια.

«Αισθανόμαστε σήμερα τις επιπτώσεις της αποτυχίας της προηγούμενης κυβέρνησης να εφαρμόσει μια ενεργειακή πολιτική», δήλωσε ο Αλμπανέζι σε δημοσιογράφους από το Μπρίσμπεϊν. Ο Αυστραλός πρωθυπουργός εκτίμησε ότι «όλα είναι στο τραπέζι», με την κεντροαριστερά κυβέρνησή του να εξετάζει τρόπους να απαλύνει την κρίση.

Η εθνική ρυθμιστική αρχή προσπάθησε σήμερα να διαπραγματευτεί με τους παραγωγούς, αλλά η επιβολή πλαφόν στα 300 αυστραλιανά δολάρια ανά μεγαβατώρα (200 ευρώ) απέτρεψε πολλούς από αυτούς να αυξήσουν την παραγωγή ενέργειας. Εξάλλου η ρυθμιστική αρχή προσπάθησε να αναγκάσει τις εταιρείες να παράξουν περισσότερη ενέργεια χθες Δευτέρα προκειμένου αποφευχθούν οι διακοπές ρεύματος στο Κουίνσλαντ.

Η Αυστραλία είναι μεταξύ των τριών μεγαλύτερων παραγωγών αερίου και άνθρακα, αλλά σχεδόν το ένα τέταρτο των θερμοηλεκτρικών εργοστασίων της στις ανατολικές ακτές είναι εκτός λειτουργίας εξαιτίας βλαβών ή εργασιών συντήρησης. Παράλληλα ο πόλεμος στην Ουκρανία αυξήσει τη ζήτηση για εξαγωγές αυστραλιανού αερίου, απορροφώντας οποιοδήποτε πλεόνασμα θα μπορούσε να περιορίσει τις ελλείψεις στην εσωτερική αγορά.

Τα προβλήματα επιδεινώθηκαν από ένα κύμα ψύχους που πλήττει τις ανατολικές ακτές, γεγονός που ώθησε τους παραγωγούς ενέργειας να ζητήσουν από τα νοικοκυριά να περιορίσουν την κατανάλωση ρεύματος. Ο υπουργός Ενέργειας Κρις Μπόουεν δήλωσε σήμερα πεπεισμένος ότι θα αποφευχθούν οι διακοπές ρεύματος, εφόσον δεν υπάρξουν άλλες βλάβες. Ωστόσο προειδοποίησε τους Αυστραλούς ότι θα πρέπει «να αναμένουν έναν επεισοδιακό χειμώνα».

Διάφοροι παράγοντες, κυρίως οι χαμηλές θερμοκρασίες, βλάβες σε σταθμούς παραγωγής, γεωπολιτικές πιέσεις και οι πλημμύρες ρεκόρ στις ανατολικές ακτές ενδέχεται να συνδυαστούν και να οδηγήσουν σε κρίση. Πέρυσι το 71% της ηλεκτρικής ενέργειας της Αυστραλίας προερχόταν από τα ορυκτά καύσιμα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ζυγαριά δικαιοσύνης ξύλινη σφύρα
ΔΙΕΘΝΗ

Αυστραλία: Στο δικαστήριο ο δράστης της επίθεσης κατά της βουλευτή Χέινς

Στο δικαστήριο βρέθηκε ο 43χρονος οδηγός που παρέσυρε τη βουλευτή Έλεν Χέινς στη Γουανγκαράτα. Της απαγγέλθηκαν κατηγορίες για επικίνδυνη οδήγηση, πρόκληση βλάβης, βία κατά λειτουργού και κατοχή/καλλιέργεια κάνναβης.
Ελένη Ράπτη πορτρέτο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ελληνίδες ενώνουν δυνάμεις κατά της βίας σε Ελλάδα και διασπορά

Στο επίκεντρο εκδήλωσης βρέθηκαν η αντιμετώπιση της έμφυλης βίας και η στήριξη των γυναικών. Τονίστηκε ο ρόλος της εκπαίδευσης και των δικτύων βοήθειας, ενώ παρουσιάστηκαν δράσεις του Υπουργείου για ασφαλή φιλοξενία θυμάτων.
Αυστραλιανό κοινοβούλιο εξωτερικό
ΔΙΕΘΝΗ

Αυστραλία: Νομοσχέδιο για την προστασία παιδιών από big tech

Νομοσχέδιο της αυστραλιανής κυβέρνησης ζητά από πλατφόρμες όπως το Facebook και το TikTok να επιτρέπουν στους χρήστες να απενεργοποιούν αλγόριθμους και ενισχύει τα μέτρα προστασίας των ανηλίκων από επιβλαβές διαδικτυακό περιεχόμενο.
Αντώνι Αλμπανέζι πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Αυστραλία: Θα αποτρέψουμε ζωντανή μετάδοση της εκτέλεσης στη Φορτ Χουντ

Η Αυστραλία θα προσπαθήσει να εμποδίσει τη μετάδοση της εκτέλεσης του Νιντάλ Χασάν, που σκότωσε 13 άτομα το 2009, καθώς ο Αυστραλός πρωθυπουργός χαρακτήρισε το γεγονός αποτρόπαιο. Η εκτέλεση θα είναι η πρώτη από το 1961.
Σημαίες Ουκρανίας Ρωσίας
ΔΙΕΘΝΗ

ΕΕ και Αυστραλία υπέρ ενεργειακής εκεχειρίας Ρωσίας-Ουκρανίας

Η Κάγια Κάλας επικρότησε την ανακοίνωση ενεργειακής εκεχειρίας Ρωσίας-Ουκρανίας, αν και τόνισε πως προτιμούσε να αφορά και ανθρώπινες ζωές. Εξέφρασε επιφυλάξεις για τη στάση της Ρωσίας και ζήτησε αυστηρότερες κυρώσεις από τις ΗΠΑ.