ΓΔ: 2587.93 -2.11% Τζίρος: 333.13 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Φώτο: Shutterstock

Ποιες χώρες εξακολουθούν να «αθωώνουν» τον Πούτιν για την εισβολή σε Ουκρανία

Σύμφωνα με έρευνα του think tank GLOBSEC το 51% των Σλοβάκων, το 50% των Βουλγάρων και το 48% των Ούγγρων επέρριψαν την ευθύνη στη Ρωσία. 

Σχεδόν οι μισοί από τους ερωτηθέντες στην Ουγγαρία, τη Βουλγαρία και τη Σλοβακία εξακολουθούν να μην αποδίδουν την κύρια ευθύνη στη Ρωσία ως υπεύθυνη για τον πόλεμο στην Ουκρανία, σύμφωνα με νέα έρευνα της δεξαμενής σκέψης GLOBSEC με έδρα τη Μπρατισλάβα, όπως σημειώνει το Euractiv.

Το ινστιτούτο GLOBSEC διεξάγει τακτικά συγκριτικές δημοσκοπήσεις σε εννέα χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης. Φέτος, οι ερωτήσεις επικεντρώθηκαν στην Ουκρανία. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε στα τέλη Μαρτίου και τον Απρίλιο, περισσότερο από ένα μήνα μετά την εισβολή της Ρωσίας. Το ερώτημα ήταν: «Ποιος πιστεύετε ότι είναι υπεύθυνος για τον πόλεμο στην Ουκρανία;»

Μόνο το 51% των Σλοβάκων, το 50% των Βουλγάρων και το 48% των Ούγγρων επέρριψαν την ευθύνη στη Ρωσία. Τα ποσοστά αυτά είναι πολύ χαμηλότερα από τους ομολόγους τους σε άλλες χώρες της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης, όπου η Λετονία είναι η επόμενη στη σειρά, με το χαμηλότερο ποσοστό των ερωτηθέντων που κατηγορούν το Κρεμλίνο για την εισβολή με 61%.

Τόσο στη Σλοβακία (28%) όσο και στη Βουλγαρία (26%), πολλοί κατηγόρησαν «τη Δύση που προκάλεσε τη Ρωσία», καθώς και στην Ουγγαρία (18%). Στην Ουγγαρία οι περισσότεροι (18%) ερωτηθέντες επέλεξαν ως απάντηση την «Ουκρανία που καταπίεζε το ρωσόφωνο τμήμα του πληθυσμού».

Πριν από τον πόλεμο, η Βουδαπέστη και το Κίεβο έχουν εμπλακεί σε μια διαμάχη για τα δικαιώματα των μειονοτήτων από τότε που το κοινοβούλιο της Ουκρανίας υιοθέτησε το 2017 τον νόμο «για τη διασφάλιση της λειτουργίας της ουκρανικής γλώσσας ως κρατικής γλώσσας», ο οποίος, σύμφωνα με τη Βουδαπέστη, καταπατά τα δικαιώματα της εθνικής μειονότητας της Υπερκαρπαθίας να σπουδάζει στα ουγγρικά.

Αφηγήσεις που κατηγορούν τη Δύση για τα γεγονότα στην Ουκρανία υπήρχαν και πριν από τον πόλεμο. Στα τέλη Ιανουαρίου, πάνω από το 44% των Σλοβάκων πίστευαν ότι οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ ευθύνονται για την αυξανόμενη ένταση στην Ουκρανία.

«Η διαστρεβλωμένη άποψη ορισμένων τμημάτων του πληθυσμού για τα γεγονότα στην Ουκρανία, σε συνδυασμό με τις πιθανές οικονομικές δυσκολίες που έρχονται, θα μπορούσε να αφήσει αυτές τις ευάλωτες ομάδες ως πιθανούς στόχους για λαϊκιστές και αυταρχικούς ηγέτες», κατέληξε η ανάλυση της GLOBSEC.

Κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων για το εμπάργκο πετρελαίου, η Ουγγαρία ηγήθηκε μιας ομάδας χωρών που ανησυχούσαν για τις οικονομικές επιπτώσεις από την απαγόρευση των ρωσικών εισαγωγών. Το αποτέλεσμα είδε την Ουγγαρία, τη Σλοβακία και τη Βουλγαρία να επωφελούνται από τις εξαιρέσεις που επεξεργάστηκαν οι ηγέτες της

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Έκρηξη στο Κίεβο
ΔΙΕΘΝΗ

Ζελένσκι: Η Ρωσία χτύπησε το Κίεβο με πυραύλους διασποράς

Ο Ζελένσκι κατηγόρησε τη Ρωσία για νυχτερινή επίθεση στο Κίεβο με τρεις βαλλιστικούς πυραύλους διασποράς, προκαλώντας ζημιές σε ιστορική συνοικία κοντά στη Λαύρα και συνέχιση πληγμάτων σε ενεργειακές υποδομές.
Βλαντίμιρ Πούτιν πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Κρεμλίνο: Ενεργότερη η Ευρώπη στις ειρηνευτικές προσπάθειες για Ουκρανία – Σε εξέταση η πρόσκληση Τραμπ στον Πούτιν για τη G20

Το Κρεμλίνο καλωσορίζει την αυξημένη ευρωπαϊκή συμμετοχή στις προσπάθειες ειρήνης για την Ουκρανία. Για πιθανές συνομιλίες με τις ΗΠΑ και το Κίεβο ή για τη συμμετοχή Πούτιν στη G20, αποφάσεις δεν έχουν ληφθεί ακόμα.
Ντόναλντ Τραμπ ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Κρεμλίνο: Οι αμερικανικές εταιρίες στη Ρωσία ωφελούνται από τις κινήσεις Τραμπ

Το Κρεμλίνο υποστηρίζει ότι οι αμερικανικές εταιρίες έχουν καλύτερη μεταχείριση στη Ρωσία από τις ευρωπαϊκές, λόγω των προσπαθειών του Τραμπ για ειρήνη στην Ουκρανία. Την ίδια ώρα, η Ρωσία αυξάνει τα μέτρα κατά ευρωπαϊκών εταιριών.
Βολοντίμιρ Ζελένσκι ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Ζελένσκι: Η Ρωσία εκτόξευσε 21 πυραύλους στο Κίεβο μετά τις συνομιλίες με τον απεσταλμένο Τραμπ

Η Ρωσία εκτόξευσε 21 πυραύλους κατά του Κιέβου προκαλώντας θύματα και ζημιές, δήλωσε ο πρόεδρος Ζελένσκι. Παρά τις συνομιλίες, δεν άλλαξε η ρωσική στάση. Τόνισε τη σημασία συνέχισης της προσπάθειας για λήξη του πολέμου.
Αεροφωτογραφία Πόκροβσκ βομβαρδισμένο
ΔΙΕΘΝΗ

Ουκρανία: Επτά νεκροί από ρωσικές επιθέσεις τη νύχτα

Επτά νεκροί στην Ουκρανία μετά από ανταλλαγή πληγμάτων με τη Ρωσία, ενώ η Μόσχα ανέφερε καταστροφή εκατοντάδων ουκρανικών drones και δύο τραυματίες από επίθεση drones, λίγες ώρες ύστερα από συνομιλίες ΗΠΑ-Ρωσίας για τον πόλεμο.
Επίθεση στο Κίεβο
ΔΙΕΘΝΗ

Νέα ανταλλαγή πληγμάτων Ρωσίας-Ουκρανίας μετά τη συνάντηση Πούτιν-Γουίτκοφ

Νέα ανταλλαγή πυραυλικών και drone επιθέσεων σημειώθηκε μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας, με ζημιές σε υποδομές μετρό στο Κίεβο και περιορισμούς κυκλοφορίας, λίγο μετά τις διπλωματικές συνομιλίες για τον τερματισμό του πολέμου.