ΓΔ: 2671.5 -0.17% Τζίρος: 332.25 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
businessdaily-Zelensky-Volodymir

Διμερή συμφωνία ασφάλειας με την Σουηδία υπέγραψε ο Β. Ζελένσκι

Η Σουηδία θα προσφέρει επιπλέον στρατιωτική υποστήριξη ύψους 7,9 δισ. δολαρίων στην Ουκρανία την επόμενη τριετία. Δανία και Φινλανδία έχουν υπογράψει αντίστοιχες δεκαετείς συμφωνίες με το Κίεβο.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι υπέγραψε σήμερα διμερή συμφωνία ασφαλείας με τη Σουηδία, μια από τρεις προγραμματισμένες προς υπογραφή με σκανδιναβικές χώρες καθώς επιδιώκει περαιτέρω στρατιωτική στήριξη από τη Δύση στον πόλεμο κατά της Ρωσίας.

Η ανακοίνωση έρχεται την ώρα που δυτικές χώρες συζητούν αν θα επιτρέψουν στην Ουκρανία να χρησιμοποιήσει δυτικά όπλα για να πλήξει στρατιωτικούς στόχους εντός της Ρωσίας, που υποστηρίζουν επίθεση εναντίον της πόλης Χάρκοβο στη βορειοανατολική Ουκρανία.

«Μπορείτε να δείτε ότι η Ρωσία προσπαθεί να επεκτείνει τον πόλεμο...Μόνο μαζί μπορούμε να σταματήσουμε την τρέλα από τη Μόσχα», είπε ο Ζελένσκι υπογράφοντας τη συμφωνία, την 13η τέτοια συμφωνία που έχει υπογράψει το Κίεβο με δυτική χώρα και είπε ότι σήμερα θα υπογράψει ακόμη διμερείς συμφωνίες με τη Νορβηγία και την Ισλανδία. Ο Ζελένσκι συναντάται επίσης με τους πρωθυπουργούς της Σουηδίας, της Δανίας, καθώς και με τον πρόεδρο της Φινλανδίας, όλες χώρες του ΝΑΤΟ και ένθερμοι υποστηρικτές της Ουκρανίας.

«Αξίζει να πούμε ξανά και ξανά, ότι κυριολεκτικά πολεμάτε όχι μόνο για την δική σας ελευθερία, αλλά και για την δική μας ελευθερία και ασφάλεια. Αυτός είναι ο λόγος που η στήριξη της Ουκρανίας είναι ένα τόσο θεμελιώδες, υπαρξιακό ζήτημα για τη Σουηδία και για όλες τις άλλες σκανδιναβικές χώρες», δήλωσε ο Σουηδός πρωθυπουργός Ουλφ Κρίστερσον. Η Δανία και η Φινλανδία έχουν ήδη υπογράψει δεκαετείς συμφωνίες ασφαλείας με την Ουκρανία τον Φεβρουάριο και Απρίλιο αντίστοιχα.

Νωρίτερα μέσα στον μήνα η Σουηδία ανακοίνωσε ότι συμφώνησε σε επιπλέον στρατιωτική υποστήριξη προς την Ουκρανία ύψους 7,9 δισ δολαρίων μέσα σε μια τριετία ενώ τις τελευταίες εβδομάδες η Νορβηγία διαπραγματεύεται διμερή συμφωνία ασφαλείας με το Κίεβο.

Οι ηγέτες θα συζητήσουν ακόμη με ποιον τρόπο οι σκανδιναβικές χώρες μπορούν να αυξήσουν την παραγωγή τους πυρομαχικών και να συνεισφέρουν στην ενίσχυση της ουκρανικής παραγωγής όπλων, όπως ανέφερε το γραφείο του Δανού πρωθυπουργού σε ανακοίνωσή του.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Επίθεση στο Κίεβο
ΔΙΕΘΝΗ

Ρωσικοί βομβαρδισμοί σε Κίεβο και άλλες ουκρανικές πόλεις

Η Ρωσία έπληξε με πυραύλους και drones το Κίεβο και άλλες πόλεις τη νύχτα, τραυματίζοντας πάνω από 20 άτομα. Πολωνία σήκωσε μαχητικά και ανέστειλε πτήσεις σε αεροδρόμια λόγω ρωσικής επίθεσης κοντά στα σύνορά της.
Μαχητικό αεροσκάφος F-35
ΔΙΕΘΝΗ

Πολωνία: Τέλος συναγερμού μετά τα πλήγματα Ρωσίας στη δυτική Ουκρανία

Σειρήνες ήχησαν στην ανατολική Πολωνία λόγω ρωσικών επιθέσεων κοντά στα σύνορα με Ουκρανία. Για προληπτικούς λόγους ανεστάλη προσωρινά η λειτουργία δύο αεροδρομίων, χωρίς παραβίαση εναέριου χώρου, σύμφωνα με αρχές.
Μη επανδρωμένο αεροσκάφος αέρα
ΔΙΕΘΝΗ

Λιθουανία-Πολωνία: Ρωσικά drones με οπλισμό εντοπίστηκαν σε Πολωνία και Λιθουανία

Σύμφωνα με τον Λιθουανό πρόεδρο, το drone που κατέρριψε ιταλικό μαχητικό του ΝΑΤΟ ήταν ρωσικού τύπου, πιθανόν κατευθυνόταν προς την Ουκρανία και εκτράπηκε λόγω ουκρανικών μέσων ηλεκτρονικού πολέμου.
Βλαντίμιρ Πούτιν
ΔΙΕΘΝΗ

Κλιμάκωση Πούτιν το πλήγμα σε τρένο, στήριξη Κίεβου από Δύση

Το χτύπημα σε ουκρανικό τρένο δείχνει την απόγνωση του Πούτιν, σύμφωνα με τον ΓΓ του ΝΑΤΟ Ρούτε. Ο Γερμανός ΥΠΑΜ Πιστόριους έκανε λόγο για σκόπιμη κλιμάκωση με drone κοντά στα σύνορα με την Πολωνία για εκφοβισμό της Ευρώπης.
Έκρηξη στην Ουκρανία
ΔΙΕΘΝΗ

Ρωσικό πλήγμα σε ουκρανικό τρένο στόχος ο φόβος της Δύσης

Η Κάγια Κάλλας δήλωσε ότι η ρωσική επίθεση με drone σε τρένο στα σύνορα Ουκρανίας-Πολωνίας στόχευε να τρομάξει τη Δύση, καλώντας για αλληλεγγύη στην Ουκρανία. Ο Γάλλος ΥΠΕΞ τόνισε πως η Ρωσία προσπαθεί να φοβίσει και να διχάσει τους Ευρωπαίους.
Μαρκ Ρούτε στη Σύνοδο
ΔΙΕΘΝΗ

Ρούτε: Οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ πρέπει να στηρίξουν περισσότερο την Ουκρανία

Ο ΓΓ του ΝΑΤΟ Μαρκ Ρούτε κάλεσε τους συμμάχους να ενισχύσουν τη στήριξη στην Ουκρανία, τονίζοντας ότι «δεν υπάρχει άλλη επιλογή». Επισήμανε πως η συλλογική βοήθεια θα βοηθήσει την Ουκρανία να υπερασπιστεί τον εαυτό της σε όλα τα μέτωπα.