ΓΔ: 2110.14 0.58% Τζίρος: 240.15 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
Xrimata, Money, Metrita, Cash, Evro, Euro
Φωτο: Shutterstock

Θέσπιση ενός νέου κατώτατου μισθού αλλά με πανευρωπαϊκή εφαρμογή

Ασφαλώς η ΕΕ δεν έχει ουσιαστικές αρμοδιότητες στην κοινωνική πολιτική, αλλά η συμφωνία για τον κατώτατο μισθό αναδεικνύει τον συντονιστικό της ρόλο.

Ήταν μία καλή μέρα για την Ευρώπη, όπως αναφέρει η Deutsche Welle. Η πολιτική συμφωνία για ελάχιστο κατώτατο μισθό σε όλα τα κράτη-μέλη, στην οποία κατέληξαν τα ξημερώματα της Τρίτης οι εθνικές κυβερνήσεις, η Κομισιόν και το Ευρωκοινοβούλιο θυμίζει την Ευρώπη της ευημερίας και της συνοχής, που μάλλον είχαμε ξεχάσει τα τελευταία χρόνια.

Ελάχιστος μισθός στην Ευρώπη λοιπόν. Δεν είναι σύντομο ανέκδοτο. Αλλά δεν είναι και αυτό που φαίνεται με την πρώτη ματιά. Δεν σημαίνει ότι ο Έλληνας, ο Γερμανός και ο Σουηδός θα αμείβονται το ίδιο. Σημαίνει όμως ότι σε κάθε ευρωπαϊκή χώρα θα προβλέπεται ο «θεσμός» του κατώτατου μισθού, για να ενισχυθούν οι πιο αδύναμοι. Εννοείται ότι ο κατώτατος μισθός δεν είναι υποτροφία. Ότι όσοι διαθέτουν πλούσια βιογραφικά θα πληρώνονται και θα ζουν καλύτερα. Πρέπει όμως και εκείνοι που δεν τα διαθέτουν να ζουν με στοιχειώδη αξιοπρέπεια. Να μην χρειάζεται να διαλέξουν, αν θα πληρώσουν το νοίκι ή το φαγητό των παιδιών. 

Εργαζόμενοι χωρίς λόμπι

Ασφαλώς η ΕΕ δεν έχει ουσιαστικές αρμοδιότητες στην κοινωνική πολιτική, αλλά η συμφωνία για τον κατώτατο μισθό αναδεικνύει τον συντονιστικό της ρόλο. Πολλά ήταν βέβαια τα επιχειρήματα που κατά καιρούς ακούστηκαν εναντίον της νομοθετικής παρέμβασης για την καθιέρωση κατώτατου μισθού: Μειώνεται η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας. Υπονομεύεται η αυτονομία των κοινωνικών εταίρων. Δυσχεραίνεται η επανένταξη των μακροχρόνια ανέργων στην αγορά εργασίας. Αυξάνεται το κόστος των υπηρεσιών για τον καταναλωτή.

Κι όμως, είναι πολλοί αυτοί που έχουν ανάγκη τον κατώτατο μισθό. Μόνο που δεν έχουν λόμπι. Δεν τους ακούμε και δεν τους βλέπουμε. Είναι εκείνοι που καθαρίζουν τους δρόμους μας, πλένουν τις σκάλες μας, μεταφέρουν τρόφιμα και ποτά στη γειτονιά μας, έτσι ώστε να μπορούμε, για παράδειγμα, να απολαμβάνουμε τον πρώτο καφέ της ημέρας με την εφημερίδα μας, στην οποία κατά πάσα πιθανότητα θα διαβάσουμε εμβριθείς αναλύσεις εναντίον του κατώτατου μισθού.

Περισσότερη «κοινωνική Ευρώπη»

Γιατί η αλήθεια είναι ότι παλαιότερα ελάχιστοι ήθελαν τον κατώτατο μισθό, ενώ σήμερα συναγωνίζονται ποιος τον θέλει περισσότερο. «Το είχαμε υποσχεθεί πριν τις ευρωεκλογές», λένε οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές. «Το είχα εξαγγείλει μετά τις ευρωεκλογές» λέει η πρόεδρος της Κομισιόν, που προέρχεται από την Κεντροδεξιά.

