Περισσότερος χρόνος για να υπάρξει συμφωνία σχετικά με το έκτο πακέτο κυρώσεων στη Ρωσία θα χρειαστεί η Ευρωπαϊκή Ένωση σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών του Λουξεμβούργου Ζαν Άσελμπορν ενώ ο Αυστριακός ομόλογός του Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ υπογράμμισε τη σημασία να υπάρξει μια κοινή απόφαση σύντομα.
«Πραγματικά δεν υπάρχει καμία αιτιολογία για να μην φέρουμε σε πέρας το πακέτο», δήλωσε στους δημοσιογράφους προσερχόμενος στη συνεδρίαση με τους ομολόγους του της ΕΕ στις Βρυξέλλες.
Η Αυστρία αναμένει ότι η ΕΕ θα συμφωνήσει για το έκτο πακέτο κυρώσεων στη Ρωσία τις ερχόμενες μέρες, δήλωσε παράλληλα ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ κατά την άφιξή του για να συμμετάσχει στη σύνοδο αυτή στις Βρυξέλλες. «Είμαι πεπεισμένος ότι θα μπορέσουμε να συμφωνήσουμε στο έκτο πακέτο κυρώσεων τις ερχόμενες μέρες», σημείωσε και πρόσθεσε: «Είναι σαφές ότι ακόμη υπάρχει κάποια ανάγκη για συνομιλίες, αλλά πιστεύω ότι θα πρέπει να επιδιώξουμε να τις κάνουμε εκεί όπου αρμόζει, στο συμβούλιο, προκειμένου να μην δώσουμε μια εικόνα διαφωνίας δημοσίως. Η Ρωσία μας παρακολουθεί».
Το μεγαλύτερο «φρένο» στην επίτευξη συμφωνίας είναι η Ουγγαρία, καθώς και η Σλοβακία και η Βουλγαρία που ζητούν εγγυήσεις για την ενεργειακή τους ασφάλεια. Η Ουγγαρία, μεταξύ άλλων, ζητά από την ΕΕ να χρηματοδοτήσει τις υποδομές που θα χρειαστεί η χώρα για να μπορέσει να απεξαρτηθεί από το ρωσικό πετρέλαιο ως το τέλος του 2024, αν και επιμένει ότι χρειάζεται περισσότερος χρόνος. Ανάλογα αιτήματα προβάλουν και η Σλοβακία και η Βουλγαρία. Σύμφωνα με ευρωπαϊκές διπλωματικές πηγές που μίλησαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ οι δυσκολίες δεν αναμένεται να επιλυθούν πριν από τις 18 Μαίου, όταν η Επιτροπή θα παρουσιάσει το σχέδιό της για τη σταδιακή ενεργειακή απεξάρτηση της ΕΕ το «REPowerEU». Στο σχέδιο αυτό εξετάζεται το ενδεχόμενο να συμπεριληφθεί η οικονομική στήριξη που ζητά η Ουγγαρία.
Οι 27 εισήγαγαν από τη Ρωσία ορυκτά καύσιμα αξίας 44 δισ. ευρώ από την έναρξη της εισβολής του ρωσικού στρατού στην ουκρανική επικράτεια, σύμφωνα με στοιχεία του Centre for Research on Energy and Clean Air (CREA). Κατά εκτιμήσεις του κέντρου μελετών Bruegel, το ρωσικό πετρέλαιο που καταναλώνεται καθημερινά στην Ευρώπη έχει αξία 450 εκατ. δολαρίων και εν μέρει χρηματοδοτεί τον πόλεμο.
Η επιβολή εμπάργκο στο ρωσικό αργό ακολουθεί την επιβολή απαγόρευσης στον ρωσικό άνθρακα, στο πλαίσιο του πέμπτου γύρου κυρώσεων. Ο τερματισμός των εισαγωγών άνθρακα από τη Ρωσία αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί τον Αύγουστο.
Οι ΗΠΑ επέβαλαν εμπάργκο σε όλες τις εισαγωγές ορυκτών καυσίμων από τη Ρωσία ήδη τον Μάρτιο, στην αρχή του πολέμου. Ωστόσο, οι εισαγωγές αυτές κάλυπταν ούτως ή άλλως μικρό μέρος των αναγκών της χώρας, ειδικά σε σύγκριση με την ΕΕ