Ακόμα ένα βήμα έγινε στην Σουηδία σήμερα προς την κατεύθυνση της ένταξης της χώρας στο ΝΑΤΟ, μετά και την επίσημη σχετική απόφαση της γειτονικής της Φινλανδίας.
Το κυβερνών Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα της Σουηδίας ανακοίνωσε την έγκριση της υποψηφιότητας της χώρας για την ένταξή της στο ΝΑΤΟ, εγκαταλείποντας την επί δεκαετίες στάση της αντίθεσης σε μία τέτοια κίνηση, στον απόηχο της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, και συμβάλλοντας στην δημιουργία ευρείας κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας υπέρ της ένταξης στην Ατλαντική Συμμαχία.
Η πρωθυπουργός Μαγκνταλένα Αντερσον αναμένεται να υποβάλει το επίσημο αίτημα προς την Ατλαντική Συμμαχία εντός των προσεχών ημερών.
Η κοινή γνώμη και πολλοί πολιτικοί αξιωματούχοι μεταστράφηκαν υπέρ μιας ένταξης λόγω της ανησυχίας που προκλήθηκε από τη ρωσική επίθεση εναντίον της Ουκρανίας.
Οι σοσιαλδημοκράτες, που κυβερνούν στη Σουηδία, αναμενόταν να αποφασίσουν σήμερα Κυριακή, αν θα υποστηρίξουν μια ιστορική υποψηφιότητα της χώρας τους για να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ ώστε να προστατευθεί από τη Ρωσία, ανακοίνωσαν.
«Το κόμμα θα ανακοινώσει τη θέση του στις 15 Μαΐου», είχε δηλώσει στο Γαλλικό Πρακτορείο η εκπρόσωπος των σοσιαλδημοκρατών Τζούλια Γκραμπ. Η υποστήριξη στην ένταξη, κάτι που θα αποτελούσε μείζονα στροφή από την προηγούμενη γραμμή του κόμματος της πρωθυπουργού Μαγκνταλένα Άντερσον, θα άνοιγε διάπλατα το δρόμο για μια υποψηφιότητα της Σουηδίας, σύμφωνα με τους αναλυτές.
Με την υποστήριξη των σοσιαλδημοκρατών βουλευτών, θα εξασφαλιζόταν στο σουηδικό κοινοβούλιο μια ευρεία πλειοψηφία υπέρ της υποψηφιότητας της χώρας, κατά μείζονα λόγο σε περίπτωση που επισημοποιούνταν η υποψηφιότητα της γειτονικής Φινλανδίας, κάτι που αναμένεται μέσα στις ερχόμενες ημέρες.
Η Σουηδία και η Φινλανδία παρέμεναν εκτός στρατιωτικών συμμαχιών εδώ και δεκαετίες. Και οι σουηδοί σοσιαλδημοκράτες ήταν από τη δημιουργία του ΝΑΤΟ, το 1949, η κύρια πολιτική δύναμη που ήταν αντίθετη σε ενδεχόμενη ένταξη, μια γραμμή η οποία υποστηρίχθηκε και πάλι κατά το τελευταίο συνέδριό του κόμματος το Νοέμβριο.
Όμως η κοινή γνώμη και πολλοί πολιτικοί αξιωματούχοι μεταστράφηκαν υπέρ μιας ένταξης λόγω της ανησυχίας που προκλήθηκε από τη ρωσική επίθεση εναντίον της Ουκρανίας. Η κυβέρνηση και τα κόμματα που εκπροσωπούνται στο κοινοβούλιο πρόκειται να παρουσιάσουν την Παρασκευή μια επανεξέταση της στρατηγικής με στόχο να αποσαφηνιστεί η επιλογή σχετικά με το ΝΑΤΟ.
Ο φινλανδός πρόεδρος Σάουλι Νιινίστο πρόκειται από την πλευρά του να γνωστοποιήσει την προσωπική θέση του σχετικά με ενδεχόμενη υποψηφιότητα την Πέμπτη, ενώ η τοποθέτηση των φινλανδών σοσιαλδημοκρατών, οι οποίοι βρίσκονται επίσης στην εξουσία, αναμένεται το Σάββατο.