Είναι η πρώτη φορά, μετά από καιρό, που ένα ζήτημα κοινωνικής πολιτικής βρίσκει χώρο στην ατζέντα των «27». Ας ελπίσουμε να μην είναι και η τελευταία. Να μην επανέλθει η Ευρώπη σε μία ατέρμονη ομφαλοσκόπηση για θεσμικές τομές και αλλαγές Συνθηκών. Κανείς δεν πρόκειται να αγκαλιάσει την Ευρώπη όταν ακούσει ότι «επήλθε συμφωνία στο ζήτημα της αναστέλλουσας μειοψηφίας στο Συμβούλιο», κι ας είναι όντως σημαντικό και αυτό το ζήτημα. Ο κόσμος θα αγαπήσει και πάλι την Ευρώπη όταν την αισθανθεί δίπλα του. Στην καθημερινότητά του, στις αγωνίες του.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν
ΔΙΕΘΝΗ

Το Ευρωκοινοβούλιο απέρριψε τις προτάσεις μομφής κατά φον ντερ Λάιεν

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο απέρριψε με μεγάλη πλειοψηφία δύο προτάσεις μομφής κατά της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, που προτάθηκαν από την Αριστερά και τους «Πατριώτες της Ευρώπης». Η πρόεδρος χαιρέτισε την ισχυρή υποστήριξη.
Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν
ΔΙΕΘΝΗ

Η φον ντερ Λάιεν ξεπέρασε δύο μομφές στο Ευρωκοινοβούλιο

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ξεπέρασε δύο προτάσεις μομφής στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, που κατατέθηκαν από την ακροδεξιά και τη ριζοσπαστική αριστερά, απορρίπτοντας τες με σημαντική πλειοψηφία ψήφων.
Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κτίριο
ΔΙΕΘΝΗ

ΕΕ: Χαιρετίζουν τη συμφωνία για Γάζα οι πρόεδροι Κομισιόν και Συμβουλίου

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν χαιρέτισε τη συμφωνία για κατάπαυση πυρός και απελευθέρωση ομήρων στη Γάζα, επαινώντας τις διπλωματικές προσπάθειες και καλώντας όλα τα μέρη να τηρήσουν τη συμφωνία και να στηρίξουν την ειρήνη.
Σημαία Ευρωπαϊκής Ένωσης
ΔΙΕΘΝΗ

Λονδίνο ζητά εξηγήσεις από ΕΕ για διπλασιασμό δασμών στον χάλυβα

Η Βρετανία ζητά διευκρινίσεις από την Κομισιόν για τις ποσοστώσεις χάλυβα, ενώ ο Κιρ Στάρμερ ανέφερε ότι η κυβέρνησή του βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με τις Βρυξέλλες. Η βρετανική χαλυβουργία εκφράζει φόβους για τις επιπτώσεις των μέτρων.
Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν
ΔΙΕΘΝΗ

Η Πρόεδρος της Επιτροπής καλεί σε ενότητα ενόψει διχασμού στην ΕΕ

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, αντιμετωπίζοντας δύο προτάσεις μομφής στο Ευρωκοινοβούλιο, τόνισε την ανάγκη ενότητας ενάντια σε εξωτερικούς αντιπάλους, καλώντας για συνεργασία στη διατήρηση της ευρωπαϊκής συνοχής και ασφάλειας.
Σημαίες ΕΕ και Ισραήλ
ΔΙΕΘΝΗ

Η ΕΕ απαντά στον Νετανιάχου: Στήριξη σε Γάζα και λύση δύο κρατών

Η Κομισιόν απέφυγε να σχολιάσει τις δηλώσεις Νετανιάχου, επισημαίνοντας τη στήριξη της ΕΕ στη Γάζα και στη λύση δύο κρατών. Συνεχίζονται οι ιατρικές εκκενώσεις Παλαιστινίων σε ευρωπαϊκές χώρες, με πάνω από 300 ασθενείς να έχουν μεταφερθεί.